email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Η Μάχη της Πύδνας – 22 Ιουλίου 168 π.Χ. – Πιερία

διαφήμιση

Γράφει ο Καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας,

Σκέφτηκα σήμερα να θυμίσω στον λαό της Πιερίας ποια είναι η σχέση της σημερινής Ελλάδας με την πνευματική της παράδοση επειδή πιστεύω πως το παρελθόν δημιουργεί το παρόν και διότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε ένα κενό ιστορικής αυτογνωσίας.

Η αξία της μνήμης είναι όχημα αντίστασης τώρα που ο Ελληνισμός, ως ενιαίο ολοκλήρωμα, αντιστέκεται στον κατακερματισμό του.

Θέλω να θυμίσω στους νέους πως το «Ελληνικό Αφήγημα» είναι βασισμένο σε ιδεατές θεάσεις του παρελθόντος και ο τόπος που πατάμε δεν είναι αποκλειστικά δικός μας και πρόσκαιρος αλλά πατάει σε γενεές αιώνων.

Σαν σήμερα, 22 Ιουνίου 168 π.Χ. διεξήχθη η περίφημη Μάχη της Πύδνας μεταξύ των Ρωμαίων και των Μακεδόνων, στον Πιερικό κάμπο, η έκβαση της οποίας ήταν καταστρεπτική για την υπόσταση της Ελλάδας. 20.000 Μακεδόνες σφαγιάστηκαν και 11.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο τελευταίος Βασιλιάς της Μακεδονίας ο Περσέας, συνελήφθη και «στόλισε» και αυτός και η οικογένειά του τον θρίαμβο του Ρωμαίου Στρατηγού Αιμίλιου Παύλου στη Ρώμη. Μετά από αυτή τη μάχη έπαψε να υπάρχει κρατική υπόσταση στην Ελλάδα.

Η φρίκη των ανθρωπίνων πράξεων παγώνει τη σκέψη. Η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει. Είναι γόνιμο το έδαφός της. Εμείς, όμως, καλύψαμε το γόνιμο αυτό έδαφος με μπετόν. Παρόλα αυτά το έδαφος από κάτω εξακολουθεί να παραμένει γόνιμο. Εμείς βιώνουμε μια επίπλαστη, μια κούφια, χωρίς υπαρξιακό νόημα καταναλωτική ευημερία. Χρειάζεται υψηλή «απόσταξη» για να συλλάβουμε το ύψος αλλά και το βάθος του αρχαίου Γεγονότος με τις αμφισημίες του. Μας φοράει φτερά στους ώμους. Τι τα θες τα πόδια όταν έχεις φτερά και μπορείς να πετάξεις ;  Αυτή είναι η υπερβατική διάσταση της γνώσης.

Σήμερα που κυοφορείται ένα καινούριο ανθρώπινο είδος με άγνωστες τις συνέπειές του θα πρέπει να επιμένουμε στην αναγνώριση του φιλετικού μας αυτοπροσδιορισμού.

Αυτό κάνει σήμερα μια ομάδα από το Κίτρος Πιερίας. Την Κυριακή στις 30 Ιουνίου 2024 ώρα 11:00 το πρωί διοργανώνει μια σύναξη Ελλήνων γύρω από κάποιο Ιερό Τόπο στο Άλσος στις Αλυκές Κίτρους για να τιμήσει όλους εκείνους τους μαχητές.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!

Άδολη αγάπη είναι η Πατρίδα.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Η ειδική συνεδρίαση Δ.Κατερίνης μετατράπηκε σε απολογία Κουκοδήμου

Σχετικά άρθρα

Ρεπορτάζ - Απόψεις
Κυριακή στο χωριό

Μέσα στη ζούγκλα της βίας, της εγκληματικότητας, της διαφθοράς, της