email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Παντζάρι: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

διαφήμιση

Παντζάρι: Τα φύλλα και οι ρίζες των παντζαριών είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά,  συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στη σύγχρονη εποχή, τα είδη παντζαριών έχουν ακόμη και ρίγες από ζαχαροκάλαμο σε κόκκινο και λευκό. Όλα τα χρώματα του παντζαριού έχουν την ίδια πλούσια, γήινη γεύση και ζωντανεύουν το πιάτο με τις ουράνιου τόξου αποχρώσεις τους. Τα φύλλα και οι ρίζες των παντζαριών είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά,  συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν βεταλαΐνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το ζωντανό τους χρώμα. Οι βεταλαΐνες μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Beets Beet Juice 1522792239 E1674472052274

Οφέλη για την υγεία

Τα παντζάρια έχουν πολλές χρήσιμες φυτικές ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Μερικά από τα άλλα οφέλη για την υγεία του παντζαριού περιλαμβάνουν:

Αύξηση Αντοχής. Το παντζάρι και ο χυμός του βοηθούν την καρδιά και τους πνεύμονές σας να λειτουργούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το μονοξείδιο του αζώτου από τα παντζάρια αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες σας. Μερικοί αθλητές τρώνε παντζάρια ή πίνουν χυμό από παντζάρια όταν ασκούνται για να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) που βοηθά τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν. Το φυλλικό οξύ παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο της βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Χαμηλή πίεση αίματος. Τα παντζάρια είναι φυσικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα. Αυτή η ένωση μειώνει την αρτηριακή πίεση προκαλώντας χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προωθούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο σας. Το να έχετε πολλά υγιή βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν επίσης την πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Θρέψη. Τα θρεπτικά συστατικά του παντζαριού περιλαμβάνουν φυλλικό οξύ – μια βιταμίνη που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων σας – και κάλιο για την προστασία της καρδιάς σας. Τα παντζάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή:

Φολικό οξύ

Μαγγάνιο

Βιταμίνη C

Βιταμίνη Α

Κάλιο

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά. Εάν είχατε πέτρες στα νεφρά, αποφύγετε τα παντζάρια ή καταναλώστε τα μόνο ως σπάνια απόλαυση. Τα οξαλικά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ουρική αρθρίτιδα, έναν τύπο αρθρίτιδας, επομένως τρώτε παντζάρια με φειδώ εάν διατρέχετε κίνδυνο. Η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να κάνει τα κόπρανα σας να γίνουν κόκκινα, κάτι που είναι αβλαβές. Μπορεί να σας ανησυχήσει καθώς μοιάζει με αίμα, αλλά απλά βλέπετε την υγιεινή χρωστική ουσία κόκκινου παντζαριού.

Πώς να προετοιμάσετε τα παντζάρια

Τα παντζάρια είναι καλλιέργειες δροσερού καιρού που αναπτύσσονται καλύτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οι ρίζες συλλέγονται όταν τα φύλλα είναι ακόμα νεαρά και τρυφερά. Αν θέλετε τα πιο γλυκά, τρυφερά παντζάρια, αναζητήστε baby beets το χειμώνα. Εάν τα παντζάρια δεν είναι στην εποχή τους, τα κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα παντζάρια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Το παντζάρι σε σκόνη είναι επίσης δημοφιλές ως συμπλήρωμα διατροφής. Τα παντζάρια συχνά ψήνονται, καθώς τα φυσικά σάκχαρά τους δημιουργούν μια νόστιμη καραμελοποίηση όταν ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία. Μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Τρίψτε τα σε μια σαλάτα ή αερίστε τις φέτες σε ένα πιάτο τυριού για ένα έντονο χρώμα.

224279974 H 1024X700 1 E1674472086863

Ακολουθούν μερικοί πιο δημιουργικοί τρόποι για να απολαύσετε το παντζάρι:

Προσθέστε ψητά παντζάρια στο γκασπάτσο για να ανανεώσετε το χρώμα και τη γεύση.

Συνδυάστε παντζάρια με κρεμώδη ρικότα σε μια σαλάτα.

Τρίβετε ωμά παντζάρια και καρότα και σερβίρουμε με βινεγκρέτ.

Κάντε ένα μωβ ντιπ που θα τραβήξει την προσοχή με πολτοποιημένα παντζάρια και ντρέσινγκ ράντσο.

Αποχυμώστε ένα μικρό παντζάρι και προσθέστε σε φρέσκο χυμό μήλου ή πορτοκαλιού.

Σερβίρετε ψητά παντζάρια με σάλτσα γιαουρτιού μέντας.

Σερβίρετε παραδοσιακό ρωσικό μπορς με παντζάρια.

Τα καβουρδίζετε με γλυκοπατάτες και τα προσθέτετε στο κουσκούς.

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα