email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Newsletter Αυγούστου 2022 Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου

διαφήμιση
Newsletter Αυγούστου 2022 Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου
Π.Ε. Πιερίας: Υπεγράφη η σύμβαση για τις εργασίες αποκατάστασης πρανών και διάβασης στο Ξηρολάκι του Δήμου Δίου-Ολύμπου Την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Π.Ε. Πιερίας και του αναδόχου για το έργο “Επείγουσες εργασίες για αποκατάσταση πρανών και διάβασης Ξηρολακίου επί της δευτερεύουσας επαρχιακής οδού Δ6”.Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στη ΣΑΕΠ 808 του έργου με κωδικό 2018Π80800002.
Οι εργασίες θεωρούνται υψίστης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει προκληθεί διάβρωση και κατάρρευση πρανών εκατέρωθεν της ροής του ρέματος στη θέση της διάβασης, με αποτέλεσμα τη μερική καταστροφή αυτού, τη διεύρυνση της κοίτης του ρέματος και την επιφόρτισή της με φερτά υλικά. Οι τεχνικές παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν περιλαμβάνουν τον καθαρισμό στα σημεία που έχουν διαβρωθεί και την πραγματοποίηση εργασιών για την προστασία της διάβασης.
Στο σημείο αυτό, να τονίσουμε πως η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, και ο Δήμος Δίου – Ολύμπου σε κοινή επιστολή τους προς το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν αιτηθεί τη χρηματοδότηση για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την κατασκευή γέφυρας και τα συνοδά έργα διευθέτησης του ρέματος ανάντι και κατάντι του τεχνικού, καθώς και τμήματα οδοποιίας που θα απαιτηθούν για την προσαρμογή με την υφιστάμενη οδοποιία επί της Δευτερεύουσας Επαρχιακής Οδού Δ6. 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας λαμβάνουν πάντα σοβαρά υπ’ όψιν τους τις συνέπειες που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνεχίζουν την υλοποίηση σωστικών ενεργειών και  τεχνικών έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πιερίας με γνώμονα την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια των συμπολιτών, αλλά και των επισκεπτών μας, μεριμνώντας για την πρόληψη και την προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή μας.Π.Ε. Πιερίας: Συνεχίζονται οι  τεχνικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Κ.Μ.-Π.Ε. Πιερίας Συνεχίζονται οι τεχνικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Κ.Μ. – Π.Ε. Πιερίας στο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, ενώ αυτές τις μέρες πραγματοποιείται συντήρηση του οδικού άξονα 1ης Παλαιάς Εθνικής Οδού, με αλλαγή στην άσφαλτο τάπητος στο ύψος της διασταύρωσης προς Αλυκές Κίτρους – Πύδνας.
Με τις παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά οι οδικές συνθήκες ασφάλειας και κυκλοφορίας της Π.Ε.Ο. Νο1 (Κατερίνης-Αιγινίου-Όρια Νομού (Δευτερεύων Ε.Ο.), καθώς πρόκειται για οδικό δίκτυο με αυξημένη κίνηση, ενώ η διέλευση βαρέων οχημάτων, αλλά και οι τακτικές εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης εξαιτίας έργων συντήρησης, επιβάλλουν τις συγκεκριμένες εργασίες προς αποφυγήν ατυχημάτων.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς τους έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια όλων των πολιτών που εξυπηρετούνται και διέρχονται από το εν λόγω οδικό δίκτυο.
 Η Π.Ε. Πιερίας στηρίζει διαχρονικά  τον αγροτικό τομέα  συνδιοργανώνοντας για ακόμα μία χρονιά με το Δήμο Δίου-Ολύμπου τη “Γιορτή του Αγρότη” στην Καρίτσα Η 18η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής τεχνολογίας, μία σπουδαία διοργάνωση που αφορά τον αγροτικό κόσμο και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας σε συνδιοργάνωση του Δήμου Δίου-Ολύμπου και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
 
Τα εγκαίνια της “Γιορτής του Αγρότη” θα πραγματοποιηθούν στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Γήπεδο της Καρίτσας με ώρα προσέλευσης 20:30, ενώ την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Γεώργιος Γεωργαντάς.
 
“Η Π.Ε. Πιερίας πάντοτε σε αγαστή συνεργασία και με τους τρεις Δήμους της περιφερειακής μας ενότητας στηρίζει κάθε πρωτοβουλία με  κοινό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, την προώθηση και προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Πιερικής γης, αλλά και τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου.
 
Την έκθεση θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα οι  επαγγελματίες του κλάδου θα έχουν την ευκαιρία της αποτελεσματικής προβολής και προώθησης των εξαιρετικών προϊόντων της Πιερίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζουν έμπρακτα το θεσμό της “Γιορτής του Αγρότη”, καθώς ο αγροτικός τομέας αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και είναι χρέος όλων μας η ενίσχυση και η ενδυνάμωσή του.Σοφία Μαυρίδου: Συνεχίζουμε τις  τεχνικές παρεμβάσεις για αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Ε. Πιερίας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συνεχίζει τις τεχνικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών και των βλαβών καταστρώματος οδού στον Άγιο Δημήτριο του Δήμου Κατερίνης, στο πλαίσιο του έργου “”Επείγουσες εργασίες για αποκατάσταση βλαβών καταστρώματος οδού σε όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας στα όρια του Νομού Πιερίας”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στη ΣΑΕΠ 808 του έργου με κωδικό 2020ΕΠ80800000.
Οι εργασίες που πραγματοποιούνται αφορούν σε ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώνονται στην περιοχή μας και  περιλαμβάνουν σωστικές ενέργειες, όπως αποκατάσταση του οδοστρώματος, και ποικίλα τεχνικά έργα αποκατάστασης πρανών.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θεωρεί υψίστης σημασίας προτεραιότητα την ασφαλή διέλευση των οχημάτων του οδικού δικτύου της αρμοδιότητάς της με γνώμονα της ασφάλεια όλων των πολιτών της Πιερίας, αλλά και των διερχομένων οχημάτων της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετούνται από το οδικό μας δίκτυο.Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Π.Κ.Μ -Π.Ε. Πιερίας και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου συναντήθηκε με το Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας), Δρ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη και τον Υποδιοικητή, Δρ. Κώστα Χρίστογλου στην έδρα της στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Κ.Μ – Π.Ε. Πιερίας και της 3ης ΥΠΕ, συνολικού ύψους 102.000 ευρώ.
 
Σκοπό της σύμβασης που υπεγράφη, αποτελεί η υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην οργάνωση και εκπαίδευση ομάδων πολιτών στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, η προμήθεια εξοπλισμού υποστήριξης των εν λόγω ομάδων, η υποστήριξη γενικών ιατρών με βασικό εξοπλισμό, ο εξοπλισμός τηλεϊατρικής για την ΠΦΥ Πιερίας, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην εφαρμογή της Τηλεϊατρικής Υποστήριξης ασθενών των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.
 
Οι δράσεις της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης χρηματοδοτούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και αφορούν συγκεκριμένα στην οργάνωση και εκπαίδευση ομάδων πολιτών στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, στην προμήθεια δέκα αυτόματων απινιδωτών και λοιπού εξοπλισμού υποστήριξης των ομάδων με υλικά άμεσης ανάγκης, στην τηλεϊατρική παρακολούθηση ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα, στις τηλεϊατρικές μετρήσεις χρόνιων ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια, στην παρακολούθηση παιδιών με διαβήτη τύπου Ι, στην παρακολούθηση εγκύων υψηλού κινδύνου (monica fetal system) και τέλος, στην προμήθεια φορητών υπολογιστών.
 
«Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια γνωρίζει καλά τις ανάγκες που υπάρχουν και στοχεύει πάντα στο να αξιοποιείται κάθε ευρώ προκειμένου αυτές να καλυφθούν. Όσοι πόροι και να διατεθούν στην υγεία ποτέ δε θα είναι αρκετοί, οπότε και ο δικός μας ο αγώνας θα είναι διαρκής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής Δρ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ενώ ο Υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ και υπεύθυνος ΠΦΥ, Δρ. Κωνσταντίνος Χρίστογλου, τόνισε πως «η τηλεϊατρική θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εφόδιο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των ασθενών -με χρόνια και σοβαρά προβλήματα, στο σύστημα υγείας, καθώς θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις, «τοποθετώντας» με τη χρήση της τεχνολογίας τον ειδικό ιατρό «δίπλα» στο συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη ακόμη κι αν στην πραγματικότητα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά».
 
Από την πλευρά της, η κα Μαυρίδου σε δήλωσή της εξήρε τη σημαντικότητα της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης και επεσήμανε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε αγαστή συνεργασία με την 3η Υγειονομική Περιφέρεια στοχεύουν στη διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού της υγείας, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των πολιτών».Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ενόψει των καιρικών φαινομένων που καταγράφονται στην περιοχή.
 

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:
Η τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθώς και οι επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται να επικρατήσουν στην περιοχή. Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.
 Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας βρίσκονται σε επιφυλακή με όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, λόγω του έκτακτου καιρικού φαινομένου που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά και σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού.
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας για την διευθέτηση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του Νομού καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την απομάκρυνση υδάτων από το οδικό δίκτυο, αλλά και τον αντίστοιχο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας των τριών Δήμων της Πιερίας (Κατερίνης, Πύδνας – Κολινδρού και Δίου – Ολύμπου) στοχεύουν στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών καθώς και στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και την διασφάλιση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της ανθρώπινης ζωής.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση όλων των Πιστοποιημένων στο Μητρώο Εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π., Ομάδων της Πιερίας, που είναι έτοιμες να συνδράμουν επιχειρησιακά στο έργο του ευρύτερου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.
 
Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες.
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας επισημαίνει και προειδοποιεί για την ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ που πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις ιρλανδικές διαβάσεις γιατί, τα ατυχήματα και η απώλεια ζωής κατά τη διέλευση ιρλανδικών διαβάσεων είναι συχνό φαινόμενο.
 
Τι είναι όμως οι ιρλανδικές διαβάσεις; Υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.
Για τη διευκόλυνση της τοπικής κυκλοφορίας των οχημάτων εφαρμόζεται πρόχειρη κατασκευαστική λύση (τσιμεντόστρωση). Η κατασκευή αυτή ονομάζεται ιρλανδική διάβαση.
 
Δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή, ακόμα και όταν η ιρλανδική διάβαση δεν έχει νερά.
Δε διασχίζουμε τις ιρλανδικές διαβάσεις πεζή ή με όχημα, όταν κατακλύζονται από νερά. Υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή μας!  
 
● Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες του οχήματός μας
● Κάνουμε λίγα χιλιόμετρα παραπάνω και φτάνουμε με ασφάλεια
    στον προορισμό μας, επιλέγοντας μια άλλη διαδρομή.
 
 
Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
 
 
  
Σοφία Μαυρίδου: Συνεχίζουμε τις  τεχνικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Κ.Μ.-Π.Ε. Πιερίας
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι τεχνικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση –Επισκευή Υφιστάμενων  Οδοστρωμάτων Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Κατερίνης στο Οδικό Τμήμα Χαλκηδόνα-Κατερίνη». Συγκεκριμένα αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται ασφαλτόστρωση στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Καταχά στο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού.
Το εν λόγω έργο κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς πρόκειται να βελτιωθούν σημαντικά οι οδικές συνθήκες ασφάλειας και κυκλοφορίας της Π.Ε.Ο. Νο1 (Κατερίνης-Αιγινίου-Όρια Νομού (Δευτερεύων Ε.Ο.). Λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου, της διέλευσης βαρέων οχημάτων, όπως επίσης και των τακτικών εκτροπών κυκλοφορίας των οχημάτων της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης για έργα συντήρησης, οι εργασίες αυτές είναι επιβεβλημένες.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αδιαπραγμάτευτη οδική ασφάλεια των πολιτών της Πιερίας, όπως και των επισκεπτών της, καθώς πρόκειται για οδικό δίκτυο με αυξημένη κίνηση, το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο τους Πιεριείς, αλλά και πολίτες που διέρχονται από την ευρύτερη περιοχή.Σοφία Μαυρίδου: Υπεγράφη η σύμβαση  για τις εργασίες συντήρησης, ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργικότητας του Διοικητηρίου της Π.Ε. Πιερίας Την Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 υπεγράφη η σύμβαση για το “Έργο Συντήρησης Διοικητηρίου” μεταξύ της Π.Ε. Πιερίας και του αναδόχου. Το εν λόγω έργο αφορά εργασίες γενικής επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που εδρεύει στην Κατερίνη και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Προμηθειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συντήρησης του Διοικητηρίου, αφορούν στην αποκατάσταση φθορών στο κεντρικό κτίριο διοίκησης της Π.Ε Πιερίας, στην ενεργειακή αναβάθμιση, στη βελτίωση της λειτουργικότητας και στη συμμόρφωση του κτιρίου με τις διατάξεις που διέπουν την ορθή λειτουργία δημόσιων κτιρίων.
 
Η ασφάλεια των εργαζομένων της Π.Ε. Πιερίας και των εξυπηρετούμενων πολιτών θεωρείται αδιαπραγμάτευτη και γι’αυτό το λόγο το έργο θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς αφορά στην κτιριακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε υπαλλήλους και πολίτες διασφαλίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.Επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες καπνού εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων ημερώνΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ        Κατερίνη, 08/ 08/ 2022ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                     Αριθμ. Πρωτ.:570527(2428)ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ταχ. Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου 40  
 
 
 
 
1. Πρόεδρο ΕΛΓΑ
    κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
 
2.  Προϊσταμένη Υποκαταστήματος
     ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης
     κα Λαχουρά ΕυαγγελίαΤαχ. Κώδικας: 60132 Πληροφορίες: Βάια Τσιαμπάζη Τηλέφωνο: 2351351260-262 Email: s.mavridou@pieria.pkm.gov.gr  ΠΡΟΣ  
ΚΟΙΝ Γραφείο Περιφερειάρχη ΠΚΜΓραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ             κ. Γεωργίου ΚεφαλάΔήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού            κ. Αναστάσιο ΜανώλαΠρόεδρο Κοινότητας Αιγινίου            κ. Νικόλαο ΓκορίδηΠρόεδρο Κοινότητας Καταχά            κ. Ευστάθιο ΑκριτίδηΠρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφενδάμης            κ. Γεώργιο Πολυχρονίδη
  ΘΕΜΑ:Προβλήματα σε καλλιέργειες καπνού στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού της Π.Ε. Πιερίας 
            Αντικείμενο της παρούσας επιστολής αποτελούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί λόγω του καύσωνα στις καλλιέργειες καπνού στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.
Όπως έχει διαπιστωθεί από αυτοψία κλιμακίου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις 3 Αυγούστου 2022, πράγματι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ο παρατεταμένος καύσωνας ευθύνεται για τις εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και συγκεκριμένα, στις καλλιέργειες καπνού στην τοπική κοινότητα Καταχά. Παρατηρήθηκαν μαράνσεις των φύλλων (μεταξύ 5° – 15°), που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι οποίες οδηγούν σε ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Δεν παρατηρήθηκαν εμφανή συμπτώματα μυκητολογικών προσβολών.
Οι καπνοκαλλιέργειες αποτελούν διαχρονικά, δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται στην Πιερία εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του τόπου μας, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.
Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως σταθείτε αρωγοί στο πλευρό των καπνοκαλλιεργητών που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους.
Σας  ευχαριστώ θερμά για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τα προβλήματα της Πιερίας και των παραγωγών μας. Προσβλέπουμε σε μία  αγαστή συνεργασία, προσπαθώντας άοκνα για το καλό των πολιτών και του τόπου μας.
 
Με εκτίμηση,
 
 Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ
 
 
 
 
 ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
  
  

Ειδήσεις σε ετικέτες

Η ειδική συνεδρίαση Δ.Κατερίνης μετατράπηκε σε απολογία Κουκοδήμου
Μαγική βραδιά με την Χαρά Βέρρα και τον Γιώργο Βελισσάρη στην Νέα Έφεσο

Σχετικά άρθρα

Νομός Πιερίας
Άμεση η επιχειρησιακή αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση, στα όρια Λιτοχώρου – Λεπτοκαρυάς κοντά στον οικισμό ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:  Από την πρώτη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας