email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Όρχις η πιθηκοειδής – Orchis simia Lamarck. Αγριολούλουδα του Ολύμπου (φώτο)

διαφήμιση

Orchis simia

ΗΌρχις η πιθηκοειδής οφείλει το όνομά της στα άνθη της που μοιάζουν με ανθρωπάκια. Στον Όλυμπο εμφανίζεται σε πετρώδεις ανοιχτές θέσεις και ανθοφορεί τέλος Απριλίου μέχρι αρχές Ιουνίου ανάλογα με το υψόμετρο. 
 Θυμηθείτε πως ένα νέο φυτό χρειάζεται 2-4 χρόνια για να εμφανιστεί στο φυσικό του περιβάλλον και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες συμβίωσης με ένα είδος μύκητα.

440144021 7521056577952573 8544679863121549921 N
Όρχις Η Πιθηκοειδής - Orchis Simia Lamarck. Αγριολούλουδα Του Ολύμπου (Φώτο) 4

 To γένος της οικογένειας Orchis οφείλει την ονομασία του στην ομοιότητα που έχουν οι κόνδυλοι (ρίζες) με τους όρχεις. Πολλοί δε γνωρίζουν ότι το σαλέπι προέρχεται από κάποια είδη του γένους Orchis. Αμέτρητα φυτά ξεριζώνονται παράνομα κάθε χρόνο για να παρασκευαστεί το (υπερεκτιμημένο κατά τη γνώμη μου) σαλέπι. Τόσο η ελληνική νομοθεσία όσο και της Ε.Ε. χαρακτηρίζει όλες τις ορχιδέες απειλούμενα είδη και απαγορεύει αυστηρά την καταστροφή των βιοτόπων τους, την κοπή και την εμπορία τους 

Orchis
Όρχις Η Πιθηκοειδής - Orchis Simia Lamarck. Αγριολούλουδα Του Ολύμπου (Φώτο) 5

“Oρχιδέες ονομάζονται όσα είδη φυτών ανήκουν στην οικογένεια Orchidaceae (Ορχεοειδή). Περιλαμβάνοντας περίπου 20.000 είδη, η οικογένεια Orchidaceae είναι μία από τις πολυπληθέστερες οικογένειες ανθοφόρων φυτών, πιθανότατα δεύτερη σε αριθμό ειδών μετά την οικογένεια Asteraceae, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις μαργαρίτες…

440191392 7521056411285923 2198189877523603557 N
Όρχις Η Πιθηκοειδής - Orchis Simia Lamarck. Αγριολούλουδα Του Ολύμπου (Φώτο) 6

Οι ορχιδέες είναι ποώδη, πολυετή φυτά. Τα άνθη τους είναι ζυγόμορφα (δηλαδή είναι συμμετρικά ως προς έναν μόνο, κατακόρυφο άξονα) και αποτελούνται από έξι τμήματα. Τα τρία σέπαλα, είναι συνήθως όμοια μεταξύ τους. Τα δύο πλευρικά πέταλα, είναι όμοια μεταξύ τους, ενώ το τρίτο που ονομάζεται χείλος, είναι αρκετά μεγαλύτερο, έχει ιδιαίτερη μορφολογία, και μπορεί να φέρει κηλίδες, γραμμές και σημάνσεις, καθώς και διαφορετικούς χρωματισμούς από τα υπόλοιπα πέταλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζει επίσης πλήκτρο που σε μερικά είδη μπορεί να έχει νέκταρ, ενώ σε άλλα όχι. Τα αναπαραγωγικά όργανα έχουν ενωθεί σε μία κυλινδρική κατασκευή που ονομάζεται γυνοστήμιο, το οποίο βρίσκεται αντίθετα (στη βάση) του χείλους…” περιγραφή απόσπασμα από την 

http://www.greekorchidsociety.org/

Για περισσότερα πατήστε εδώ

Ειδήσεις σε ετικέτες

Τα αδέσποτα της Κατερίνης απέκτησαν και ενημερωτική …Ιστοσελίδα!
Σύγχρονο λεωφορείο μεταφοράς ΑμεΑ παρέδωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Σχετικά άρθρα