Την 3 Απριλίου 2024 συμπληρώθηκε το πρώτο έτος λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για την άνοια Παναγία η Βηματάρισσα, ενός Κέντρου που υλοποιήθηκε με πολύ μεράκι και διάθεση προσφοράς, αρχής γενομένης από την ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ., Μάγδα Τσολάκη η οποία άοκνα προσφέρει εδώ και χρόνια στο χώρο της ιατρικής επιστήμης μέσα από την έρευνά της και τη λειτουργία των Κέντρων Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. Η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα γιορτινή για τους μετέχοντες στα προγράμματα και το προσωπικό καθώς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές απολαμβάνοντας εδέσματα και αποτιμώντας τη μέχρι στιγμής προσπάθεια.
Δε θα μπορούσε να απουσιάζει το ενεργό Δ.Σ. με τον δραστήριο πρόεδρό του, κ Κωνσταντίνο Κορομπίλη, τον Αντιπρόεδρο Θεόδωρο Τόνα, τον γραμματέα, κ Αθανάσιο Μαντζούκα, τον ταμία, κ Γρηγόρη Μητσοκάπα, την τέως ταμία, κ Μαρίλλη Καριώτη, οι οποίοι έλαβαν τα θετικά σχόλια των ωφελούμενων για τις πολύ σημαντικές παρεχόμενες δράσεις του Κέντρου καθώς και για την ευγενική τους αντιμετώπιση από το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου ώστε νοιώθουν το Κέντρο Ημέρας σαν δεύτερο σπίτι τους.
Σημειωτέον, μέσα στο 2023 και τους πρώτους δυο μήνες του 2024 έχουν σημειωθεί 7213 επισκέψεις με τους συμπολίτες μας να ωφελούνται των δωρεάν υπηρεσιών.
Το Κέντρο Ημέρας «Παναγία η Βηματάρισσα» αποτελεί το πρώτο Κέντρο για άτομα με άνοια και συγγενείς διαταραχές στην Πιερία. Βρίσκεται απέναντι από τον Πάρκο της Κατερίνης επί της οδού 7ης Μεραρχίας 14 στην Κατερίνη με ωράριο λειτουργίας 7:30 -15:30 από Δευτέρα έως Παρασκευή, τηλ 2351076942.
Το προσωπικό απαρτίζουν: επιστημονικά υπεύθυνος-ψυχολόγος, νευρολόγος, ψυχολόγος, κοινωνικοί λειτουργοί , καθηγήτρια φυσικής αγωγής, διοικητική υπεύθυνη, γραμματεία καθώς και υπεύθυνη καθαριότητας.
Προσφέρονται τόσο δια ζώσης υπηρεσίες όσο και διαδικτυακώς από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου ανάλογα με τις ανάγκες με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας:
➢ Λήψη ιατρικού και ψυχοκοινωνικού ιστορικού
➢ Πλήρης νευρολογικός έλεγχος
➢ Πλήρης νευροψυχολογική εκτίμηση
➢ Φαρμακευτική θεραπεία
➢ Επίσης, εφαρμόζονται νοητικά και ψυχοθεραπευτικά προγράμματα σε άτομα με νόσο Alzheimer και με ήπια νοητική διαταραχή σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο με στόχο τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών και της καθημερινής λειτουργικότητας των ωφελουμένων, όπως μη φαρμακευτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με νοητικές ασκήσεις ποικίλου περιεχομένου και θεματικών, φυσική άσκηση-γυμναστική.
➢ Τέλος, παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη των περιθαλπόντων των ασθενών μέσα από ατομική συνάντηση αλλά και ομαδικά προγράμματα
➢ καθώς και οικογενειακή συνάντηση προς ενημέρωση των μελών της οικογένειας.