email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Έρχεται σχέδιο νόμου για παραγραφή υπό όρους οφειλών ΕΦΚΑ, αφορά και αγρότες

διαφήμιση
Έρχεται σχέδιο νόμου για παραγραφή υπό όρους οφειλών ΕΦΚΑ, αφορά και αγρότες

Παρεμβάσεις για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα.

Θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-EΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την νόμιμη αναζήτησή τους, είναι αυτά που ενδεχομένως να παραγραφούν, όταν ψηφιστεί η σχετική διάταξη για 10ετή παραγραφή οφειλών.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται στην τελική διαδικασία «χτενίσματος» προκειμένου τις επόμενες ημέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο, το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί.

Όμως ενδεχόμενη παραγραφή οφειλών για έναν ασφαλισμένο, μπορεί να σημάνει πιο γρήγορη συνταξιοδότηση και με λιγότερα έξοδα, πλην όμως αυτό σημαίνει και μείωση του ασφαλιστικού χρόνου για το διάστημα της παραγραφής, άρα μείωση του τελικού ποσού σύνταξης που θα βγάλει ο αγρότης.

Η αγορά και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με χρέη παρελθόντων ετών αναμένουν την οριστική διάταξη προκειμένου να διαπιστώσουν αν η παραγραφή αυτή τους καλύπτει, ή θα πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους παρά την παραγραφή, προκειμένου να λάβουν σύνταξη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ωφελημένοι από τη μείωση του χρόνου παραγραφής εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με μη βεβαιωμένα χρέη. Με την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών, και εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι «μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Όσες έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται».

Παϊσιάδης Σταύρος

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα