email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Αθάνατος … Ο “Ξανθός” !

διαφήμιση

Αθάνατος … Ο “Ξανθός” !

Σόκ προκάλεσε η χθεσινή είδηση στον αθλητικό κόσμο και όχι μόνο για τον αδόκητο χαμό του κορυφαίου Έλληνα προπονητή του Μπάσκετ  Γιάννη Ιωαννίδη .

Η απώλεια του μεγάλη και η οδύνη από τον θάνατο του αντίστοιχη, αναμφίβολα το κενό, που αφήνει δυσαναπλήρωτο .

Ήταν ένας άνθρωπος ασυμβίβαστος, απόλυτος, εκκεντρικός, μανιώδης με την δουλειά, αφάνταστα προληπτικός, βαθιά θρησκευόμενος, ντόμπρος και αυθεντικός.

Η συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης τεράστια και σημαντική . 

Αρχικά ως παίκτης από το 1959 έως το 1978 στον Άρη, αγωνιζόμενος πλέι – μέικερ διαγράφει μια σπουδαία καριέρα .

Ως προπονητής σημείωσε ανεπανάληπτες επιτυχίες και διακρίσεις, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον επαγγελματισμό και παράλληλα στην εξέλιξη του αθλήματος, όσο κανένας άλλος .

Στον πάγκο του Άρη καθήλωσε όλους τους Έλληνες κάθε Πέμπτη να βρίσκονται σπίτια τους και να βλέπουν τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια των κιτρίνων, με τους Γκάλλη,  Γιαννάκη και τ’ άλλα … παιδιά ! .

Τη δεκαετία του 1980, για την ακρίβεια από το 1979 ο “Θεός του πολέμου” ήταν ανίκητος με τον Γιάννη Ιωαννίδη στην τεχνική ηγεσία .

Συνεχή πρωταθλήματα οκτώ συνολικά και Κύπελλα συνοδεύουν την παρουσία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την “αυτοκρατορία” της .

Αργότερα το 1991 στον Πειραιά αρχίζει η δεύτερη “δυναστεία”, αυτή του Ολυμπιακού,  που βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο και κατακτά απανωτούς τίτλους ( τέσσερα σερί πρωταθλήματα και άλλες επιτυχίες ),  ακολουθεί αμέσως μετά  η ΑΕΚ .

 Ενώ στην  Εθνική Ελλάδος Ανδρών σε δύο θητείες ( 1980-81 και  2002-03 ), παρουσιάζει αξιοζήλευτο έργο .

Ανεκπλήρωτο όνειρο του παρέμεινε ότι δεν κατάκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, αν και έφτασε πολύ κοντά στο να το πετύχει, αφού συμμετείχε σε έξι final – four .

Στην πολιτική ασχολείται μετέπειτα και με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγεται βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015 .

Διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού σε δύο περιόδους ( 2007-09 επί δεύτερης κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και 2012-13, όταν ήταν  Πρωθυπουργός ο Αντωνης Σαμαράς ) .

Να σημειώσουμε ότι ο θρύλος του μπάσκετ σπούδασε στο ΑΠΘ, Γεωπόνος, αλλά αμφιβάλλω αν ασχολήθηκε  ποτέ με τη … γή .

Ο Ιωαννίδης έγραψε την δική του ιστορία, με χρυσά γράμματα στην σύγχρονη Ελληνική Καλαθοσφαίριση και σίγουρα αφήνει παρακαταθήκη ένα μεγάλο έργο στις νεώτερες γενεές .

“Αιώνια η μνήμη του” . 

Αρχείο : Γιώργου Καρανικόλα 

1 ) : Ο Γιάννης Ιωαννίδης ( μέσον ), με τους fan του Θόδωρο Πατσιούρα ( αριστερά) και Γιώργο Καρανικόλα, αθλητικό συντάκτη κατά την επίσκεψη του Κυβερνητικού κλιμακίου μ’ επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά στο Δημαρχείο Αιγινίου, έδρα του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού το 2013 .

2 ) : Ο κόουτς επί το έργω με το  αγαπημένο σακάκι του, που αποτέλεσε ως γνωστόν το γούρι του .

Img 20210101 083825
Αθάνατος ... Ο "Ξανθός" ! 2

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Αθλητικά - Σπορ
Κλήση Κ14 & Κ16

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ   Κλήση Κ-14 για ΤΡΙΤΗ 22-10-2024, ώρα 15:45 ΗΛΙΚΙΑ