email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Αιγινιακός : Η “Ευχή και η κατάρα” των μπαράζ

διαφήμιση

Αιγινιακός : Η “Ευχή και η κατάρα” των μπαράζ

Του Γιώργου Καρανικόλα 

Στο σημερινό μας άρθρο θα σταθούμε σε σημαντικές στιγμές, που σημάδεψαν την πορεία του Αιγινιακού μέσα στον χρόνο, συγκεκριμένα θα εστιάσουμε τις πιό χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγώνων μπαράζ είτε ανόδου, είτε παραμονής νικηφόροι και άτυχοι από την ίδρυση της ομάδας μέχρι και τώρα .

Είναι λίγο πολύ αναμενόμενη η ιστορική  διαδρομή του Αιγινιώτικου σωματείου,  που πάντα έχει μοναδικό σκοπό την διάκριση, με συνέπεια να διαμορφωθεί μια αξιοζήλευτη φήμη και αναγνώριση, που το συνοδεύουν συνέχεια .

Και αναμφισβήτητα το πλούσιο παρελθόν δείχνει τον δρόμο για ακόμα σπουδαιότερα μελλοντικά επιτεύγματα .

Η δεκαετία του 1970, στιγματίστηκε από οδυνηρά αποτελέσματα, που στοίχισαν κατηγορίες, με τέσσερις στις τέσσερις ανεπιτυχείς εκβάσεις αναμετρήσεων 

( ευτυχώς η μια του 1977 ήταν ανώδυνη, αφού ως εκπρόσωπος του Νομού Πιερίας, με απόφαση της ΕΠΟ ανεβήκαμε στην νεοσύστατη Εθνική Ερασιτεχνική ) .

Ενώ στα χρόνια από το 1986-89 ήταν πιο πετυχημένα με δύο επιτυχίες,σε ισάριθμες παρουσίες, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επίτευξη υψηλών στόχων και στην καταξίωση του Αιγινιακού σε εθνικά πρωταθλήματα .

Ακολούθησαν  αργότερα οι τέσσερις δεκαετίες του 1990, 2000, 2010 και 2020, που σε τέσσερις διαδικασίες κατάταξης, καταγράφονται … δύο εισιτήρια ( ένα για τη Δ’ εθνική κατηγορία 2001-02 ) και ( ένα για την Α’ κατηγορία της Πιερίας 2021-22) και  αντιθετα δύο άδοξες ήττες, που στέρησαν τίτλους, οι οποίοι έδιναν “βίζες” για τις ανώτερες κατηγορίες .

Υπήρχαν περισσότερες συμμετοχές σε τελικές φάσεις πρωταθλήματων,  αλλά οι προϋποθέσεις δεν ήσαν ευνοϊκές,  εξαιτίας της βαθμολογικής θέσης, που υστερούσε έναντι άλλων αντιπάλων και οι ελπίδες υπολείπονταν .

Αναλυτικά ανά ποδοσφαιρική περίοδο τ’ αντίστοιχα μπαράζ είναι:

1974-75  Γήπεδο Βέροιας : Φίλιππος Μελίκης – Αιγινιακός 2-1, οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην κορυφή του Β’ ομίλου της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΚΔΜ και ο Αιγινιακός, μεχρι το 85′ προηγείτο με 1-0 με γκόλ του Π. Αργυρόπουλου, όμως “αυτοκτόνησε ” με δύο γκολ του Παναγιωτίδη και ηττήθηκε με 2-1 .

Η Ημαθιώτικη ομάδα μπήκε στο ειδικό πρωτάθλημα των πρωταθλητριων ομάδων των Ενώσεων για άνοδο στη Β ‘εθνική κατηγορία, αλλά ο ΠΑΣ Πρέβεζα ήταν η ομάδα που ανέβηκε σ’ αυτήν. 

1975-76 : Δημοτικό Γήπεδο Αιγινίου : Αιγινιακός – Νίκη Πολυγύρου 0-2 

Ο αγώνας αν και δεν ήταν μπαράζ, είχε τέτοια μεγάλη σημασία, αφού με νίκη η ομάδα μας έβγαινε στη Β ‘ εθνική κατηγορία,  αλλά δεν τα κατάφερε στο κατάμεστο από 4000 θεατές γήπεδο μας .

1976-77 Γήπεδο  Αλεξάνδρειας : Μέγας Αλέξανδρος Βέροιας – Αιγινιακός 2-1 (Α’ κατηγορία ΕΠΣΚΔΜ, μείωσε ο Λάκης Πολυζόπουλος  ), παρά την ήττα όπως προαναφέραμε δεν χάθηκε η άνοδος .

Πάντως στο μάτς αυτό ο Βεροιώτης Διαιτητής κ.Ιωσηφίδης κατακρεούργησε τον Αιγινιακό,  που τελείωσε το 90′ με 9 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του αιεμνήστου Σωτήρη Νιζαμοπουλο και του Γιάννη Αργυρόπουλου .

Ενώ πέρα από τα σοβαρά επεισόδια, εντός αγωνιστικού χώρου, υπήρξαν και άλλα δυσμενή επακόλουθα …

1978-79 Γήπεδο Καρδίτσας : Παλαμιακή –

Αιγινιακός 1-1 ( Το γκόλ ο αείμνηστος Σακης Χιονάς ), 3-2 στα πέναλτι .

Ο αγώνας ήταν μπαράζ παραμονής στην Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία και ο Αιγινιακός υποβιβάστηκε στο τοπικό  .

1986-87 Γήπεδο Αιγινίου : Αιγινιακός – Δόξα Πετρούσας 2-0, σκόρερς Νίκος Μούμος και Πάνος Γκορτσίλας με πέναλτι.

Και στη ρεβάνς στην Πετρούσα η ομάδα  μας έχασε με 1-0, όμως κέρδισε την άνοδο της στη Δ’ εθνική κατηγορία . Αλησμόνητη παραμένει η τεράστια “εκστρατεία” 1200 Αιγινιωτών,  που ταξίδεψαν στη κωμόπολη της Δράμας και συμπαραστάθηκαν με ανεπανάληπτο τρόπο τον Αιγινιακό  .

1987-88 Γήπεδο Πολυκάστρου : 

Αιγινιακός – Αχιλλέας  Τριανδρίας 1-0, μπαράζ παραμονής στη Δ’ εθνική κατηγορία ( οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην 6η θέση της βαθμολογίας), έπεφταν 14 ομάδες.

Το χρυσό γκόλ πέτυχε ο Δημήτρης  Αχλατλής .

1998-99 Γήπεδο Κορινού : Αιγινιακός – Βατανιακός 2-1 ήταν για την κατάληψη της 1ης θέσης, γιατί ισοβάθμησαν στην κορυφή της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας, τα  γκόλ σημείωσαν οι : Αδαμόπουλος ( πεν. ) και Προβατίδης  . Στη συνέχεια στα  πλέι οφ της Ένωσης μας πήραμε τον τίτλο…. στον τρίτο τελικό υπερίσχυσαμε του Ατρόμητου Κατερίνης ( 3-1 ) .

Για να ακολουθήσουν στο Πολύκαστρο αγώνες μπαράζ με Μέγα Αλέξανδρο Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης και ΑΕ Ποντίων Βέροιας, στα οποία γνωρίσαμε ισάριθμες ήττες και φυσικά χάθηκε η άνοδος για τη Δ’ εθνική κατηγορία .

2001-02 Γήπεδο Αιγινίου: ( τρίτος τελικός ανόδου – είχαμε πλεονέκτημα έδρας ) :  Αιγινιακός – Εθνικός Κατερίνης  3-0, με γκολ του Νίκου Μπαμπέτα,  Παύλου Προβατίδη και του Κώστα Σερδάρη, που δεν είναι στη ζωή .

Προηγήθηκαν άλλα δύο παιχνίδια με την ομάδα του Σταθμού Κατερίνης : 0-0 στο Αιγίνιο  το πρώτο και 2-0 ήττα εκτός έδρας. Πανυγηρική επάνοδος στη Δ’ εθνική κατηγορία .

2011-12 Γήπεδο Κορινού : Αχιλλέας  Νεοκαισάρειας – Αιγινιακός 1-0, είχε γίνει και η συνάντηση του Αιγινίου, όπου χάσαμε με 2-0, λόγω πλεονεκτήματος έδρας .

Το τραγελαφικό και πέρα για πέρα άδικο που ίσχυσε την συγκεκριμένη περίοδο είναι ότι στα πλέι οφ δεν υπήρξε, για μια και μοναδική φορά βαθμολογική δικλείδα .

Έτσι ο πρωτοπόρος Αιγινιακός της κανονικής διαρκείας του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας με 16 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Νεοκαισάρεια οδηγήθηκε, κακώς σε μπαράζ, όπως έλεγε η προκήρυξη και οι συνεπείες ήσαν τραγικές για τους κυανολεύκους της Βόρειας Πιερίας .

2021-22  : Δημοτικό Γήπεδο Αιγινίου  “Γιάννης Παραλυκιδης “, τελευταία  αγωνιστική πλέι οφ Β’ κατηγορίας ΕΠΣ Πιερίας . Αιγινιακός  – Γεωργάκης Ολύμπιος Λόφου 3-0, με σκόρερς του Καπετάνο, Φιρινίδη και Δαραή ( μάτς παρωδία, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί οι φιλοξενούμενοι, ξεκίνησαν με 9 ποδοσφαιριστές έμειναν με 6 στον αγωνιστικό χώρο, λόγω…τραυματισμών και ο Διαιτητής Λάμπρος Ντασιόπουλος αναγκάστηκε να το διακόψει οριστικά

 στο 42′ ) .

Πρώτη θέση στα μπαράζ και επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία της Ένωσης μας. 

Σε γενικές γραμμές αναφέρθηκαμε συνοπτικά στα κρίσιμα μπαράζ της ιστορίας του Αιγινιακού και επειδή στο ποδόσφαιρο επικρατεί ο άγραφος νόμος :

” δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος και δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εξήγηση γιαυτό”, δεν μπορούμε και εμείς από την πλευρά μας να πούμε με σαφήνεια ποιό θα ήταν το μέλλον το Αιγινιακού αν τα αποτελέσματα ήσαν … διαφορετικά .

Πάντως η πραγματικότητα μας δείχνει ότι στην  ομάδα του Αιγινίου οι χαρές και οι λύπες εναλλάσονται και τα συναισθήματα στις τάξεις της είναι ανάμικτα 

Αρχειο : Γιώργου Καρανικόλα 

1) ) : 1987-88 Αιγινιακός – Αχιλλέας Τριανδρίας 1-0 και οι Αιγινιώτες πανυγηρίζουν την παραμονής τους στη Δ’ εθνική κατηγορία  .

2) : Ο αριστερός οποσθοφύλακας Χρήστος Τερζής ( έτος γέννησης 1957 ),είχε αρκετές συμμετοχές σε μπαράζ του Αιγινιακού .

3) : Ο δεξιός μπάκ εκ Κατερίνης Στάθης Ψωμιάδης , έπαιξε στο άτυχο παιχνίδι με τη Νίκη Πολυγύρου το 1976, που μας στέρησε τη Β’ εθνική κατηγορία .

4) : Ο Αιγινιακός της περιοδου 1978-79,  που στο μπαράζ παραμονής της Καρδίτσας έχασε από τη Παλαμιακή στα πεναλτυ και έπεσε άδοξα στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΚΔΜ .

5 ) : Ο προπονητής Γιάννης Κωνσταντινιδης ( αριστερά), με τον ταμία του συλλόγου Νίκο Μούμο . Και δύο του είχαν μεγάλη συνεισφορά στα μπαράζ με τη Δόξα Πετρούσας την περίοδο 

1986-87 . Ο Μούμος μάλιστα στον α’ αγώνα ξεκλείδωσε την υπόθεση άνοδος μ’ ένα καταπληκτικό τέρμα .

6 ) : Ο αείμνηστος ανασταλτικός μέσος Σωτήρης Νιζαμόπουλος ( ετος γεννησης 1951 ), που αποβλήθηκε το 1977 στο μπαράζ της Αλεξάνδρειας με τον  Μ. Αλέξανδρο Βέροιας .

20230804 175702
20230807 094524
20230807 094536
Img 20210819 201245
Img 0F466Cff20837800Fe654C506A15D530 V

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Αθλητικά - Σπορ
Κλήση Κ14 & Κ16

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ   Κλήση Κ-14 για ΤΡΙΤΗ 22-10-2024, ώρα 15:45 ΗΛΙΚΙΑ