email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας: Μία Τελετή με πολλαπλά μηνύματα

διαφήμιση

«Όλοι οι πολιτισμένοι λαοί έχουν μία κοινή πατρίδα, την Αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα», έχει γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας υπενθύμισε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα τα λόγια του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα. Στη γενέτειρα γη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο «θεός Απόλλων» έστειλε τις «ακτίνες» και γεννήθηκε το Φως το οποίο θα φωτίσει τη διοργάνωση του Παρισιού ενώ οι καλεσμένοι ζήτησαν να σεβαστούν οι εμπόλεμες περιοχές τα μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών που συμβολίζει. Η Τελετή της Αφής πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πλήθος επισήμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ολυμπιακή Φλόγα Ξεκινάει Το Ταξίδι Της Μετά Την Τελετή Αφής (Εικόνες – Βίντεο)

Η γέννηση του Ολύμπιου Φωτός σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση μιας ολυμπιακής διοργάνωσης. Το αρχαίο στάδιο, ο χώρος που πριν από δεκάδες εκατοντάδες χρόνια αγωνίστηκαν ο Κόροιβος, ο Νικοκλής ο Άκριος, ο Πυθαγόρας ο Λάκων και τόσοι άλλοι, από νωρίς το πρωί θύμιζε «αστακό» από τα διακριτικά αλλά ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας. Λίγο πριν από τις 11.30 πραγματοποιήθηκε η είσοδος της Προεδρικής Φρουράς και ενθουσίασε – εντυπωσίασε χιλιάδες θεατές, Έλληνες και ξένους, που είχαν κατακλύσει το πρανές του Σταδίου.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος απηύθυνε έκκληση στις εμπόλεμες περιοχές να σεβαστούν τα μηνύματα που εκπέμπει το Ολύμπιο Φως και η Εκεχειρία. Στην Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ. «Το να στεκόμαστε σε αυτούς τους λαμπρούς λόφους, όπως τόσες γενιές πριν από εμάς, προκαλεί δέος και συγκίνηση, απέναντι στη μεγάλη ιστορία του Ολυμπισμού. Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνουμε το μέγεθος της σημασίας του. Η Φλόγα αποτελεί ένα υπέροχο σύμβολο αυτής της κληρονομιάς και της ανθρωπότητάς μας. Μεταδίδει σε ολόκληρο τον κόσμο τις αιώνιες αξίες της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο «χρυσός» ολυμπιονίκης της Αθήνας αλλά και του Σίδνεϊ και του Λονδίνου στο κανό ενώ μετά το πέρας της Τελετής δήλωσε ενθουσιασμένος από την εκδήλωση και ευχαρίστησε της Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Δώρο στην ανθρωπότητα» χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μόνη διοργάνωση που συγκεντρώνει ολόκληρο τον κόσμο σε έναν ειρηνικό ανταγωνισμό. Και τότε όπως και τώρα, οι αθλητές στέλνουν αυτό το ισχυρό μήνυμα: «ναι, είναι δυνατόν να ανταγωνίζονται σκληρά ο ένας με τον άλλον και ταυτόχρονα να ζουν ειρηνικά κάτω από την ίδια στέγη. Η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβουμε σήμερα συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός «αθάνατος» – ολυμπιονίκης.

Στους συμβολισμούς της Ολυμπιακής Φλόγας στάθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της Δ.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος. «Η Φλόγα μεταδίδει το όραμα για ειρήνη και σεβασμό και προσκαλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Και αυτό το μήνυμα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο».

Για ακόμα μία χρονιά το τελετουργικό της Αφής της Φλόγας σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Τα σύννεφα δεν επέτρεψαν στον ζωοδότη ήλιο να στείλει τις ακτίνες του στη γη και, έτσι, η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε κατά την επίσημη, χθεσινή, πρόβα φώτισε τον ιστορικό χώρο. Ιέρειες και κούροι εκτέλεσαν, υπό τις οδηγίες της χορογράφου Αρτέμιδος Ιγνατίου, μία εντυπωσιακή χορογραφία και η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά έκανε την είσοδο της στο Αρχαίο Στάδιο με το Ολύμπιο Φως. Ο ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος παρέλαβε το Φως και άνοιξε την αλυσίδα των χιλιάδων λαμπαδηδρόμων που θα μεταφέρει τη Φλόγα στο Παρίσι. Δεύτερη λαμπαδηδρόμος ήταν η Γαλλίδα κολυμβήτρια Λορ Μανοντού, η οποία το 2004 κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στα 400μ. ελευθ. Τρίτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Στενοί οι δεσμοί της Ελλάδος με τη Γαλλία»

Ένα περιστέρι που, κατά τη διάρκεια της Τελετής, αφέθηκε ελεύθερο στον ουρανό και έστειλε και αυτό μηνύματα ειρήνης από ένα επιβλητικό τοπίο που, όπως έχει γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης, παρακινεί για ειρήνη και συμφιλίωση.

«Κάθε άναμμα Φλόγας είναι κάτι διαφορετικό. Κρύβει άλλες συγκινήσεις, πραγματοποιείται σε διαφορετική εποχή, αντιπροσωπεύει διαφορετικές καταστάσεις, υπάρχουν άλλα πρόσωπα – συντελεστές αλλά και άλλες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η σημερινή ημέρα ήταν μία ξεχωριστή μέρα γιατί η Γαλλία δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε πολλά κοινά με τους Γάλλους. Μας συνδέουν δεσμοί φιλίας πολλών ετών αλλά μας συνδέει και ο αθλητισμός. Ο Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν ο αναβιωτής των Αγώνων, έβαλε έναν φίλο του, τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι που μας κάνει να νιώθουμε ακόμα πιο κοντά στους Γάλλους. Ιδιαίτερα στον αθλητισμό έχουμε άριστες σχέσεις με τους Γάλλους. Σε ότι αφορά την Τελετή Αφής αυτή τη χρονιά θελήσαμε να πρωτοτυπήσουμε κρατώντας βέβαια τον χαρακτήρα της Τελετής. Το αποτέλεσμα ήταν μία εντυπωσιακή Τελετή Αφής Φλόγας που συνάρπασε Έλληνες και ξένους, θα αποτελέσει μία μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα και θα υπενθυμίσει στην Οικουμένη τις, τόσο επίκαιρες στη σημερινή εποχή, αξίες του Ολυμπισμού», δήλωσε στο www.kathimerini.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

«Σήμερα οι δύο πατρίδες μου βρίσκονται μαζί»

Χιλιάδες ήταν οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες που κατέκλυσαν το αρχαίο στάδιο. Ανάμεσά τους, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος αλλά και η υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία έχει καταγωγή από την Ελλάδα και, συγκεκριμένα, από τη Λακωνία. «Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα, ως υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, βρέθηκα εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία. Είμαι χαρούμενη γιατί οι δύο μου πατρίδες, σήμερα, βρίσκονται μαζί. Αυτό το πέρασμα της Φλόγας από την Ελλάδα στη Γαλλία κρύβει πολλά μηνύματα. Σε μία εποχή δύσκολη, αυτή η Φλόγα εύχομαι να ταξιδέψει και να φέρει ελπίδα και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Σας περιμένουμε στο Παρίσι, το καλοκαίρι, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε στο www.kathimerini.gr η Ελληνογαλλίδα Υφυπουργός.

Το λίκνο του Ολυμπισμού έστειλε, μέσω της Αφής, μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και διαφήμισε τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. «Σήμερα η καρδιά της Γης χτυπάει, για άλλη μία φορά, δυνατά στην Αρχαία Ολυμπία, σε μία μαγευτική και συγκινητική Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Φλόγα αποτελεί σύμβολο οικουμενικότητας και αδελφοσύνης φωτίζει τον δρόμο προς τον σύγχρονο κόσμο με σταθμούς πανανθρώπινες και διαχρονικές κλασικές αξίες», μας είπε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για πρώτη φορά, ως Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία ο κ. Γιάννης Βρούτσης. Ο Κυκλαδίτης πολιτικός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την Τελετή και πρόσθεσε: «Μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έχουν περάσει 2.800 χρόνια από τότε που άναψε για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα. Από τότε μέχρι τώρα το Ολύμπιο Φως στέλνοντας το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, των αξιών και του πνεύματος του Ολυμπισμού. Αυτή η Φλόγα που γεννιέται εδώ, στην πατρίδα μας, μας κάνει πολύ υπερήφανους για την καταγωγή, τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Η Φλόγα θα ταξιδέψει παντού και παντού θα λάμψει η Ελλάδα»

Η έναρξη της Λαμπαδηδρομίας του Παρισιού

Από τα χέρια του «χρυσού» Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανου Ντούσκου άρχισε το ταξίδι της της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα. «Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια. Αυτό που έζησα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν κάτι το μοναδικό. Εύχομαι καλό ταξίδι στη Φλόγα και να φωτίσει μία διοργάνωση που θα στείλει σε ολόκληρη της ανθρωπότητα τις αξίες του Ολυμπισμού», μας είπε ο πρωταθλητής της κωπηλασίας.

Σήμερα, η Φλόγα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, θα ξεκινήσει από την Αρχαία Ολυμπία και θα περάσει από Αμαλιάδα, Αρχαία Ήλιδα, Γαστούνη, Πύργο, Ζαχάρω, Φιλιατρά και θα διανυκτερεύσει στην Πύλο. Η 2η ημέρα (17/4) περιλαμβάνει τη διαδρομή Πύλος, Μεθώνη, Κορώνη, Τρίπολη, Μυκήνες, Ναύπλιο, Πειραιάς, Λιμάνι Πειραιά και, στη συνέχεια, θα διανυκτερεύσει σε καράβι με προορισμό το Ηράκλειο. Από την πόλη της Κρήτης αεροπορικώς θα μεταφερθεί στο Καστελόριζο (18/4) για να επιστρέψει στην Κρήτη και να διασχίσει ολόκληρο το «νησί του Μίνωα». Στις 19/4 θα μεταβεί στις Κυκλάδες ενώ τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στο Ιόνιο.

«Σε μία εποχή πολέμων, οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης ανθρώπινων αξιών, τα ιδανικά του Ολυμπισμού και του Αθλητισμού, η ειρήνη, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, η συμμετοχή, η άθληση, η φιλία και η αρμονική συνύπαρξη διαφόρων πολιτισμών και νοοτροπιών αποτελούν ιδανικά που μπορούν να μας δώσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ιερή Φλόγα όλες αυτές τις ιδέες και, μέσα από το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, θα μεταφέρουμε τα μηνύματα σε κάθε άκρη της χώρας μας. Θα δώσουμε στο Παρίσι της Φλόγα με μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης.

Η τελευταία στάση της Ολυμπιακής Φλόγας θα αποτελέσει το Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 26 Απριλίου. Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος επί ελληνικού εδάφους θα είναι ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης στο πόλο Γιάννης Φουντούλης. Στη συνέχεια, το Ολύμπιο Φως θα παραδοθεί στη γαλλική αποστολή για να φωτίσει την «Πόλη του Φωτός». Μέχρι σήμερα άγνωστο παραμένει εάν στην απονομή θα παραστεί ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Για πρώτη φορά η Φλόγα θα φύγει από την Ελλάδα δια μέσου θαλάσσης.

Το πανέμορφο και ιστορικό ιστιοφόρο «Μπελέμ» βρίσκεται από χθες στο Κατάκολο. Σήμερα θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τον Πειραιά και στις 27 Απριλίου θα ανοίξει πανιά για τη Μασσαλία.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα