email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Δόμνα Μιχαηλίδου: ΕΔΕ για όσους εκπαιδευτικούς δεν διερευνούν περιστατικά bullying

διαφήμιση

Η υφυπουργός Παιδείας προανήγγειλε ΕΔΕ για τους εκπαιδευτικούς που δεν διερευνούν περιστατικά σχολικής βίας.
Με αφορμή τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας και bullying που καταγράφονται στα σχολεία της χώρας, με πρόσφατο περιστατικό αυτό στο Βόλο όπου μαθητής κατέβασε το εσώρουχο 7χρονου και σχημάτισε τρίλιζα στα οπίσθιά του, η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου προανήγγειλε παρεμβάσεις από πλευράς Υπουργείου ώστε οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν δράση.

Ειδικότερα, η υφυπουργός ερωτηθείσα στην στην εκπομπή “Αταίριαστοι” στον ΣΚΑΪ αν οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για ότι γίνεται σ ένα σχολικό περιβάλλον ή είναι παντελώς ανεύθυνοι και αν υπάρχουν ποινές για τους εκπαιδευτικούς απάντησε ότι “κομμάτι της καθημερινής δουλειάς μου είναι να βλέπω το ποινολόγιο εκπαιδευτικών και να εγκρίνω τις εισηγήσεις οι οποίες γίνονται. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να φτάνουν σε επίπεδο υφυπουργού αλλά μπορώ να σας πω σίγουρα πως είναι ένα καθημερινό ζήτημα. Εχουμε 180.000 εκπαιδευτικούς στη χώρα, ο όγκος των καταγγελιών είναι πολύ μεγάλος και προσωπικά δεν θέλω να μένει τίποτε κάτω από το χαλί, έτσι σε κάθε περίπτωση, γίνεται Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), εξετάζονται οι περιπτώσεις αυτές και αντίστοιχες είναι οι ποινές”.

Ακολούθως ρωτήθηκε η κα Μιχαηλίδου αν θα γίνει κάτι τέτοιο και στην προαναφερθείσα περίπτωση και απάντησε ότι “βέβαια γίνεται και έχει ήδη ξεκινήσει η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)”. Στην απορία των δημοσιογράφων πως ένα τέτοιο επαναλαμβανόμενο περιστατικό δεν υπέπεσε στην αντίληψη των εκπαιδευτικών η Υφυπουργός απάντησε ότι “αυτή είναι η πολύ μεγάλη ανησυχία μας, πως πολλές φορές και σε σχολεία που έχουμε Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους – και είναι δική μας ευθύνη – χάνουμε περιστατικά. Τώρα με την πλατφόρμα θεωρούμε πως θα σπάσει περισσότερο η σιωπή, αλλά εξακολουθούμε και χάνουμε περιστατικά. Επισκέφθηκα στο “Παίδων” τα παιδιά που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας το πρόσφατο διάστημα και μίλησα με τους γονείς και ήταν σε σχολεία που είχαν Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο. Βάζουμε μπροστά τα πρωτόκολλα και χωρίς άδεια γονέα θα βλέπει ο Κ.Λ. και ο Ψυχολόγος το παιδί”.

Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου για να περιοριστεί η βία στα σχολεία
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως πιο κοντά από τον Κοινωνικό Λειτουργό ή τον Ψυχολόγο ή την πλατφόρμα καταγγελιών βρίσκεται ο δάσκαλος και ο καθηγητής η κα Μιχαηλίδου απάντησε ότι “ανησυχούμε πολύ δεν έχουμε βρει τη χρυσή λύση ούτε τη χρυσή τομή. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια στα Νηπιαγωγεία και στα προνήπια με εκπαίδευση των Νηπιαγωγών – έχουν εκπαιδευθεί 4.000 Νηπιαγωγοί – ώστε να βλέπουν και να αναγνωρίζουν σημάδια κακοποίησης”. Παράλληλα η Υφυπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα καταγραφής των περιστατικών σχολικής βίας, καθόσον αυτή τη στιγμή δεν καταγράφονται επαρκώς και υπενθύμισε την ύπαρξη του θεσμού του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, σημείο αναφοράς για τέτοια περιστατικά.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα