email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ενημερωτική συνάντηση με τον ΦοΔΣΑ στο Δημαρχείο Κατερίνης

διαφήμιση

Ενημερωτική συνάντηση

Για το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, καθώς και για τα οφέλη της ορθής διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, ενημερώθηκαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών δήμων της Πιερίας, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Δημαρχείο Κατερίνης, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο σχεδιασμός έχει στο επίκεντρό του την τοποθέτηση «καφέ κάδων» για τη συλλογή βιοαποβλήτων (οργανικά απορρίμματα που προέρχονται από την κουζίνα οικιών και επαγγελματικών χώρων, καθώς και υπολειμμάτων κλαδέματος κήπων και πάρκων), ενώ την ευθύνη για την αποκομιδή θα έχουν οι δήμοι. Τα βιοαπόβλητα, θα τα διαχειρίζεται ο Φο.Δ.Σ.Α., ο οποίος έχει προγραμματίσει να εξοπλίσει τους 37 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με περισσότερους από 40.000 καφέ κάδους και 48 απορριμματοφόρα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο εξοπλισμός θα έχει φτάσει σε όλους τους Δήμους έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου 2022 η συλλογή βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους, θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έως το τέλος για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εστίασης.

Από τα μέσα του 2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, το οποίο θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί πλήρως από τους δήμους, έως το τέλος του 2022. «Πρόκειται για εθνικό στοίχημα, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τους Δήμους», είπε στη σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Μιχάλης Γεράνης, εκτιμώντας ότι πλέον οι συνθήκες είναι κατάλληλες από πλευράς Δήμων και πολιτών. Όπως είπε ο κ. Γεράνης τα οργανικά απορρίμματα είναι περίπου τα μισά της ποσότητας που καταλήγουν στους πράσινους κάδους, ενώ ο Φορέας έχει ξεκινήσει την καμπάνια με τίτλο «Βρές το νέο καφέ της γειτονιάς σου».

«Το έτος 2022 είναι έτος ορόσημο. Έως το τέλος του, η συλλογή ξεχωριστά των βιοαποβλήτων γίνεται υποχρεωτική, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει αυστηρά πρόστιμα (1.000 ευρώ για νοικοκυριά και έως 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις εστίασης ή συναφών επαγγελμάτων), που δεν εφαρμόζουν ορθή διαχείριση «βιοαποβλήτων κουζίνας», τόνισε ο πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α..

Η ολοκληρωμένη και ορθή διαχείριση των βιοαποβλήτων, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το σημαντικότερο οικονομικό όφελος, αναμένεται να προέλθει από τη μείωση του τέλους ταφής απορριμμάτων. «Όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταλήγει στους καφέ κάδους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απαλλαγή του τέλους ταφής», είπε ο κ. Γεράνης, ζητώντας από τους δήμους να αναλάβουν την εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών τους, ώστε με τη συμμετοχή τους τα περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα να είναι άμεσα.

«Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και στον δημότη», δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης. Ο κ. Κουκοδήμος τόνισε ότι η διαχείριση βιοαποβλήτων στο Δήμο Κατερίνης έχει ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Ανδρομάχης και την τοποθέτηση κομποστοποιητών στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και στο Γηροκομείο της Μητρόπολης, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Από το Δήμο Κατερίνης, στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Γραμματικόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φο.Δ.Σ.Α. αντιδήμαρχος Κοινοτήτων και Αυτεπιστασίας Γιώργος Κυριακίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης. Τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πατσιαρίκας.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα