«ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ 4.0»
Ανιχνεύοντας την καινοτομία στην εποχή της Τεχνικής Νοημοσύνης
Άκρως ενδιαφέρουσα η ημερίδα με θεματολόγιο την Τεχνική Νοημοσύνη που πραγματοποίησε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, το τμήμα «Ολύμπιος Ζευς-HJ-39» Κατερίνης της AHEPA HELLAS.
Αξιόλογοι εισηγητές, παρουσία πολυάριθμου ακροατηρίου, ανέπτυξαν το θέμα «Άνθρωπος και Μέλλον 4.0 – Ανιχνεύοντας την καινοτομία στην εποχή της Τεχνικής Νοημοσύνης». Η ημερίδα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της AHEPA HELLAS DISTRICT 25.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς-HJ-39» και αντιπρόεδρος Οικογενειακής και Ατομικής Αριστείας του διοικητικού συμβουλίου της AHEPA HELLAS, Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης, ευχαριστώντας και καλωσορίζοντας όλους, επισήμανε: «Η φετινή χρονιά για το τμήμα μας, ξεκινάει με ενημερωτική ημερίδα αναφορικά με τις προκλήσεις, ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με την είσοδο στην καθημερινότητα μας με εκθετικούς ρυθμούς της Τεχνιτής Νοημοσύνης, ενώ η προσαρμοστική ικανότητα του ανθρώπου ακολουθεί γραμμική εξέλιξη»
Ο πρώην Κυβερνήτης της AHEPA HELLAS, Κωνσταντίνος Βαρσάμης, εκπροσωπώντας την οργάνωση, μετέφερε τον χαιρετισμό του Κυβερνήτη Χρήστου Καραπιπέρη και των μελών, τονίζοντας: «Το πλαίσιο της σημερινής ημερίδας, Άνθρωπος και Μέλλον 4.0, ξεκίνησε στο προ διετίας συνέδριο της AHEPA HELLAS που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη με αφορμή τα εκατοντάχρονα της οργάνωσης. Σήμερα είμαστε και πάλι εδώ γιατί η επιλογή μας αυτή παίρνει σάρκα και οστά και βέβαια χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Σύντομα θα πάμε σε μεγαλύτερες ανακοινώσεις για αυτό το σημαντικό ζήτημα της Τεχνικής Νοημοσύνης.»
Οι ομιλητές
Ο Δημήτριος Λακασάς, συγγραφέας και CEO της Olympia Electronics, ανέπτυξε αναλυτικά το θέμα «Ο Άνθρωπος 4.0 στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», προσδίδοντας παράλληλα έμφαση στην ηθική διάσταση των τεχνολογιών του μέλλοντος. Πρότεινε τη δημιουργία ηθικών κανόνων σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μας απασχολεί το πως θα μπορέσει ο άνθρωπος να δαμάσει την Τεχνική Νοημοσύνη ή ακόμα και να την εξαφανίσει. Σε αυτό το τεράστιο δίλλημα για την ανθρωπότητα, προσωπικά πιστεύω ότι ο άνθρωπος θα καταφέρει να κάνει καλή χρήση της Τεχνικής Νοημοσύνης. Αυτό συνέβη και στις τρεις προηγούμενες Βιομηχανικές Επαναστάσεις, αυτό θα συμβεί και στην τέταρτη»
O Μπάμπης Μιχαηλίδης, Διευθυντής του AHEPA Forum Mellon 4.0, αναλύοντας το θέμα «Υπερασπίζοντας τον Ελληνισμό μέσω της καινοτομίας», αναφέρθηκε στο ρόλο της AHEPA HELLAS στην ορθή ερμηνεία και προάσπιση του Ελληνισμού στη νέα εποχή που ξημερώνει, μάλιστα σε μια περίοδο που είμαστε απροετοίμαστοι και χρειαζόμαστε ενημέρωση στο πως θα αντιδράσουμε. Σταχυολόγησε τη δυναμική της καινοτομίας η οποία προσφέρει αξία και λύσεις στη ζωή μας.
«Μεταξύ των αρνητικών της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, μετά το έτος 2030, η επέλαση των ρομπότ θα μειώσει κατά το 1/5 τις θέσεις εργασίες σε παγκόσμια αναφορά, ενώ σε θετική διάσταση είναι ότι θα υπάρξει τεράστια οικονομική ανάπτυξη. Μια ακόμα παράμετρος είναι ότι θα προκύψει μεγάλη κοινωνική ανισότητα» υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.
Τιμητική διάκριση
Υλοποιώντας τη φιλοσοφία των απονομών Επαίνων Αριστείας σε πρόσωπα με συμβολή στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι, το τμήμα «Ολύμπιος Ζευς-HJ-39» Κατερίνης της AHEPA HELLAS, ο κ. Ταρενίδης απένειμε την ανάλογη σημαντική διάκριση στον Κατερινιώτη καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ, Δρ Γεώργιο Παπαζήση, παρουσιάζοντας στο κοινό το αξιόλογο βιογραφικό του τιμώμενου προσώπου.
Ο κ. Παπαζήσης πέρα των ευχαριστιών του στάθηκε στη σχέση της Υγείας με την Τεχνική Νοημοσύνη, στους προβληματισμούς της ιατρικής οικογένειας γύρω από τα νέα δεδομένα καθώς και τις προοπτικές που προδιαγράφονται, τονίζοντας: «Η Τεχνική Νοημοσύνη βρίσκει και θα βρει και στα επόμενα χρόνια εφαρμογές στην κλινική πράξη όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, με κυρίαρχη την απεικονιστική ειδικότητα, αλλά και ευρύτερα.
Ήδη οι φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην έρευνα νέων φαρμάκων μέσω της Τεχνικής Νοημοσύνης, η οποία μας απασχολεί επιπρόσθετα στο πως θα συμβάλλει στην αντιγήρανση του πληθυσμού και στην παροχή περισσότερων δεδομένων στην υπόθεση της υγείας των συνανθρώπων μας.»
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.
Την ημερίδα παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, πατέρας Δημήτριος Γκόλιας, οι βουλευτές Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Σπυρίδων Κουλκουδίνας, Κομνηνός Δελβερούδης, ο εκπρόσωπος της υφυπουργού Ανάπτυξης Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, Θεόδωρος Σιαμάγκας, η Αντιπεριφερειάρης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και η αναπληρώτρια Δημάρχου, Χαράλαμπος Μπρουσκέλης και Ελίνα Διαμαντοπούλου αντίστοιχα, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Ηρακλής Τσανικίδης, Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, Ασημίνα Στρίμπα, ο εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας, ανθυπολοχαγός, Αθανάσιος Περιστερόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλου Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Λιακόπουλος-Τομεάρχης Επιστημονικών Φορέων Κ.Μ. και Χρυσαυγή Δριστά-Λαφατζή, ο πώην Βουλευτής και Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νόπη Τριανταφυλλίδου, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.
Στην παρουσίαση της εκδήλωσης ο υπογράφων το κείμενο Περικλής Χατζηγιάννης.