email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τον χαρακτηρισμό του Ελατοχωρίου ως «μαρτυρικού χωριού»

διαφήμιση

Μπ.Σκούφα: « Το Ελατοχώρι πλήρωσε ακριβά την αντίσταση κατά των Γερμανών με τη θυσία τόσων ανθρώπων, πέρα από την καταστροφή των σπιτιών. Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες»

Να χαρακτηριστεί το Ελατοχώρι Πιερίας ως «μαρτυρικό χωριό», ζητά με Ερώτηση της η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέτυ) Σκούφα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Ελατοχώρι Πιερίας κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς στις 27 Ιανουαρίου 1944. Την ίδια μέρα εκτελέσθηκαν 32 Ελατοχωρίτες και τραυματίσθηκαν άλλοι 25 από τις δυνάμεις Κατοχής. Ωστόσο, όπως τονίζει με έμφαση η κα Σκούφα, εσχάτως δεν φαίνεται να ικανοποιούνται πλέον με ζέση και ταχύτητα τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για το χαρακτηρισμό των τόπων τους ως «μαρτυρικά χωριά» και «μαρτυρικές πόλεις», παρότι υποβάλλουν προς το υπουργείο Εσωτερικών ιστορικά τεκμηριωμένες υποψηφιότητες.
Με Προεδρικό Διάταγμα τα «μαρτυρικά χωριά» και οι «μαρτυρικές πόλεις»
Ως «μαρτυρικά χωριά» και «μαρτυρικές πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944).
Στην 1η θέση η Ελλάδα των κρατών που θρήνησαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας
Τα εγκλήματα Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών) στην Ελλάδα είναι ένα όχι αμελητέο τμήμα των θηριωδιών τους ενάντια της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, η πατρίδα μας πλήρωσε έναν τεράστιο φόρο αίματος και «κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών που θρήνησαν θύματα από τον πόλεμο. Η αναλογία των θυμάτων επί του συνολικού πληθυσμού που είχαμε το 1939 και ήταν 7.335.000, ανέρχεται σε ποσοστό 19,70%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 558.000 θανόντες και σε 880.000 αναπήρους, συνολικά σε 1.500.000 θύματα περίπου . Η ιστορία της ναζιστικής Ευρώπης είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου η μαζική θανάτωση ανθρώπων σηματοδοτούσε την επίδειξη δύναμης και πυγμής και αποσκοπούσε στο να μπολιαστεί ο μόνιμος φόβος, ο αυτοματισμός του τρόμου ως βάση για τον απόλυτο σεβασμό του κυρίαρχου στρατού, της φυλής…».
Ο διττός στόχος της διάσωσής της ιστορικής μας μνήμης
Η διάσωση της ιστορικής μας μνήμης εξυπηρετεί διττό σκοπό: αφενός την ηθική δικαίωση των άνω νεκρών συμπατριωτών μας, αφετέρου τεκμηριώνει αποτελεσματικότερα τις καθαρές απαιτήσεις της Πατρίδας μας έναντι της Γερμανίας, οι οποίες αποτυπώθηκαν την 31.12.2014 στο αστρονομικό ποσό των €269.547.000.000.
Η περίπτωση του Ελατοχωρίου Πιερίας, οι εκτελέσεις και το κάψιμο του χωριού
Όπως αναφέρει η Βουλεύτρια Πιερίας, το Ελατοχώρι Πιερίας υπήρξε ένας από τους μαρτυρικούς τόπους της πατρίδας μας και πλήρωσε ακριβά την αντίσταση κατά των Γερμανών με τη θυσία τόσων ανθρώπων, πέρα από την καταστροφή των σπιτιών που έπαθε. Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες. Στον τόπο του μαρτυρίου έχει στηθεί στήλη στη μνήμη αυτών των 30 αθώων θυμάτων και των 2 ανδρών που σκοτώθηκαν νωρίτερα από τους Γερμανούς και κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου οι κάτοικοι ψάλλουν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους.
Το κράτος οφείλει να συμπεριλάβει το Ελατοχώρι Πιερίας στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας
Η κα Σκούφα ζητά ενημέρωση σε ότι αφορά τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία χαρακτηρίζονται ως «μαρτυρικά χωριά» και «μαρτυρικές πόλεις» διάφοροι ιστορικοί τόποι της πατρίδας μας, καθώς και εάν υφίσταται αυστηροποίηση των κριτηρίων με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, εάν υφίσταται σήμερα συγκροτημένη η τριμελής επιτροπή που έχει ως αντικείμενο την υποβολή αιτιολογημένης πρότασης για το χαρακτηρισμό των πόλεων και χωριών εκείνων που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944 ως «μαρτυρικών πόλεων» και «μαρτυρικών χωριών», αν όχι, για ποιους λόγους. Ακόμη εάν μέχρι σήμερα έχει εξεταστεί αίτημα οποιασδήποτε πηγής, για το χαρακτηρισμό του Ελατοχωρίου Πιερίας ως μαρτυρικού χωριού, πόσα ακόμη παρόμοια αιτήματα εκκρεμούν και σε ποιους τόπους αναφέρονται και τέλος, εάν έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη η από 26 Νοεμβρίου 1968 με αριθμό 2391 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Σύμβαση για το απαράγραπτο των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και έναρξη ισχύος την 11.11.1970.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα