Στις κάλπες οδηγείται στο διάστημα από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εκλέξει τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έχουν πενταετή θητεία.
Όπως είναι γνωστό, οι φετινές ευρωεκλογές διεξάγονται σε πολιτικό πεδίο μεγάλης έντασης, καθώς τα κόμματα της ακροδεξιάς εμφανίζονται να ισχυροποιούνται και να υποχωρούν οι πιο παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί, όπως το κεντροδεξιό ΕΛΚ ή οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.
Στην Ελλάδα οι ευρωκάλπες θα στηθούν στις 9 Ιουνίου και η χώρα θα στείλει στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο 21 ευρωβουλευτές. Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα. Συνολικά οι ευρωβουλευτές από το μπλοκ των «27» είναι 705.
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της ΕΕ συμφωνείται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι 6 και ο μέγιστος αριθμός είναι 96. Η κατανομή τους ανά χώρα-μέλος έχει ως εξής:
Γερμανία: 96
Γαλλία: 81
Ιταλία: 76
Ισπανία: 61
Πολωνία: 53
Ρουμανία: 33
Ολλανδία: 31
Βέλγιο: 22
Ελλάδα: 21
Τσεχία: 21
Σουηδία: 21
Πορτογαλία: 21
Ουγγαρία: 21
Αυστρία: 20
Βουλγαρία: 17
Δανία: 15
Φινλανδία: 15
Σλοβακία: 15
Ιρλανδία: 14
Κροατία: 12
Λιθουανία: 11
Σλοβενία: 9
Λετονία: 9
Εσθονία: 7
Κύπρος: 6
Λουξεμβούργο: 6
Μάλτα: 6
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο/η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ορίζεται με συμφωνία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και έχει θητεία 2,5 ετών.