Γράφει η Ιστορικός Βαρμάζη Αντωνία
Η Σεβαστή είναι χωριό της Πιερίας
Η ονομασία της προφανώς παραπέμπει στο επίθετο σεβαστός ,θέση που πιστοποιείται από την φράση που χρησιμοποίησαν οι κάτοικοι της” Κολυμπήθρα Αγίου Πνεύματος” Υπάρχει μια ιστορία που υποστηρίζει πως δόθηκε το χάρισμα από το Άγιο Πνεύμα σε σαράντα άνθρωπους να μιλούν ξένες γλώσσες !
Το χωριό αυτό θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να χαρακτηριστεί θρησκευτικό χωνευτήρι μιας και στον τόπο αυτό συναντάμε έναν ναό του Αγίου Νικολάου, δύο εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδας, μια Αποστολική και μια Ευαγγελική Εκκλησία. Και αν σε κάποιον αυτό φαντάζει ένα δύσκολο πάντρεμα, για όλους τους κατοίκους ήταν πάντα μια αρμονική συμβίωση με πίστη στο Θεό .
Η Σεβαστή Πιερίας είναι ένα χωριό που ουσιαστικά οικοδομήθηκε από πρόσφυγες Πόντιους , προέρχομενοι από το χωριό Αργοσλού. Σύμφωνα με τον κ Φώτιαδη και το έργο του “Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” μαθαίνουμε μια συγκινητική ιστορία. Οι κάτοικοι δεν μιλούσαν ελληνικά. Στα πλαίσια του εκτουρκισμού και της σύμβασης αντάλλαγης προσφύγων κλήθηκαν να επιλέξουν το θα απωλέσουν γλώσσα η θρησκεία. Γνώριζαν ότι η ρίζα του Θεού θα γίνει πάλι άνθος και θα εξαπλώσει τον ελληνισμό . Γι αυτό έχασαν την μητρική τους γλώσσα.
Στο χωριό ήρθαν και πρόσφυγες από όμορους τόπους , κοντά στη Νεοκαισάρεια.
Από αρχαιολογικής πλευράς ο αρχαιολόγος κ Μπέσιος μέσα από το έργο ” Ανασκαφές στη Βόρεια Πιερία” αναδεικνύει την θέση ” Τούμπα Παππά” , τύμβο με κτερίσματα τάφων καθώς και ένα ιδιαίτερο στεφάνι που βρήκε φιλοξενία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα ανακαλύφθηκαν και άλλοι τάφοι ρωμαϊκής εποχής.
Αντωνία
Όπως καταλαβαίνουμε το χωριό όντως είναι σεβαστό. Η μάλλον καλύτερα η τοποθεσία σεβαστή και σεβάσμια.
Αντωνία
Το έτος 1928 η Σεβαστή παίρνει σάρκα και οστά από άνθρωπο με πίστη και από αγόνος καρπός γίνεται επίγειος παράδεισος.