Η συμμετοχή της ΕΣΕΤ στο 12ο Διεπιστημονικό Συνέδριο στο Καστελλόριζο και στην Επιστημονική Σύσκεψη της Χάλκης
Με πλήρη οργανωτική και συμμετοχική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 12ο Διεπιστημονικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά η ΕΣΕΤ μαζί με την ΕΠΕΤΑΔ [Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας]…
αυτή τη χρονιά στο ακριτικό Καστελόριζο καθώς και η Επιστημονική Σύσκεψη και Συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στο δημαρχείο της Χάλκης. Την Ένωση μας εκπροσώπησε κλιμάκιο αποτελούμενο από τον πρόεδρο Γιώργο Παπούλια, τον πρώην πρόεδρο και εμπνευστή της συνεργασίας με την ΕΠΕΤΑΔ Γιώργο Κουκουλιάτα, τον έφορο δημοσίων σχέσεων Γιώργο Κουλουρά και το αναπληρωματικό μέλος ΔΣ Δημήτρη Γκαρτζώνη.
Δείτε τα πλήρη Δελτία Τύπου και φωτογραφίες από τις δύο σημαντικές κοινές δράσεις της ΕΣΕΤ με την ΕΠΕΤΑΔ:
Με επιτυχία και εποικοδομητική συζήτηση ολοκληρώθηκε το 12ο Διεπιστημονικό Συνέδριο στο Καστελλόριζο
Το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του 12ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Τουρισμός – Γεωγραφία και Προοπτικές», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων [ΕΠΕΤΑΔ] σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου [ΕΣΕΤ] και συνδιοργανωτή το Δήμο Μεγίστης- Καστελλόριζου, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022. Οι διοργανωτές επέλεξαν συμβολικά το ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, που βρίσκεται στο ακραίο νότιο ανατολικό της Ελλάδας για να κλείσουν τον πρώτο κύκλο της διοργάνωσης των Διεπιστημονικών Συνεδρίων της ΕΠΕΤΑΔ στα Δωδεκάνησα με κύριο άξονα τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Με την παρουσία και τοπικών αρχών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοικησης, του δημάρχου κ. Γεωργίου Σαμψάκου και του αντιδημάρχου κ. Στρατου Αμύγδαλου που απεύθυνε χαιρετισμό, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων, της εκκλησίας και την συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων, της καθηγήτριας ΑΠΘ κυρίας Ζαχαρούλας Ανδρεοπούλου, της πρώην ευρωβουλευτή Δρ. κυρίας Άννας Καραμάνου, της ερευνήτριας κυρίας Αναστασίας Ασλανίδου κ.α., δημοσιογράφων των κ.κ. Γιώργου Κουκουλιάτα, Δημήτρη Γκαρτζώνη, Κων. Μαργαρίτη κ.α. και επαγγελματιών της επικοινωνίας και του Τουρισμού πραγματοποιήθηκαν και τις δύο ημέρες του συνεδρίου σημαντικές ομιλίες και εισηγήσεις που ανέλυσαν και ανάδειξαν σημαντικά ζητήματα για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και τις τελευταίες εξελίξεις στον Τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα και διεθνώς. Η πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ καθηγήτρια ΑΠΘ κυρία Τέσσα Δουλκέρη και ο πρόεδρος της ΕΣΕΤ κ. Γιώργος Παπούλιας απεύθυναν χαιρετισμούς.
Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στον ρόλο των νέων τεχνολογιών, των νέων μέσων και τις τάσεις που διαμορφώνονται για την προώθηση του τουρισμού. Ειδικές αναφορές έγιναν για τις επιρροές μετά την κρίση και το μέλλον του Τουρισμού, αλλά και για τον πράσινο τουρισμό και τους έξυπνους τουριστικούς προορισμούς που μπορούν να εφαρμοσθούν στα ελληνικά νησιά. Οι εξελίξεις που σημειώνονται δίνουν ευκαιρίες στην προσέλκυση των τουριστών. Συζήτηση προκάλεσαν οι αναφορές στην γεωπολιτική –γεωστρατηγική θέση του Καστελλόριζου, ως υπεραξία της γης για την Ελλάδα.Επίσης τονίσθηκε η συμβολική διάσταση σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο ακριτικών νησιών του Ελληνισμού του Καστελλόριζου και της Κύπρου των οποίων το μέλλον και οι τύχες αποτελούν ζητήματα υψίστης Εθνικής σημασίας,
Τέλος οι προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν τις δυνατότητες για προώθηση των ειδικών μορφών του θεματικού τουρισμού όπως τον οικολογικό [περιβαλλοντικό] τουρισμό που χαρακτηρίζει το νησί και το κάνει ξεχωριστό [τα άφθονα χερσαία σαλιγκάρια, τα σπάνια πτηνά, τα φίδια του Καστελλόριζου ,η καστελλοριζιά νυφίτσα, τα φυτά και τα βότανα, οι φώκιες, οι χελώνες κ.λπ.] Ο αθλητικός τουρισμός με τα ξεχωριστά μονοπάτια θα μπορούσε να προσελκύσει τους αθλητές, αλλα και ο θρησκευτικός τουρισμός [προσκυνηματικός] με τα πολλά εξωκκλήσια ή και τον μοναδικό ναό των πολιούχων Αγίων του νησιού Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης με το ασημο-σκαλιστό εικόνισμα τους θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης των τουριστών.
Διευρυμένη Επιστημονική Σύσκεψη & Συζήτηση στον Δήμο Χάλκης
Στο πλαίσιο του 12ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου της ΕΠΕΤΑΔ που πραγματοποιήθηκε στο Καστελλόριζο 1 και 2 Ιουλίου έγινε ειδική διευρυμένη επιστημονική σύσκεψη με συζήτηση, κλιμακίου της ΕΠΕΤΑΔ [ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ] και της ΕΣΕΤ [ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ] με την ηγεσία και στελέχη του Δήμου Χάλκης. Στην διευρυμένη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του 12ου Συνεδρίου και στην Χάλκη και να υπάρξει διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού και τις προοπτικές του Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 6/7/2022 στο δημαρχείο του νησιού, η πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κυρία Τέσσα Δουλκέρη, συνοδευόμενη από την πρώην Ευρωβουλευτή κυρία Άννα Καραμάνου, τον πρόεδρο της ΕΣΕΤ κ. Γιώργο Παπούλια, τον πρ. πρόεδρο της ΕΣΕΤ κ. Γιώργο Κουκουλιάτα και τον Οικονομικό Σύμβουλο της ΕΠΕΤΑΔ κ. Γιάννη Εμμανουήλ συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Χάλκης κ. Ευάγγελο Φραγκάκη, τους αντιδημάρχους κ.κ. Βασίλη Ρουσάκη και Σπυρίδη Διοσμάκη και την αντιδήμαρχο κυρία Αγγελική Βογιατζόγλου καθώς και στελέχη του δήμου.
Ο δήμαρχος και τα μέλη της δημοτικής αρχής πραγματοποίησαν διεξοδική ενημέρωση για το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης της Χάλκης, τα προγράμματα που συμμετέχει ο δήμος, τις υποδομές και τους σχεδιασμούς για το μέλλον. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση της συμμετοχής του νησιού (ήταν το πρώτο που εντάχθηκε) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GRECO-island, με την επίτευξη ήδη αρκετών περιβαλλοντικών στόχων (100% ενεργειακή αυτονομία το ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκού πάρκου, αντικαταστάσεις οχημάτων με ηλεκτρικά, απαλλαγή κατοίκων από λογαριασμούς ΔΕΗ κλπ) που καθιστά την Χάλκη πανευρωπαϊκό πρότυπο περιβαλλοντικού νησιού.
Αλλά αναφέρθηκαν και τα προβλήματα και οι τομείς που χρειάζονται παρεμβάσεις όπως οι παροχές Υγείας και Παιδείας στο νησί ενώ ως το σημαντικότερο πρόβλημα καταγράφηκε το Δημογραφικό, η αισθητή μείωση των Ελλήνων-δων μαθητών-τριών στα σχολεία για το οποίο υπήρξε κοινό ενδιαφέρον και δέσμευση, τόσο από την πλευρά του δήμου όσο και της ΕΠΕΤΑΔ να υπάρξει μελλοντική επιστημονική δράση για να αναδειχθεί το θέμα και να προωθηθούν ΑΜΕΣΑ πιθανές λύσεις. Τέθηκε επίσης και η προώθηση των μορφών του θεματικού τουρισμού στο νησί όπως του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Το θερμό κλίμα και η διάρκεια της συζήτησης άνοιξε ήδη παράθυρο συνεργασίας και συνέχειας του ενδιαφέροντος της ΕΠΕΤΑΔ για την Χάλκη στον άμεσο επιστημονικό σχεδιασμό των επόμενων ετών.