email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Η σύγκρουση Ρωσίας με Ουκρανία επηρεάζει τις τιμές στο εμπόριο σιταριού και καλαμποκιού

Η σύγκρουση Ρωσίας με Ουκρανία επηρεάζει τις τιμές στο εμπόριο σιταριού και καλαμποκιού
διαφήμιση

Η σύγκρουση Ρωσίας με Ουκρανία επηρεάζει τις τιμές στο εμπόριο σιταριού και καλαμποκιού

Οι τιμές των τροφίμων κινδυνεύουν να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα λόγω της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κορυφαίων παραγωγών καλαμποκιού και μαλακού σιταριού.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας ο ρωσικός στρατός.

Πάντως στις αρχές της εβδομάδας στις διεθνείς αγορές τα συμβόλαια στο καλαμπόκι αυξήθηκαν κατά 3% και στο σιτάρι κατά 6%. Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών το σιτάρι παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% (έφτασε στο υψηλότερο σημείο από το 2012), ενώ το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών.

Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και καλαμποκιού και η Ρωσία σιταριού. Οποιαδήποτε διακοπή των εξαγωγών αυτών των δύο χωρών θα οδηγούσε σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν επιβληθούν κυρώσεις στο εμπόριο σιτηρών της Ρωσίας. Πρόβλημα αναμένεται επίσης να υπάρξει στο διεθνές εμπόριο αν οι αγρότες αυτών των χωρών περιορίσουν την χρήση λιπασμάτων με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένες αποδόσεις στη νέα παραγωγή.

Ειδικότερα η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο. Η χώρα αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών.

Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, διεκδικώντας μερίδιο 10%. Η χώρα κατέχει επίσης ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.

Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού και η χώρα λαμβάνει το 60% των σιτηρών από τη Ρωσία και σχεδόν το 30% από την Ουκρανία.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο, που χρησιμοποιείται σαν ζωοτροφή, θα επηρεαστεί επίσης, καθώς λαμβάνει το 30% των εξαγωγών καλαμποκιού της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν έως και 28% μέσα στο 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και αναμένεται να συνεχίσουν να συνεχίσουν και φέτος την ανοδική τους πορεία λόγω των προβλημάτων που συνεχίζουν να καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πάντως η ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια δεν απειλείται.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας και ιδιοκτήτης των ΜΥΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ο οποίος ασχολείται με το εμπόριο σιταριού και καλαμποκιού, «περιμένουμε να δούμε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη διεθνή αγορά από την πολεμική αναμέτρηση των δύο χωρών.

Πρόβλημα επάρκειας δεν αναμένεται να έχει η χώρα μας. Όμως ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πρόβλημα επάρκειας, αφού παράγει μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι.

Από τις πολιτικές αποφάσεις που θα παρθούν στις Βρυξέλλες θα εξαρτηθούν και οι τιμές στα δύο αυτά προϊόντα. Πρέπει να δούμε αν επιβληθεί κάποιο είδος δασμών από την ΕΕ στη Ρωσία. Πάντως και η Ρωσία όταν έχει πρόβλημα στην συγκομιδή επιβάλλει εξαγωγικούς δασμούς αλλά η διεθνή αγορά βρίσκει εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο ήδη οι διεθνείς τιμές έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του κόστους στα εφόδια και στην ενέργεια. Ήδη το κόστος εφοδίων είναι αρκετά υψηλό αλλά και της ενέργειας. Έχει επίσης αυξηθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου και πολλά στρέμματα καλλιέργειας θα πάνε σε ενεργειακά φυτά για παραγωγή βιοκαυσίμων.

Κανένας δεν θέλει να αυξηθούν σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές στο καλαμπόκι και το σιτάρι γιατί θα φανεί στις τιμές του καταναλωτή. Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβουν υπόψιν τους οι πολιτικοί που θα πάρουν τις όποιες αποφάσεις».

Παϊσιάδης Σταύρος

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα