email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Η τοποθέτηση του κυνηγετικού συλλόγου Κατερίνης για την άσκηση θήρας στη γ‘ ζώνη Ε.Π. Ολύμπου

διαφήμιση

Κυνηγετικού συλλόγου Κατερίνης

Ο Όλυμπος, το ψηλότερο και πιο συμβολικό βουνό της Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός με βασιλικό διάταγμα από τη δεκαετία του 1930. Η έκταση του Εθνικού Δρυμού ήταν τότε 40.000 στρ. περίπου και περιλάμβανε τις ψηλότερες κορυφές του.

Από τότε πολλά άλλαξαν και οι ανάγκες προστασίας και διαχείρισης όχι μόνο του Ολύμπου αλλά και κάθε φυσικής περιοχής της χώρας, αυξήθηκαν, για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Σε αυτά τα πλαίσια, από το 2000 ξεκίνησαν προσπάθειες επέκτασης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και μετονομασίας του σε Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.

Η ρύθμιση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ήταν και παραμένει το κυρίως ζητούμενο σε αυτήν όπως και κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση. Για την προστασία και διαχείριση οποιασδήποτε φυσικής περιοχής θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η ενεργός συμμετοχή και φυσικά ο μη αποκλεισμός των ντόπιων κατοίκων και των ανθρώπων που ασκούν επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες εκεί.

Δυστυχώς, η προσέγγιση του να τοποθετήσουμε τον Όλυμπο σε «γυάλα» και να μην επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα στις εκτάσεις του, που υιοθετήθηκε αρχικά, όπως ήταν αναμενόμενο απέτυχε. Αυτή η προσέγγιση κόστισε ιδιαίτερα σε χρόνο και ίσως και σε χρήμα. Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, μελέτες επί μελετών για πάνω από μία δεκαετία και αποτέλεσμα μηδέν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Αμυράς, υπέγραψαν στις 16 Αυγούστου 2021 το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα για το χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο.

Το Π.Δ. αυτό, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ένα μήνα μετά (!) (ΦΕΚ 610Δ’/17-09-2021).

Σε ότι αφορά στην άσκηση της θήρας, οι κυνηγοί ήμασταν εξαρχής σύμφωνοι να χάσουμε περίπου 50.000 στρ. σημαντικών κυνηγότοπων στη Β΄ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου. Δηλώσαμε όμως σθεναρά σε κάθε επίπεδο, την αντίθεσή μας στον αποκλεισμό που είχε αρχικά προταθεί για τους κυνηγούς, ακόμη και στη Γ΄ Ζώνη, έκτασης 120.000 στρεμμάτων περίπου. Σε κανένα Εθνικό Πάρκο δεν απαγορεύεται η θήρα στη Γ΄ Ζώνη. Ενώ στο Ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο Ολύμπου για την πενταετία 2012-2016, οι μελετητές αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο στοιχείο, έκριναν πως η θήρα δε χρειάζεται να απαγορευτεί ούτε στη Β΄ Ζώνη.

Στο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, η θήρα τελικά ορθώς, καθώς δεν υπήρξε ποτέ η παραμικρή τεκμηρίωση για το αντίθετο, επιτρέπεται στη Γ΄ Ζώνη του Ε. Π. Ολύμπου. Σε αντίθεση όμως με όλες τις άλλες δραστηριότητες, για την άσκηση της θήρας τέθηκε ως προϋπόθεση να γίνει «ειδική μελέτη». Το κυνήγι μαγισσών συνεχίστηκε.

Έτσι, ενώ ορισμένοι κυνηγοί της Πιερίας αλλά και άλλων περιοχών, πλήρωσαν κανονικά τις συνδρομές τους προς το Δημόσιο, σχεδιάζοντας να κυνηγήσουν φέτος στις εκτάσεις της Γ΄ Ζώνης, ξαφνικά έμαθαν πως η θήρα εκεί απαγορεύτηκε μέχρι έγκρισης της «ειδικής» μελέτης.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω της έκτακτης ανάγκης που υπήρχε, εκπόνησαν άμεσα την απαιτούμενη «ειδική» μελέτη, η οποία υποβλήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Υπουργείο έστειλε άμεσα τη μελέτη για γνωμοδότηση σε διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και ορισμένοι που δεν προβλέπονταν στο Προεδρικό Διάταγμα, με τη σημείωση να έχουν γνωμοδοτήσει ως τις 29 Οκτωβρίου 2021. Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, ενέκρινε άμεσα την εν λόγω μελέτη, με ορισμένες μικρές αλλά απαραίτητες τροποποιήσεις.

Ο Φορέας Διαχείρισης Ολύμπου, σε μία πρωτοφανή εκτροπή για τα επιστημονικά δεδομένα της χώρας, απέρριψε ομόφωνα, χωρίς αιτιολόγηση τη μελέτη και πρότεινε να επιτραπεί μόνο η θήρα του αγριόχοιρου και των «επιβλαβών» πτηνών (κορακοειδή), επίσης χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Σήμερα, έχουν περάσει πλέον ακριβώς δύο μήνες από την προθεσμία που έδωσε το Υπουργείο στους φορείς των οποίων ζήτησε τη γνωμοδότηση.

Η Κυνηγετική περίοδος του αγριόχοιρου και του λαγού τελειώνει σε λιγότερο από ένα μήνα και παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει εκδώσει την προβλεπόμενη σχετική απόφαση.

Έτσι, η Κυβέρνηση απαξιώνει με το χειρότερο τρόπο μία ιδιαίτερα μεγάλη ομάδα πολιτών, τους κυνηγούς, οι οποίοι είναι οι μόνοι που πληρώνουν κάθε χρόνο συνδρομή για να ασκήσουν τη δραστηριότητα τους και οι μόνοι που συνδράμουν με όλα τα μέσα στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος με τη θηροφυλακή που πληρώνεται αποκλειστικά από χρήματα των κυνηγών, με επιστημονική έρευνα και μελέτες για τα θηρεύσιμα είδη και συνεχή παρουσία και συνδρομή όπου και όταν χρειάστηκε στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας.

Η σχετική απόφαση για την άσκηση της θήρας στη Γ΄ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου πρέπει να βγει άμεσα και θεωρούμε πως ελλείψει έστω και της παραμικρής επί του αντιθέτου τεκμηρίωσης, θα πρέπει να εγκριθεί η μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να επιτραπεί έστω την τελευταία στιγμή η θήρα των έντεκα από τα 36 θηρεύσιμα είδη της Ελλάδος που προτείνονται στην παραπάνω μελέτη.

Σημειώνουμε πως τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, οι δύο δηλαδή καθύλην αρμόδιοι φορείς για την έκδοση της ετήσιας ρυθμιστικής διάταξης θήρας, πριν από λίγους μήνες είχαν υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις, επιτρέποντας αμφότεροι την άσκηση της θήρας στην Γ΄ Ζώνη του υπό ίδρυση τότε Εθνικού Πάρκου Ολύμπου.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

Πλατής Απόστολος Γαλανόπουλος Δημήτριος

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα