email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

«ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ»: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024

διαφήμιση

Ο Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ» πραγματοποίησε το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 εκδήλωση αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου στην Νεοκαισάρεια. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων για το έτος 2024 είναι αφιερωμένη «Μουσεία για την Κοινωνία, Εκπαίδευση και την Έρευνα». Παράλληλα κλείσαμε δέκα χρόνια από την ανακάλυψη των πρώτων απολιθωμένων θραυσμάτων των οστών του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Σάββας Τσεντίδης παρουσίασε στους παρευρισκόμενους σημαντικά στοιχεία του ιστορικού της διαδρομής της ανακάλυψης καθώς και την βασική στόχευση της επόμενης ημέρας με θέμα: «Από την Ανακάλυψη στην Ανάδειξη του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας». Την επίδραση που μπορεί να έχει στην οικονομική ανάπτυξη της Πιερίας και του τουρισμού. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της συνεχούς υποστήριξης που έλαβε αυτή η προσπάθεια από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, της επιστημονικής κοινότητας και των Τοπικών Αρχών.

Η ομότιμος Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας Α.Π.Θ. κ. Ευαγγελία Τσουκαλά στην εισήγησή της «10 Χρόνια, η Παλαιοντολογία στην Πιερία» αναφέρθηκε σε όλες τις ανασκαφικές περιόδους που πραγματοποιήθηκαν από το 2014 ως τώρα και για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων του Μαστοδόντα, 7.000.000 ετών και του Εκθετηρίου του Μαστοδόντα για τη Νεοκαισάρεια, την Πιερία αλλά και για όλη την Ελλάδα ευχαρίστησε το σύνολο των επιστημόνων και όσων συνέδραμαν σε όλη αυτή την διαδρομή.

Ο ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ. κ. Σπυρίδων Παυλίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε για τα «Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Κοινωνία» και η Δρ. Γεωλογίας κ. Ζωή Πανταζοπούλου «Από την εύρεση στην προβολή της Γεωλογικής Κληρονομιάς» καθώς για την επίδραση και το θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Κατερίνης με νέους ταλαντούχους μουσικούς, τη Διευθύντρια του Ωδείου, Μπέττυ Τσομίδου και τον μουσικό-δάσκαλο μουσικής, Παναγιώτη Λιμπανοβνό. Οφείλουμε να τονίσουμε το εξαιρετικό έργο που γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο καθώς και την συμβολή που έχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

7 2
1 3
2 3
3
4 2
5
6 1
8 1

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος, ο οποίος απεύθυνε έναν χαιρετισμό, εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας κ. Σπύρου Κουλκουδίνα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου Δήμου Κατερίνης κ. Ελίνα Διαμαντοπούλου η οποία απεύθυνε έναν χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης κ. Μιχαήλ Γεωργιάδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Πιερίας κ. Χρυσαυγή Δριστά, ο Πρόεδρος Κοινότητας Νεοκαισάρειας κ. Ιάσων Παρλαπάνης, ο Διευθυντής του Logic Μουσείου Τεχνολογίας του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics καθηγητής κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου και ο καθηγητής κ. Χρήστος Πετούσης, ο Διευθυντής του 2ου Δηµοτικού Σχολείου Κατερίνης κ. Νίκος Ναχόπουλος και πολύς κόσμος. Στην εκδήλωση παρέστη και ο κος Βασίλειος Μακρίδης βασικός συνεργάτης της ανασκαφικής ομάδας της κας Ευαγγελίας Τσουκαλά, ο οποίος συνέδραμε τα μέγιστα σε όλες τις ανασκαφικές δράσεις στην Νεοκαισάρεια στην συντήρηση των απολιθωμάτων και στην τοποθέτησή τους στο Εκθετήριο.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν στον αύλειο χώρο της αίθουσας την όμορφη βραδιά με κρασί της Πιερικής γης και εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες της Νεοκαισάρειας.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Η ειδική συνεδρίαση Δ.Κατερίνης μετατράπηκε σε απολογία Κουκοδήμου

Σχετικά άρθρα