email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Μπ.Σκούφα: «Η οπαδική βία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ και χωρίς διαβούλευση με τις λέσχες και τους συνδέσμους φιλάθλων»

Μπ.Σκούφα
διαφήμιση

Μπ.Σκούφα

Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Τετάρτη 9/3/2022)

Σχεδόν σαράντα ημέρες από την ειδεχθή δολοφονία του συμπατριώτη μας Άλκη, φέρνετε στη Βουλή ένα ακόμη αθλητικό νομοσχέδιο που εκτός από τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων ασχολείται με πλήθος θεμάτων, τον εργασιακό, τον πνευματικό, τον ηλεκτρονικό και εθελοντικό αθλητισμό. Είναι ένα νομοσχέδιο, όμως, που κυρίως, κάνει φανερή την προσπάθειά σας να παρέμβετε με το “έτσι θέλω”, στις διοικήσεις ομοσπονδιών, αλλάζοντας τον νόμο που εσείς ο ίδιος φέρατε και ψηφίσατε πριν από λίγους μήνες, κ. Υπουργέ. Κι αυτό, γιατί δεν σας προέκυψαν παντού οι διοικήσεις που θέλατε, τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά την ομιλία της στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας και άλλων θεμάτων. Απευθυνόμενη στον υπουργό η κα Σκούφα έκανε λόγο για χειραγώγηση των ομοσπονδιών και εργαλειοποίηση της ίδιας της νομοθετικής διαδικασίας και πράξης.

Η βία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ

Όπως επεσήμανε η βουλεύτρια Πιερίας, η βασική ιδεολογικοπολιτική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι στο πώς, στα μέσα με τα οποία η βία θα απαλειφθεί. «Εμείς, ως γνήσια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική δύναμη, δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν τη βία, στη λεγόμενη πρόληψη. Εσείς και επικοινωνιακά και πολιτικά εμμένετε σε αυτό που αποκαλούμε “ποινικό λαϊκισμό”», υπογράμμισε με έμφαση η κα Σκούφα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η οπαδική βία δεν αντιμετωπίζεται με εξωπραγματικές ποινές. Το πρόβλημα της βίας δεν λύνεται με ισοπεδωτική εξίσωση δικαίων και αδίκων και με ιδιώνυμα. Η βία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ και φυσικά, δεν αντιμετωπίζεται χωρίς διαβούλευση ή με προσχηματική διαβούλευση με τις λέσχες και τους συνδέσμους φιλάθλων. Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές αλλά και η κοινωνία δεν μπόρεσαν να ακούσουν τους κατεξοχήν ενδιαφερόμενους και αυτούς που άμεσα αφορά το νομοσχέδιο, δεν μπόρεσαν να ακούσουν τι λένε οι λέσχες φιλάθλων. Μιας και η τωρινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν κάλεσε τις λέσχες για ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή. «Για τις λέσχες φιλάθλων άλλα μας λέτε από τη μια και άλλα μας λέτε από την άλλη. Ούτε καν τις λέσχες φιλάθλων που νομίμως λειτουργούν καλέσατε. Και έχουμε πληθώρα τέτοιων νόμιμων λεσχών φιλάθλων που λειτουργούν υποδειγματικά σε όλη τη χώρα και φυσικά και στην Πιερία» τόνισε. 

Το πρόβλημα της βίας χρειάζεται ολιστική παρέμβαση

«Το πρόβλημα της βίας χρειάζεται ολιστική παρέμβαση γιατί έχει απόλυτη σχέση με τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, μια όξυνση που η εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί, επιδιώκει και έχει ως αποτέλεσμα», υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο νομοσχέδιο εισάγεται η έννοια του «επικίνδυνου δράστη», η οποία είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και έχει απαλειφθεί από τον Ποινικό Κώδικα. Αφαιρείται η δυνατότητα από τους δικαστές για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, που μαζί με την απαγόρευση μετατροπής της ποινής σε κοινωφελή εργασία, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή όχι τον σωφρονισμό και την επανένταξη των δραστών, αλλά το να γίνουν οι νεαροί σε ηλικία δράστες ακόμη σκληρότεροι, ακόμη πιο αδίστακτοι. Επιπλέον επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε κατηγορουμένους πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη το τεκμήριο αθωότητας. «Κλείνετε «προληπτικά», όλες τις λέσχες φιλάθλων, ακόμη και αυτές που λειτουργούν νόμιμα» τόνισε η κα Σκούφα.

Η έννοια του ηλεκτρονικού «αθλητισμού» και τα «ηλεκτρονικά παιχνίδια»

Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό «αθλητισμό», επεσήμανε πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κοινή γραμμή για το εάν τα αθλήματα που αφορούν τον ηλεκτρονικό αθλητισμό πρέπει να χαρακτηρίζονται ως αθλήματα ή όχι. 

«Στη διάταξη κάνετε λόγο και για ηλεκτρονικά παιχνίδια, για να καταλαβαίνουν οι γονείς των εφήβων και νεαρών ατόμων, που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό και τη στιγμή που οι ηλικίες που ασχολούνται με αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι από 18 ως 34 ετών κατά 96%. Δεν υπάρχει διάλογος στην ελληνική κοινωνία, ούτε στη Βουλή επιτρέψατε να υπάρχει ενδελεχής διάλογος σε σχέση με το εάν θα επιτρέψουμε να διαφθαρεί η έννοια του αθλητισμού η οποία εξόχως αφορά την φυσική δραστηριότητα, κινητοποίηση, την αγωγή του σώματος, όπως λέγαμε στα παλαιότερα χρόνια. 

Αυτό που σας λέμε, λοιπόν, είναι να αποσύρετε τα εν λόγω άρθρα. Διότι αν δεν τα αποσύρετε, μας βάζετε σε σκέψεις κατά πόσο με τη θέσπιση αυτών των διατάξεων για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό θέλετε να εξυπηρετήσετε όχι τη φυσική κατάσταση των νέων μας, αλλά θέλετε να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Διαβούλευση με τους βουλευτές και την κοινωνία 

Σύμφωνα με την κα Σκούφα, όλο το θέμα και της αντιμετώπισης και πολύ περισσότερο της πρόληψης της αθλητικής βίας και φυσικά του υποτιθέμενου ηλεκτρονικού αθλητισμού -το οποίο κάθε άλλο παρά αθλητισμός είναι, καθώς συνδέεται με αυτόν πληθώρα φυσικών, ψυχικών και νοητικών διαταραχών, βάσει επιστημονικών ερευνών- αυτά τα δύο κύρια θέματα που εισάγει το νομοσχέδιο, πρέπει να αποσυρθούν, προκειμένου να γίνει πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση με το σύνολο της Βουλής, με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και κατόπιν να εισαχθούν στη Βουλή προς ψήφιση.

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία – τοποθέτηση:

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα