Νικόλαος Σ. Λακασάς: Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εδώ και πολλά χρόνια επιχειρήσεις και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να επιδείξουν άμεσα αντανακλαστικά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των μέσων τους, των υποδομών τους και την εφεύρεση εφαρμογών. Παρόλαυτα οι τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί επαρκώς τον ρόλο αλλά και την ουσία του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια, οτιδήποτε έχει να κάνει με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, βαφτίζεται ψηφιακός μετασχηματισμός. Ένας τίτλος που υπόσχεται τα πάντα στο άκουσμά του, ενώ ουσιαστικά δεν δεσμεύεται για τίποτα! O ψηφιακός μετασχηματισμός όμως δεν είναι ένας γενικός κανόνας. Αφορά σε δυνατότητες, όχι σε βεβαιότητες.
Η τεχνολογία είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την διαδικασία. Δεν πρέπει όμως να είναι το μόνο σημείο. Ο πολιτισμός, η κοινωνία γενικότερα, η ενημέρωση, η εκπαίδευση, οι στόχοι και πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, σήμερα δεν πρέπει να κατηγορούμε μόνο τις τοπικές κοινωνίες για την μη ενημέρωση. Στελέχη πολλών επιχειρήσεων και υπάλληλοι σε ανώτερες θέσεις δημοσίου, δεν είναι εξοικειωμένοι με νέες τεχνολογίες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε χρόνο, σε διάθεση και σε χρήμα από πλευράς διοικήσεων, προκειμένου να αλλάξει πλήρως η νοοτροπία και να μπορέσει να επέλθει η ουσιαστική αλλαγή.
Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι ψηφιακές δεξιότητες και διδασκαλία των τεχνολογιών προς όλους και κυρίως προς τις μικρές μαθητικές ηλικίες, ως επένδυση για το μέλλον. Γιατί απλά δεν υπάρχει λόγος να σπαταλούνται ποσά σε επενδύσεις νέων τεχνολογιών και οι πολίτες να μην μπορούν να τις αξιοποιήσουν.
Όσο κι αν αυτό ξεβολέψει κάποιους αλλάζοντας κάποιες παραδοσιακές νοοτροπίες συναλλαγών που δημιουργούσαν πελατειακές σχέσεις, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο τόπος μας να αλλάξει σελίδα, να αναβαθμιστεί.
Όλοι συνομολογούμε ότι το μέλλον είναι ψηφιακό. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύει την κοινωνία, την οικονομία, βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πιο άμεσος στον πολίτη θεσμός, οφείλει να να αξιοποιήσει τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργούνται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, όπως το πρόγραμμα “smart cities” ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ για τις “Έξυπνες Πόλεις” και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων, αλλά και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προωθείται η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα, μειώνουν το κόστος και βελτιώνουν τις παροχές των ΟΤΑ προς τους δημότες, με υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ένας Δήμος λοιπόν, για να μπορέσει να υποστηρίξει την παρουσία του στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας νέας, απαιτητικής ψηφιακής εποχής, πρέπει να θέσει 3 στόχους όπως:
- Να αναπτύξει μια ψηφιακή και οριζόντια ολοκληρωμένη δημόσια διοίκηση που παρέχει καλύτερες υπηρεσίες.
- Να αξιοποιήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία των επιχειρήσεων και της κοινότητας βελτιώνοντας τη ροή πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερομένων.
- Να αναπτύξει μια κουλτούρα δια βίου μάθησης, επικεντρωμένη στην ψηφιακή εκπαίδευση.
Μια τέτοια μετάβαση όμως ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μπορέσει να θεωρηθεί ως πετυχημένη συνταγή.
Ως “βασικά υλικά” για την παραπάνω αναφερθείσα σωστή συνταγή, μπορούμε να θεωρήσουμε τη χρήση τεχνολογιών, υψηλών προδιαγραφών και προτύπων, την ύπαρξη οργανωμένων διαδικασιών στον Δήμο, την ανάπτυξη συνεργασιών με πανεπιστήμια, αλλά κυρίως ιδιωτικές εταιρείες που είναι πιο ευέλικτες στη συνεργασία, την ψηφιακή εκπαίδευση των δημοτών, ώστε να μπορούν να χειριστούν τις διάφορες εφαρμογές, την κατάλληλη στελέχωση των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και την εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
Γίνεται άμεσα αντιληπτό λοιπόν ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης το παλιό ξεθωριάζει! Η νέα εποχή που είναι μπροστά, μας καλεί να αλλάξουμε, να οργανωθούμε, να ανανεωθούμε και να εκπαιδευτούμε στην άμεση προσαρμογή των νέων τεχνολογικών απαιτήσεων.
Είναι απαραίτητο!!! Πόσο έτοιμοι είμαστε;
Νικόλαος Σ. Λακασά
Σύμβουλος Πωλήσεων
Διοικητικός Διευθυντής ΟΡ.ΦΕ.Ο