Με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα συμπερίληψης, καθώς και την κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων που συνδέονται με τους Ρομά, μέσω του προγράμματος «Αμαρό Μαγκιπέ»*, ο Δήμος Κατερίνης/ Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, το μη κερδοσκοπικό σωματείο SolidarityNow, ο Φάρος του Kόσμου, το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου κ.ά, γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά (8 Απριλίου) και διοργάνωσαν χθες το απόγευμα, εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου.
«Στον Δήμο Κατερίνης τιμούμε την παγκόσμια ημέρα των Ρομά. Η κοινωνική ένταξη των Ρομά συμπολιτών μας έχει οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας στηρίζουμε την κοινωνική ένταξη και ενεργητική συμμετοχή τους και ειδικότερα των νέων και των γυναικών. Συνεχίζουμε στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα σε κλίμα κοινωνικής συνοχής και συμμετοχής. Ευχαριστώ όλους τους φορείς, συνεργάτες, στελέχη και συντελεστές για την υλοποίηση της όμορφης εκδήλωσης», σημείωσε σε δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δ.Κατερίνης, Σάββας Καρυπίδης.
Η εκδήλωση ευαισθητοποίησης επικεντρώθηκε σε έκθεση φωτογραφίας, ιστορική αναδρομή και συζήτηση. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Αμαρό Μαγκιπέ», που υλοποιείται εδώ και έναν χρόνο στον Πέλεκα Κατερίνης, στο Δροσερό της Ξάνθης, στον δήμο Παύλου Μελά και στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει μέσα από εργαστήρια και δράσεις γυναίκες και νέους/νέες Ρομά. Έως σήμερα έχει καταγράψει τη συμμετοχή 223 γυναικών, 89 νέων και 153 παιδιών μέσα από 2.095 συναντήσεις.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης: οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνης, Ελίνα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Γεωργιάδης, Ηλίας Τάπρας, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Χρυσαυγή Δριστά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νόπη Τριανταφυλλίδου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γεώργιος Μακρής, Τοπικοί Σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Υπενθυμίζεται ότι η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για όλους τους Ρομά ανά τον κόσμο ως ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τσιγγάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα. Εκεί, αντιπρόσωποι 14 χωρών επέλεξαν το όνομα Ρομά ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους που μέχρι τότε είχαν – και έχουν ακόμα και σήμερα – πολλά άλλα ονόματα.
*Η φράση «Αμαρό Μαγκιπέ» στη Ρομανί γλώσσα έχει την έννοια του δικού μας έργου, της υπερηφάνειας για το δικό μας επίτευγμα-απόκτημα.