email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ο Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης & ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης την Δευτέρα 13-11-2023 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

διαφήμιση

Ο Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης & ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης την Δευτέρα 13-11-2023 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

«Η Ελληνική-Τουρκική πολιτική από 1974 μέχρι σήμερα – Αξία της ΑΟΖ» και

«Οι Ελληνοτουρκικές διαφορές εκατό χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης και οι στόχοι της Τουρκίας» είναι οι επιμέρους εισηγήσεις

του Ναυάρχουε.α. Κοσμά Χρηστίδη και του Αντιστρατήγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στις 19:00

στην Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.

Η εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου και την Opto Hellas Παπανικολάου.

Ο Ναύαρχος Κ. Χρηστίδης θα αναφερθεί στο γεγονός ότι από το 1974 η βασική μέριμνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποτρέψουν την δυσμενή, για την Ελλάδα, κατάσταση που δημιούργησε η κατοχή της Κύπρου, η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και πρόσφατα η γαλάζια πατρίδα και η παράνομη συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας -Τρίπολης. Αναπτύσσονται τα βασικά επεισόδια της περιόδου αυτής, καθώς και η γεωστρατηγική – γεωοικονομική  αξία που έχουν όλες οι νησίδες, βραχονησίδες και τα νησιά στο Αιγαίο που είναι το πλέγμα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε γη, θάλασσα και αέρα και οφείλουμε να υπερασπίσουμε εξίσου γη, αέρα και θάλασσα, από το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου μέχρι τη Ζουράφα και την Ερεικούσσα.

Επισημαίνεται η σπουδαιότητα της ΑΟΖ από την αλιεία μέχρι την γεωστρατηγική σημασία που έχουν οι βραχονησίδες μας στο Αιγαίο, από το Βόρειο θαλάσσιο τμήμα της χώρας μας, μέχρι το νοτιότερο της Δωδεκανήσου με το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Στην στρατηγική ανάλυση, είναι δυνατό να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες για πολλά πράγματα, όμως, υπάρχει σύγκλιση ή/και ομοφωνία μεταξύ των σοβαρών αναλυτών σε ό,τι αφορά την ισορροπία διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος, η οποία είναι τόσο προϋπόθεση σταθερότητας όσο και προϋπόθεση για τον υπερασπιστή του status quo προκειμένου να διαφυλάξει τα έσχατα συμφέροντά του, να διεξάγει διαπραγματεύσεις χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά του και χωρίς να κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο διπλωματικών και στρατιωτικών εκβιασμών.

Εκφράζεται η ανησυχία, πως το πολιτικό σύστημα δια της σιωπής και της ανοχής σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που σε τίποτα δεν έχει αλλάξει την αναθεωρητική της ατζέντα, μήπως μας οδηγεί ουσιαστικά σε υποχωρήσεις στο όνομα των διαπραγματεύσεων αυτών.

Ο Αντιστράτηγος Λάμπρος Τζούμης θα αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες  από το 1974 και μετά, χαρακτηρίζονται από έντονες διακυμάνσεις με μικρά διαστήματα ύφεσης και αρκετές περιόδους έντασης, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων που έχει θέσει η Τουρκία στο χώρο του Αιγαίου και της Ν.Α. Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια πρωτοφανής αναβάθμιση της επιθετικότητας της Άγκυρας, τόσο σε λεκτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Το τελευταίο έτος όμως υπάρχει μια ύφεση στην προκλητικότητα της Τουρκίας σε τακτικό επίπεδο που οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους και έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι : Τι επιδιώκει η Τουρκία ; Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ; Έχει σκοπό η Τουρκία να μας οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμα σε μια μείζονα κρίση; Πώς θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ναύαρχος (εα) Κοσμάς Χρηστίδης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1957. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ως Αρχηγός τάξης το 1980 και είναι μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Κοινωνίας Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Εta Kappa Νu (ΗΚΝ) της ΙΕΕΕ.

Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και η μακρά εικοσαετής θαλάσσια υπηρεσία του περιλαμβάνει διάφορα διοικητικά καθήκοντα σε μάχιμες μονάδες και υπηρεσίες του Στόλου. Συμμετείχε στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο (NAVCOFORMED, STANAGFORMED, SNMG/Standing NATO Maritime Group). Στο πλαίσιο εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις “Active Endeavor” και “Sharp Guard” στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, καθώς επίσης και στις επιχειρήσεις “Desert Shield” και “Desert Storm” στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Εξιδεικευμένος στα θέματα συνεννοήσεως και ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, μετεκπαιδεύθηκε στο πανεπιστήμιο Naval Postgraduate School των ΗΠΑ (Monterey) σε θέματα μηχανολόγου όπλων (weapons engineering) και σε θέματα ηλεκτρολόγου μηχανικού (electrical engineering). Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Monterey της Καλιφόρνιας, καθώς και μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Αμυντικές και Στρατηγικές Σπουδές της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Ηγήθηκε της Διεθνούς Επιτροπής καθορισμού τεχνικο-επιχειρησιακών απαιτήσεων του κατευθυνόμενου βλήματος ESSM που κοσμεί σήμερα τις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Το έτος 2015 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπου και παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 για θέματα εφαρμοζόμενης πολιτικής στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, ενώ έχει διατελέσει και μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος στον Ελληνικό Νηογνώμονα.

Στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Εγχειρίδιο Air Controller (1983), το Βιβλίο «Αρχές Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρο-οπτικού Πολέμου» (2005) και το Βιβλίο «Πλους προς την Ηγεσία» που διδάσκεται σε όλες τις Στρατιωτικές Ακαδημίες-ΑΣΕΙ (2019).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Λάμπρος Τζούμης είναι Αντιστράτηγος ε.α. Στη διάρκεια της καριέρας του υπηρέτησε σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ υπηρέτησε ως επιτελής και σε Διευθυντικές θέσεις στα τμήματα Εκπαίδευσης, Επιχειρήσεων και Σχεδίων. Εκτέλεσε τα καθήκοντα του εθνικού αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στις επιτροπές Αντιμετώπισης Καταστροφών και Πολιτικής Προστασίας. Εκτέλεσε τα καθήκοντα του Υποδιοικητή στη 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου. Διοίκησε το 286 Τάγμα Πεζικού στη Λήμνο, το 38 Σύνταγμα Πεζικού στη Ρόδο την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου και την 88 Ταξιαρχία Λήμνου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Σε τροχιά Σύγκρουσης με την Τουρκία» και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε δεκάδες ημερίδες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές αναφορικά με θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα