email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Προς ανακοινώσεις ενίσχυσης στο 4% του τζίρου κτηνοτρόφων, εκτός πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι

διαφήμιση

ενίσχυσης στο 4% του τζίρου κτηνοτρόφων, εκτός πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι

Κανένα καινούργιο μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων δεν ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, παρά μόνο όσα ήδη είναι γνωστά τους παραγωγούς.

«Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών που αντίθετα από ό,τι λέτε διευκολύνει, έχει συντελεστεί και υλοποιείται στο 6% και πρόσφατα συμπεριλάμβανε -γιατί δεν είχαν συμπεριληφθεί- τη βρώμη, τη σίκαλη, το κριθάρι, το μαλακό σιτάρι και τα πρόσθετα. Όπως γνωρίζετε βρίσκεται προς ψήφιση στη βουλή και η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, γιατί είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο», τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στη βουλή την Δευτέρα 21 Μαρτίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ευβοιας και πρώην υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως: «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η διαδικασία μέσω της οποίας θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι μας το 4% των συνολικών εσόδων τους από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωοτροφών. Ιδιαίτερα για την Κρήτη αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο, γιατί στην Κρήτη -όπως γνωρίζετε- είναι οξύτερο ακόμα το πρόβλημα. Αυτό θα γίνει μετά από υπουργική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυξάνεται σύντομα κατά 50% το πρόγραμμα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου για τη μεταφορά των ζωοτροφών και φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έχουμε ενεργοποιήσει την κάρτα του αγρότη. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών για κεφάλαιο κίνησης και ήδη πολλοί αγρότες το αξιοποιούν».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έτσι όπως εξαγγέλθηκε πως θα δοθεί η ενίσχυση βάσει τζίρου, αναμένεται να αφήσει εκτός ουσιαστικά ή να τους ενισχύσεις με εξαιρετικά μικρά ποσά τη μεγάλη πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας. Κι αυτό, γιατί οι παραδόσεις γάλακτος από τις αιγοπροβατοτροφικές μονάδες λιγοστεύουν -αν δεν μηδενίζονται- από το καλοκαίρι κάθε έτους (οπότε μειώνονται τα έσοδα), ενώ και οι πωλήσεις κρέατος αρχίζουν με το νέο έτος, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΣΕΚ έχει προτείνει στο ΥπΑΑΤ οι κλάδοι (π.χ. αιγοπροβατοτρόφοι) που δεν έχουν τζίρο το δεύτερο εξάμηνο, να ενισχυθούν με το… κεφάλι.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Σειρά έχει η δέκατη έκτη με αριθμό 531/14-3-2022 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Εύβοιας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Η κτηνοτροφία μας κινδυνεύει από έλλειψη ζωοτροφών και πολιτικών πρωτοβουλιών».

Κύριε Αποστόλου, καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα. Έχετε δύο λεπτά για το ξεκίνημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Η ερώτησή μου αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή την ώρα ο αγροτικός χώρος. Κύριε Υπουργέ, είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους έχουμε ελλείψεις σε δημητριακά και ζωοτροφές στην αγορά. Ασφαλώς ο σημαντικότερος είναι η αδυναμία εφοδιασμού εξαιτίας της εγκληματικής εισβολής στην Ουκρανία. Είναι, βέβαια, και η στάση κάποιων που δεν θέλουν να πουλήσουν τα αποθέματά τους, περιμένοντας να κερδοσκοπήσουν χωρίς όρια, αλλά και το αυξημένο κόστος της καλλιέργειας, των λιπασμάτων, του ρεύματος και του πετρελαίου.

Κύριε Υπουργέ, οι συνθήκες αλλάζουν και η επισιτιστική ασφάλεια πλέον πρέπει να είναι βασικό ζητούμενο. Μη βαυκαλίζεστε, επειδή καλύψαμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, δεν αποκτήσαμε επισιτιστική αυτοδυναμία από αυτό το θέμα. Η κάλυψη οφείλεται, κυρίως, στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, κάτι που και τα προηγούμενα χρόνια το είχαμε επιτύχει. Άρα, λοιπόν, είναι άλλο πράγμα η κάλυψη του ελλείμματος και άλλο πράγμα η επισιτιστική ασφάλεια, όπου θα πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη.

Η απουσία πρόβλεψης και πρόληψης της κατάστασης χαρακτηρίζει, δυστυχώς, πολλά κυβερνητικά κλιμάκια, όπως, επίσης, και η έλλειψη εφαρμογής πολιτικών διαχείρισης κινδύνου συμβάλλει στην αύξηση των τιμών που οι κτηνοτρόφοι προμηθεύονται ζωοτροφές, με επιπτώσεις στον περιορισμό, βεβαίως, των κτηνοτροφικών εισοδημάτων. Όλα αυτά, όμως, δημιουργούν μία αναστάτωση στους κτηνοτρόφους που βλέπουν το Υπουργείο τους να καθυστερεί να πάρει πρωτοβουλίες.

Είναι πολλά τα προβλήματα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δημητριακών για την παραγωγή ζωοτροφών και εμφανίζονται φαινόμενα κερδοσκοπίας με τη μη διάθεση των αποθεμάτων. Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές δεν είχε κάποιο θετικό αντίκτυπο στους κτηνοτρόφους, διότι το προϊόν που πουλούν έχει μεγαλύτερο ΦΠΑ. Αν υποσιτιστούν τα ζώα, τότε υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Θα αντιμετωπίσουμε αλυσίδα προβλημάτων στη συνέχεια. Στα λιμάνια της Ουκρανίας και της Ρωσίας ήταν μπλοκαρισμένα πλοία, φορτωμένα με δημητριακά, που είχαν προορισμό την Ελλάδα και, δυστυχώς, εξαφανίστηκαν. Το αυξημένο κόστος καλλιέργειας των ζωοτροφών μειώνει, επίσης, την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη προμήθεια των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές; Με ποιον τρόπο θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και, βεβαίως, πώς θα μειωθεί -το επαναλαμβάνω και πάλι- το κόστος καλλιέργειας εγχώριων πρώτων υλών για ζωοτροφές;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αποστόλου. Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Συμεών Κεδίκογλου.
Ορίστε, κύριε Κεδίκογλου, έχετε τρία λεπτά.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Και σας λέω προκαταβολικά, θα θελήσω λίγο ανοχή, γιατί είναι, όντως, ένα σημαντικό ζήτημα αυτό που θίγεται στην ερώτηση. Είναι κάτι που μας απασχολεί εδώ και καιρό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Τόσο ευγενικά που το ζητάτε, πολύ ευχαρίστως.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Να είστε καλά.

Καταρχάς, αξιότιμε κύριε συνάδελφε, χαίρομαι για την απερίφραστη καταδίκη της εγκληματικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι γεγονός ότι, πέραν όλων των άλλων τραγικών συνεπειών για τον ουκρανικό λαό, είχε ευρύτατες παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας, αφού, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το 40% των αναγκών της Ευρώπης καλυπτόταν από το καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι της Ρωσίας και της Ουκρανίας -κυρίως της Ουκρανίας. Είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και πανευρωπαϊκή είναι και θα είναι η απάντηση.

Σε ό,τι αφορά την αδιάκοπη προμήθεια εισαγωγών δημητριακών και ελαιούχων σπόρων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα πιθανά σενάρια, για να αναζητηθούν είτε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απόθεμα είτε, ελλείψει αυτών, από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αγορές που θα στραφεί σε πρώτη φάση η Ελλάδα για μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία –και για τα δύο είδη- και πάντα υπάρχει και η δυνατότητα, όπως προείπα, της Αμερικής.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιδράσεις από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνεται ότι η Γαλλική Προεδρεία συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 2 Μαρτίου 2022 με θέμα τις πιθανές συνέπειες από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας στον γεωργικό και στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη συνεδρίαση ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές. Διεκδικώντας την αποδέσμευση ενωσιακών κονδυλίων και την αξιοποίηση κάθε ευελιξίας του ενωσιακού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων, ο Έλληνας Υπουργός πρότεινε την άμεση λήψη δράσεων που θα διασφαλίζουν την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα και την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων -σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος και άλλα- με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
Επίσης, ο Γιώργος Γεωργαντάς ζήτησε την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της κοινής οργάνωσης αγορών και συγκεκριμένα των άρθρων 219 έως 222 για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014.

Γενικότερα, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών αναδείχθηκε η ανάγκη για μια στρατηγική και νέα εργαλεία που θα εφαρμοσθούν άμεσα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της επισιτιστικής αυτάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η ενσωμάτωση της επισιτιστικής αυτάρκειας στην κοινή αγροτική πολιτική.

Σήμερα άλλωστε, αυτήν τη στιγμή, ακόμη πρέπει να συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα συζητηθούν τα θέματα στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε επίπεδο της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας. Όπως καταλαβαίνετε, τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Τετάρτη, θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά στο δικό μας Υπουργείο, έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον τομέα των ζωοτροφών, την παρακολούθηση της αγοράς και ομάδα εργασίας για την επισιτιστική επάρκεια και τη διατροφική ασφάλεια της χώρας.

Επιπλέον των ανωτέρω προτάσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Συμβούλιο Υπουργών και των ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί για τον ίδιο σκοπό, είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επισιτιστική αυτάρκεια.

Να σας υπενθυμίσω ότι από το 2020 είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που συνιστά και σχέδιο δράσης για την επισιτιστική ασφάλεια. Δημιουργήθηκε ειδική ομάδα εργασίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών του πρωτογενούς τομέα και των τροφίμων με τους εμπόρους ζωοτροφών, με τους παραγωγούς, με τους προμηθευτές και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις με σκοπό τη διασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς. Γίνονται προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις φυτικές πρωτεΐνες με τη δημιουργία ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Να πάμε και στο δεύτερο ερώτημά σας: Τι έχουμε κάνει για τους αγρότες; Μέχρι τώρα τους έχουμε στηρίξει έμπρακτα με ενισχύσεις 180 εκατομμύρια ευρώ. Στον σκοπό της ενίσχυσής τους ήδη υλοποιούνται:

Η επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Η δέσμευσή μας για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και είναι προς ψήφιση.

Στη συνέχεια θα γίνει εξειδίκευση των επιδοτήσεων που δικαιούται ο κάθε καλλιεργητής και παραγωγός, ανάλογα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών που αντίθετα από ό,τι λέτε διευκολύνει, έχει συντελεστεί και υλοποιείται στο 6% και πρόσφατα συμπεριλάμβανε -γιατί δεν είχαν συμπεριληφθεί- τη βρώμη, τη σίκαλη, το κριθάρι, το μαλακό σιτάρι και τα πρόσθετα. Όπως γνωρίζετε βρίσκεται προς ψήφιση στη βουλή και η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, γιατί είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η διαδικασία μέσω της οποίας θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι μας το 4% των συνολικών εσόδων τους από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωοτροφών. Ιδιαίτερα για την Κρήτη αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο, γιατί στην Κρήτη -όπως γνωρίζετε- είναι οξύτερο ακόμα το πρόβλημα. Αυτό θα γίνει μετά από υπουργική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυξάνεται σύντομα κατά 50% το πρόγραμμα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου για τη μεταφορά των ζωοτροφών και φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έχουμε ενεργοποιήσει την κάρτα του αγρότη. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών για κεφάλαιο κίνησης και ήδη πολλοί αγρότες το αξιοποιούν.

Σε συνέχεια αυτών των μέτρων –είπαμε πάνω από 180 εκατομμύρια- είναι και η κάρτα καυσίμων, δηλαδή επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Μέσα στους δικαιούχους είναι και οι αγρότες που μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου αυτού μέτρου για τα οχήματά τους εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια. Έχω και άλλα, αλλά στη δευτερολογία μου θα συνεχίσω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Δεν πιστεύω και στη δευτερολογία να πάμε στα οκτώ λεπτά. Η πρωτολογία νομίζω είχε αρκετά μέσα και αρκετές απαντήσεις.

Τον λόγο έχει ο κ. Αποστόλου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, τελικά τα μεταφέρετε όλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που όντως θα ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα είναι ότι βιαζόμαστε εμείς. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης -τα είπατε και εσείς πριν από λίγο- δεν λένε τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, μιλάτε για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Ο τρόπος που γίνεται, ο χρόνος επιστροφής, όλη αυτή η διαδικασία που προβλέπεται, δεν ανακουφίζει κανέναν. Η υπαγωγή των λιπασμάτων στο συντελεστή 6% από το 13% δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα, αφού ο κάθε επαγγελματίας αγρότης το ΦΠΑ το συμψηφίζει με το ΦΠΑ των εσόδων του. Όσο δε για τις δόσεις πληρωμής στην εφορία, μια απλή παράταση στην πληρωμή είναι και τίποτα άλλο.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό. Είχαν τη συγκεκριμένη δυσκολία όσον αφορά τις ζωοτροφές. Τώρα καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε. Τι πρόσφερε τώρα η ανακοίνωση αυτή που σας είπα προηγουμένως; Πιο μπροστά δεν είχατε ασχοληθεί καθόλου με τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Συνεπώς, τώρα που έχουμε μπροστά μας αυτήν την κατάσταση, το πρώτο που πρέπει να δείτε -θα σας πούμε και εμείς τις προτάσεις μας- είναι το στρατηγικό σχέδιο που έχετε καταθέσει. Πρέπει οπωσδήποτε να το προσεγγίσουμε με βάση τις καινούργιες συνθήκες. Χρειάζονται πλέον στοχευμένες παρεμβάσεις στην παραγωγή και στο εμπόριο σιτηρών, αραβοσίτου και λιπασμάτων, που σημαίνει σε συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα επεκταθούν και στο καλαμπόκι, πέραν της πρόβλεψης που υπάρχει για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι.

Έχετε εξετάσει καθόλου τις συνθήκες αγρανάπαυσης; Μήπως προς τα εκεί αναζητήσουμε εκτάσεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για να παράξουμε ζωοτροφές; Επειδή τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται αποθεματοποίηση δημητριακών και καρπών και σογιάλευρου σε επίπεδο χώρας, μήπως θα πρέπει αυτό να το δούμε κι αυτό μέσα σε αυτά που πρέπει να επιδιώξουμε;

Επίσης, όντως γνωρίζουμε ότι θα εξεταστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αλλά δεν πρέπει και σε εθνικό επίπεδο να υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες που θα άρουν αυτούς τους περιορισμούς που υπάρχουν όσον αφορά στην εισαγωγή από άλλα κράτη; Εννοώ τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία. Στην παρούσα στιγμή και για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί το Υπουργείο πρέπει να βγει από την αδράνεια που προκάλεσε το σοκ και να λειτουργήσει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Ρωτάμε. Έχετε προβεί στην απογραφή των αποθηκευμένων ποσοτήτων σε δημητριακά και λοιπές ζωοτροφές προκειμένου να έχετε εικόνα για το ποια είναι η ποσότητα των αποθεμάτων; Είναι πάρα πολύ μεγάλο το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, έχετε προβεί σε διερεύνηση και συμφωνίες με εναλλακτικές πηγές προμήθειας δημητριακών; Κάτι πρέπει να μας ανακοινώσετε. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπίσετε και τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας που όντως υπάρχουν αυτή την ώρα στον χώρο; Σας άκουσα για το μεταφορικό ισοδύναμο στην Κρήτη. Να επεκταθεί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε αυτή τη διευκόλυνση.

Κλείνω λέγοντας αυτά που οι κτηνοτρόφοι λένε χαρακτηριστικά. Έχουμε κι εμείς εδώ στη χώρα μας τον δικό μας πόλεμο για την επιβίωσή μας. Έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο και η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο. Σας τα είπαν προχθές στην κινητοποίησή τους οι αγρότες. Τι τους απαντάτε, κύριε Υπουργέ; Αυτό είναι το ερώτημά μου, κλείνοντας την τοποθέτησή μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Αποστόλου. Ορίστε, κύριε Κεδίκογλου. Έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πιστεύω ότι η δευτερολογία μου θα σας ικανοποιήσει, αξιότιμε κύριε συνάδελφε, γιατί ήδη έχουμε προνοήσει για πολλά από αυτά που αναφέρατε. Βέβαια, ίσως να ξεχνάτε -περάσατε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ορισμένες ενέργειες πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τους εταίρους μα αλλιώς κινδυνεύουμε με κυρώσεις για καταβολή παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Αυτή η προσπάθεια γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και δύο μήνες. Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έφεραν το θέμα στην Ευρωβουλή και άρχισαν να κινητοποιούν ευρύτερες δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη για να φτάσουμε τώρα σε αυτά τα αποτελέσματα, όπου για παράδειγμα η αγρανάπαυση δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Και σε ό,τι αφορά την καταγραφή των αποθεμάτων είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να προχωρήσει κι αυτό.

Πέραν όλων των μέτρων που ανέφερα στην πρωτολογία μου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διάθεση ζωοτροφών μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα χορηγηθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις στον τομέα των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και για τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022. Να σας επισημάνω ότι για το 2021 τα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τα καρποδοτικά είναι 164,56 ευρώ ανά εκτάριο αντί για 77,57 που ήταν πριν. Υπερδιπλάσια. Όπως και τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή είναι 263 ευρώ ανά εκτάριο αντί για 119 ευρώ ανά εκτάριο που ήταν το 2020. Δηλαδή κι εδώ υπερδιπλάσια. Επίσης, έχει ζητηθεί η διαμόρφωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και για τον αραβόσιτο και για το μαλακό σιτάρι. Προχωράμε σε αυτό.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στις 25 Ιανουαρίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού των προκαταβολών των άμεσων ενισχύσεων και ορισμένων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης για το 2022. Αντίστοιχα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών στις 21 Φεβρουαρίου η ίδια υπηρεσία εξέφρασε την υποστήριξή της, προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των γεωργών με αυξημένες προκαταβολές.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της κτηνοτροφίας, περιλαμβάνει την αξιοποίηση πόρων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, ώστε ταυτόχρονα να αποτελέσουν και οδικό χάρτη για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική.

Τέλος, στην ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας μετά την πολυετή οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, συμβάλλουν σημαντικά και οι πόροι που έχουν ήδη δεσμευτεί στο τρέχον πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μεταφράζονται σε χιλιάδες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στη χώρα.

Πέρα από τα ανακοινωθέντα μέτρα και αυτά που υλοποιούνται, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης, η οποία θα δώσει ίσως τη δυνατότητα περαιτέρω μελέτης και την αξιολόγηση νέων παρεμβάσεων.

Αναμένουμε αυτές τις ανακοινώσεις και θα δούμε τι επιπλέον δυνατότητες στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων υπάρχουν.

Επιπρόσθετα να σας ενημερώσω ότι ήδη αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας και άλλων χωρών η ενεργοποίηση 500 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό κρίσεων. Αυτά σε πρώτη φάση για την Ελλάδα είναι 26 εκατομμύρια ευρώ και δύναται και πιστεύω ότι θα αυξηθεί αυτό το ποσό σημαντικά. Ο πόλεμος έχει αλλάξει τα πάντα, αλλά έχει αλλάξει και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα συλλογικά με τους εταίρους μας και πιο αποτελεσματικά προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε κάθε ευρωπαϊκό θεσμό την περαιτέρω στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε κάθε αναγκαίο μέτρο για την ενίσχυσή τους.

Σας ευχαριστώ.

Μπίκας Αλέξανδρος

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα