email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Πρόταση Θωμά Αναστασιάδη για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου

διαφήμιση

Στην πρώτη μου συνεδρίαση σήμερα, ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και πρόνοιας Δήμου Κατερίνης, κατέθεσα πρόταση για την Ίδρυση και δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου.
Με ικανοποίηση άκουσα τον νέο πρόεδρο κ. Τσιαλό Γιώργο να έχει θετική απόκριση και ενδιαφέρον για την πρόταση μου.

Καλή θητεία σε όλο το Δ/Σ!

«Πρόταση για την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου»

Ο Δήμος Κατερίνης είναι ένας τουριστικός δήμος και φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες κάθε χρόνο. Η μεγάλη σε μέγεθος ακτογραμμή του, οι οργανωμένες παραλίες, οι κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι παραθαλάσσιοι οικισμοί του καθώς και η πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων κάθε τύπου και ανάγκης, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα εστίασης κάθε είδους των παραλιακών περιοχών, αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται τον Δήμο μας τους καλοκαιρινούς, κυρίως, μήνες.

Παράλληλα ο Δήμος Κατερίνης έχει την τύχη να περιλαμβάνει στον μόνιμο πληθυσμό του ένα μωσαϊκό ανθρώπων από διαφορετικά περιβάλλοντα, αφού είναι πολύ-πολιτιστικός. Φιλοξενεί δηλαδή στα όριά του πληθώρα διαφορετικών ελληνικών πληθυσμών, γηγενών και προσφύγων. Αυτοί οι πληθυσμοί με την πάροδο των χρόνων έχουν συσπειρωθεί και ομαδοποιηθεί μέσα από μορφές κοινωνικής οργάνωσης του παρελθόντος. Οι τοπικοί και οι πολιτιστικοί σύλλογοι παρέχουν σπουδαίο έργο, διατηρούν ζωντανό στη μνήμη όλων τον πλούτο του παραδοσιακού πολιτισμού και διαθέτουν τεράστιο λαογραφικό υλικό.

Ένας τρόπος για να αξιοποιήσει ο Δήμος Κατερίνης τα δύο παραπάνω δεδομένα, με σκοπό, τόσο το να αυξήσει τις τουριστικές τους ροές, από το εξωτερικό και το εσωτερικό και μάλιστα καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, όσο και να αναδείξει την πολιτιστική του κληρονομιά και ιδιαίτερή του ταυτότητα, είναι η δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου.

Προτείνω λοιπόν, ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, να ιδρύσει και να δημιουργήσει ένα λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, στοιχεία παραδοσιακής τέχνης και τεχνολογίας, παραδείγματα του κύκλου της ζωής, έθιμα- τελετουργίες – τυπικά, θέματα της αγροτικής και ποιμενικής ζωής, δείγματα παραδοσιακής διατροφής κ.ά.. Οι χώροι του μουσείου θα μπορούσαν να έχουν τοπικό διαχωρισμό. Κάθε χώρος δηλαδή, μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους έκθεμα, το οποίο προέρχεται από μια περιοχή. Για παράδειγμα : Γανόχωρα, τοπική φορεσιά, στοιχεία της παραδοσιακής τους τέχνης και τεχνολογίας, στοιχεία των δικών τους τυπικών και τελετουργικών κ.τ.λ.. Ή εναλλακτικά, ο κάθε χώρος θα περιλαμβάνει μια κατηγορία με επισήμανση στην περιοχή προέλευσης. Για παράδειγμα: χώρος με παραδοσιακές φορεσιές, όπου θα βρίσκονται όλες οι φορεσιές όλων των περιοχών που φιλοξενεί το μουσείο με διευκρίνιση προέλευσης στο κάθε δείγμα.

Η πληθώρα των συλλόγων και των περιοχών που θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν είναι τόσο πολλές και άρα είναι μάλλον αδύνατο να χωρέσουν όλοι μαζί σε ένα τέτοιο μουσείο. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι από τους συλλόγους να μην θέλουν να διαθέσουν επ΄ αόριστον την περιουσία των συλλογών τους, αφού όλοι γνωρίζουμε με πόσο κόπο πολλοί από αυτούς τις αναζήτησαν και τις συγκέντρωσαν. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρχει εναλλαγή και ανανέωση στα εκθέματα, με μορφή δηλαδή περιοδικών εκθέσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο το μουσείο θα ανανεωνόταν διαρκώς κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού και όλοι οι σύλλογοι θα μπορούσαν να αναδείξουν τις περιουσίες τους και το παραδοσιακό τους υλικό με τη μορφή δανεισμού, χωρίς να χάσουν την κυριότητα της περιουσίας τους. Θα μπορούσε μάλιστα να ορίζεται ένας εκπρόσωπος από κάθε σύλλογο, ο οποίος θα αναλάμβανε την ξενάγηση του χώρου της δικής του παράδοσης και να έχει ενεργό ρόλο στην ανάδειξή του διαδραστικά.

Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει στην ανάδειξη της πλούσιας πολύ-πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, με παράλληλη εστίαση στην ανάπτυξη του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού στον Δήμο Κατερίνης, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η σχέση των μελών των τοπικών και πολιτιστικών συλλόγων με τους επίσημους φορείς του τόπου αλλά και με το κοινό, ενώ θα αναπτυχθεί και η διαδραστικότητά τους. Τέλος τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Το Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Κατερίνης, θα αποτελεί μια εστία μνήμης, κληρονομιάς και τιμής στους προγόνους μας.

Αναστασιάδης Θωμάς
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα