email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Σαν Σήμερα: Ο «αποχωρισμός» των μεγάλων Παπάζογλου – Μητροπάνου (Βίντεο)

διαφήμιση

Στις 17 Απριλίου του 2011 «έφυγε» ο Νίκος Παπάζογλου και έναν χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Μητροπάνος. Δείτε τα σπουδαιότερα γεγονότα που έγιναν «σαν σήμερα».

Το ημερολόγιο δείχνει 17 Απριλίου, ωστόσο η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι καλή για την τέχνη και το ελληνικό τραγούδι, καθώς χάσαμε δύο από τους σπουδαιότερους και πιο σημαντικούς τραγουδιστές και καλλιτέχνες που υπήρξαν και θα υπάρξουν. Το 2011 τον Νίκο Παπάζογλου και έναν χρόνο μετά τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Νίκος Παπάζογλου

Ο Νίκος Παπάζογλου (Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 1948 – 17 Απριλίου 2011) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και δισκογραφικός παραγωγός.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου 1948. Η μητέρα του είχε θρακική καταγωγή από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης και ο πατέρας του Μικρασιάτης από την Κορμίστα Σερρών.

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 περνώντας από τους Olympians και τους Zealot. Το 1975 τραγουδούσε στη “Ρέμβη”, μια κοσμική ταβέρνα της Θεσσαλονίκης, όπου είχε σχηματίσει ορχήστρα, κι ο Παπάζογλου τραγουδούσε μέχρι τις 12 τη νύχτα τραγούδια για χορό. Τα πρώτα του τραγούδια, τα Είναι Αργά και Γαλάζια Θάλασσα, τα τραγούδησε ο Πασχάλης. Αργότερα, και για πολλά χρόνια, ο Παπάζογλου συνεργάστηκε με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Ξυδάκη. Έγινε ευρέως γνωστός με το δίσκο του Μανώλη Ρασούλη, Η εκδίκηση της γυφτιάς. Από την παραγωγή αυτή του Σαββόπουλου, μαθαίνουμε ότι το παρατσούκλι του ήταν «push-pull», λόγω των τεχνικών του γνώσεων. Χαρακτηριστικό του Παπάζογλου ήταν το κόκκινο φουλάρι που φορούσε στο λαιμό σε όλες του τις εμφανίσεις.

Τραγούδια του τραγούδησαν πολλοί μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές και επίσης στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιό του, το Αγροτικόν, στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Παπάζογλου συμμετείχε σε πολλούς δίσκους που δημιουργήθηκαν σε αυτό το στούντιο, ως παραγωγός, ηχολήπτης, ενορχηστρωτής και μουσικός.

Το 1993 διαμόρφωσε το πατρικό σπίτι της μητέρας του, στην παραλία των Νέων Επιβατών,σε μπάρ με το όνομα “Bahçe çiflik”, το οποίο λειτούργησε o ίδιος μέχρι περίπου το 2003.

Πέθανε από καρκίνο στις 17 Απριλίου 2011, λίγο καιρό μετά το θάνατο του συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη.

ΈτοςΤίτλοςΑριθμός καταλόγουΠληροφορίες
1977ΑχαρνήςLyra 3304 LP – 083 CDΟ Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον Αριστοφάνη μετά από παραγγελία του Θεάτρου Τέχνης αλλά τελικά ανέβασε παράσταση με δική του μετάφραση τον χειμώνα του 1976-1977 στην Πλάκα. Στον Αριστοφάνη Που Γύρισε Από Τα Θυμαράκια (όπως είναι ο παράλληλος τίτλος του δίσκου) έπαιζαν και τραγουδούσαν οι Σαββόπουλος, Σάκης Μπουλάς, Μελίνα Τανάγρη, Νίκος Ζιώγαλας, Ηλίας Λιούγκος, Μανώλης Ρασούλης και Νίκος Παπάζογλου.
1978Η Εκδίκηση Της ΓυφτιάςLyra 3308 LP-CDΟ πρώτος δίσκος που ηχογραφήθηκε στο studio του Νίκου Παπάζογλου, στη Θεσσαλονίκη. Η μουσική του Νίκου Ξυδάκη στα 11 από τα 13 τραγούδια, οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη στα 12, η ερμηνεία των Δημήτρη Κοντογιάννη, Σοφίας Διαμαντή και Νίκου Παπάζογλου (κυρίως) που έγραψε και μουσική στα Κυρ Διευθυντά Των Δίσκων και Κανείς Εδώ Δεν Τραγουδά.
1979Τα ΔήθενLyra 3320 LP-CDΠάλι το δίδυμο Μανώλη Ρασούλη και Νίκου Ξυδάκη και με τους ίδιους ερμηνευτές (Παπάζογλου, Κοντογιάννη, Διαμαντή). Ηχογραφημένος και αυτός στο studio Αγροτικόν της Θεσσαλονίκης του Νίκου Παπάζογλου. Μπουζούκι παίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος.
1979Η ΡεζέρβαLyra 3735/6 2LP – 080 CDΔιπλός δίσκος του Σαββόπουλου όπου ο Παπάζογλου τραγουδά δεύτερη φωνή σε 5 τραγούδια. Συμμετέχουν και οι Αφροδίτη Μάνου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Κοντογιάννης και Μήτσα Ρούτη.
1981Χειμερινοί ΚολυμβητέςΑνεξάρτητη Παραγωγή CP912 LPΟ πρώτος δίσκος τους με μουσική, στίχο και τραγούδι από τον Αργύρη Μπακιρτζή και ηχογραφημένος στο studio Αγροτικόν. Από το 1991 κυκλοφορεί και σε CD (Lyra 072) εμπλουτισμένο με αποσπάσματα από συναυλίες τους. Τραγουδούν ακόμη ο Ισίδωρος Παπαδάμου, ο Μιχάλης Σιγανίδης, η Ουρανία Καργούδη και ο Νίκος Παπάζογλου στην Προσφυγιά και στις Ψείρες.
1984ΧαράτσιLyra 369 LP – 013 CDΟ πρώτος προσωπικός δίσκος του. Περιέχει 9 δικά του τραγούδια και 2 γραμμένα από τη Βάσω Αλλαγιάννη και τον Μανώλη Ρασούλη. Το CD περιέχει και τον δεύτερο δίσκο του Μέσω Νεφών.
1984Όλοι Δικοί Μας ΕίμαστεLyra 3371 LP – 120 CDΣε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Κούτρας, Πασχάλης Τερζής, Νάντια Καραγιάννη, Ηλίας Μακρής και Νίκος Παπάζογλου. Το 1993 κυκλοφόρησε το CD που περιέχει και τον δίσκο του 1981 Οι Κυβερνήσεις Πέφτουνε Μα Η Αγάπη Μένει, της ίδιας δυάδας δημιουργών.
1985Η Γλυκερία Στο ΛυκαβητόLyra 3419 LP-CDΗχογράφηση συναυλίας της Γλυκερίας στον Λυκαβηττό με συμμετοχή, σε 2 τραγούδια, του Νίκου Παπάζογλου.
1986Εν ΑθήναιςLyra 3426 LPΜουσική και ένα τραγούδι με τον Παπάζογλου, του Νίκου Κυπουργού για παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος.
1986Μέσω ΝεφώνLyra 3440 LP – 013 CDΟ δεύτερος προσωπικός δίσκος του. Το CD περιέχει και τον πρώτο δίσκο του, Χαράτσι.
1986Πότε Βούδας Πότε ΚούδαςCBS 450291 LP-CDΟ Μανώλης Ρασούλης στα λόγια και ο Πέτρος Βαγιόπουλος στη μουσική. Τραγουδούν, εκτός από τους δημιουργούς, και ο Νίκος Παπάζογλου (το ομώνυμο τραγούδι), Γλυκερία, Λεωνίδας Βελής και Χριστίνα Μαραγκόζη.
1987Ζήτω Το Ελληνικό ΤραγούδιMinos 691/2 2LP-2CDΔιπλός δίσκος με 29 τραγούδια και 29 καλεσμένους από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ-1. Ο Παπάζογλου τραγουδά την Παράβαση από τους Αχαρνής και συμμετέχει στο δημοτικό τραγούδι Ανέβηκα Στην Πιπεριά και στα Αποσπάσματα τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.
1988Στο Σείριο Υπάρχουνε ΠαιδιάΣείριος 88002/4 3LP-2CDΤην περίοδο 1987-1988 στην Πλάκα στην μπουάτ Σείριος, ο Μάνος Χατζιδάκις οργάνωσε παραστάσεις με πολλούς τραγουδιστές και συγκροτήματα. Σ’ αυτή την κασετίνα χώρεσαν και 2 τραγούδια από τις εμφανίσεις του Νίκου Παπάζογλου.
1990ΣύνεργαLyra 4559 LP – 051 CDΟ τρίτος προσωπικός δίσκος του.
1991ΠαραμύθιαLyra 4597 LPΟ δεύτερος δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα με συμμετοχή του Νίκου Παπάζογλου, της Όλγας Δεραϊνίτη και της Μελίνας Κανά.
1991Στο Θέατρο ΛυκαβηττούLyra 4608 LP-CDΕπιτόπιος ηχογράφηση στο Θέατρο Λυκαβηττού, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 1991. Ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του.
1992Σύγχρονο Τραγούδι / Μέρες ΜουσικήςLyra 4695/6 2LP-1CDΑπό συναυλία στο θέατρο Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου την άνοιξη του 1992. Εκτός από τον Παπάζογλου συμμετέχουν και οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Νίκος Ξυδάκης, Μελίνα Τανάγρη και Ελένη Τσαλιγοπούλου.
1995Όταν Κινδυνεύεις Παίξε Την ΠουρούδαLyra 4798 LP-CDΟ πέμπτος προσωπικός δίσκος του. Ερμηνεία και μουσική δική του. Στίχους έγραψαν ο ίδιος σε δύο τραγούδια, ο Τάκης Σιμώτας (3), ο Λάζαρος Ανδρέου (3) κ.ά.
2005Μάισσα Σελήνη
2009Ήμουν Κι Εγώ Εκεί

Σήμερα, το όνομά του φέρει πάρκο της Θεσσαλονίκης.

Δημήτρης Μητροπάνος

Ο Δημήτρης Μητροπάνος (Τρίκαλα, 2 Απριλίου 1948 – Μαρούσι Αττικής, 17 Απριλίου 2012) ήταν Έλληνας τραγουδιστής. Ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια σπουδαίων στιχουργών και συνθετών. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές όλων των εποχών.

Πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στην Αγία Μονή, μια συνοικία των Τρικάλων -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Χαρακτηριστικά τον φώναζαν από μικρό “βλαχάκι”, λόγω και της καταγωγής του από την Θεσσαλία.

Παράλληλα, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, καθώς είχε ήδη πολιτικοποιηθεί από νωρίς, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την «Κολούμπια». Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται, τυχαία, για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά»,(Κουμπής μουσική – Ιατρόπουλος στίχοι) το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Σημαντική ήταν η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, με την οποία έκανε μια δεύτερη μεγάλη καριέρα.

Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική. Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς Οι Δυο» κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι «Για Να Σ’ Εκδικηθώ») και Νίκου Πορτοκάλογλου («Κλείνω Κι Έρχομαι») αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα («Η Εθνική Μας Μοναξιά» το 1992 και «Παρέα Μ’ Έναν Ήλιο» το 1994) συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Από το 1992 και μετά την συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα ο Μητροπάνος καθιερώνεται στο Πάνθεον των Ελλήνων τραγουδιστών.

Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο το 1996, στον δίσκο «Στου Αιώνα Την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού. Μετά το 1996 και την πιο επιτυχημένη του συνεργασία στην Ελληνική Δισκογραφία, ο Μητροπάνος αναγνωρίζεται ως η Εθνική Φωνή της Ελλάδας!

Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του Θεσσαλού αοιδού, ξεχωρίζει το «Πες Μου Τ’ Αληθινά Σου» σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη και Νίκου Μωραΐτη, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση «Υπάρχει Και Το Ζεϊμπέκικο», από το πρόγραμμα – ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας, μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση, καθώς επίσης και ο δίσκος «Στη Διαπασών», ο οποίος περιέχει 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπαλάντα. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι «Η Εκδρομή» του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο «Τα Τραγούδια Της Ζωής Μου», και ο δίσκος «Εδώ Είμαστε» με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφορεί το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος», στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μητροπάνος με τρία τραγούδια («Της Μοναξιάς Οι Σκλάβοι», «Γράψε Μου Κάτι», «Υπάρχουν Κάτι Μελωδίες»). Τα τραγούδια αυτά σε μουσική του Τόκα είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος και μάλιστα λίγες μέρες πριν το θάνατό του. Μεγάλες, διαχρονικές του επιτυχίες ήταν τα τραγούδια «Σ’ Αναζητώ Στη Σαλονίκη», «Πάντα Γελαστοί», «Ρόζα», «Τα Λαδάδικα». Υπήρξε φίλαθλος του ΟΣΦΠ, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τους φιλάθλους όλων των ομάδων.

Σε όλα τα χρόνια της μεγάλης του πορείας στο Ελληνικό τραγούδι ο κορυφαίος τραγουδιστής πραγματοποίησε πολυάριθμες περιοδείες στις ΗΠΑ, σε χώρες της Ασίας, στη Νότιο Αφρική, τη Σουηδία, την Γερμανία, τη Ρωσία και σε πολλές ακόμα χώρες, με μεγάλη επιτυχία. Μεγαλύτερος του θαυμαστής ο Θανάσης Χατζής.

Θάνατος

Στις 17 Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί, σε ηλικία 64 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 19 Απριλίου 2012, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου (Άγιος Λάζαρος), όπου παρευρέθηκαν για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό φίλοι, συγγενείς αλλά και χιλιάδες κόσμου.

Ήταν παντρεμένος με τη Βένια Μητροπάνου, με την οποία απέκτησε δυο κόρες.

Δισκογραφία

  • 1967: δίσκοι 45 στροφών
  • 1970: Λαϊκή Παρέλαση.
  • 1971: Δημήτρης Μητροπάνος (PHIμητροπανοςLIPS 6331026 LP-CD), ο πρώτος δίσκος του. Στα πέντε τραγούδια η μουσική του Σπύρου Παπαβασιλείου, από τρία οι Γιώργος Ζαμπέτας και Άκης Πάνου, σε δύο του Γιώργου Μανισαλή.
  • 1971: Άγιος Φεβρουάριος (PHILIPS 6331028 LP-CD), μουσική Δήμος Μούσης, στίχοι Μάνος Ελευθερίου. Τραγουδούν Δημήτρης Μητροπάνος και Πετρή Σαλπέα.
  • 1973: Ο Δρόμος για τα Κύθηρα (PHILIPS 6331052 LP-CD), μουσική Γιώργος Κατσαρός, στίχοι Ηλίας Λυμπερόπουλος. Τραγουδούν Δημήτρης Μητροπάνος και Χριστιάνα.
  • 1974: Νεκρικοί Διάλογοι (PHILIPS 6331065 LP-CD), μουσική Μίμης Πλέσσας, στίχοι Κώστας Βίρβος. Τραγουδούν Δημήτρης Μητροπάνος, Αντώνης Καλογιάννης, Γιώργος Μαρίνος, Λήσα, Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, Πασχάλης, Σπύρος Βλασσόπουλος, Κατιάνα Μπαλανίκα.
  • 1974: Κυρά-Ζωή (PHILIPS 6331066 LP-CD), ο δεύτερος δίσκος του. Σε έξι τραγούδια η μουσική του Σπύρου Παπαβασιλείου και οι στίχοι του Τάσου Οικονόμου. Ακόμη τρία τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη, δύο με μουσική του Γιώργου Κατσαρού.
  • 1975: Σκόρπια Φύλλα (PHILIPS 9112002 LP-CD), μουσική Απόστολος Καλδάρας, στίχοι Σώτια Τσώτου. Τραγουδούν Δημήτρης Μητροπάνος και Χριστιάνα.
  • 1976: Λαϊκά ’76 (PHILIPS 6331089 LP-CD), ο τρίτος δίσκος του, με τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη και των Σπύρου Παπαβασιλείου-Τάσου Οικονόμου.
  • 1976: Τσιμεντένια Πρόσωπα (PHILIPS 9112006 LP), μουσική Γιώργος Κατσαρός, στίχοι Ηλίας Λυμπερόπουλος. Τραγουδούν Δημήτρης Μητροπάνος και Ρένα Πάντα.
  • 1977: Τα Παιδιά της Πιάτσας (POLYDOR 2421104 LP), τραγούδια από θεατρική παράσταση με κείμενα των Κώστα Καραγιάννη, Νίκου Καμπάνη και Ρούλη Μακρίδη και μουσική του Γιώργου Κατσαρού. Τραγουδούν Δημήτρης Μητροπάνος, Νέλλη Γκίνη, Νίκος Δαδινόπουλος, Δούκισσα, Κώστας Καρουσάκης, Χαρούλα Λαμπράκη, Γιάννης Ντουνιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Βίκυ Παππά, Νίκος Ρίζος και Ρίτα Σακελλαρίου.
  • 1977: Ερωτικά Λαϊκά (PHILIPS 6331105 LP-CD), ο τέταρτος δίσκος του, με τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη και των Σπύρου Παπαβασιλείου-Τάσου Οικονόμου.
  • 1979: Παράπονο (PHILIPS 6331133 LP-CD), ο πέμπτος δίσκος του. Έξι τραγούδια με στίχους Μάνου Κουφιανάκη. Μουσική των Σπύρου Παπαβασιλείου (3), Τάκη Μουσαφίρη (3), και από δύο οι Στέλιος Ζαφειρίου, Δώρος Γεωργιάδης, Νίκος Καραχάλιος.
  • 1979: 14 Ζεϊμπέκικα (PHILIPS 6331152 LP), συλλογή τραγουδιών του.
  • 1980: Λαϊκά του Σήμερα (PHILIPS 6483201 LP), ο Μητροπάνος σε τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη και των Σπύρου Παπαβασιλείου-Τάσου Οικονόμου.
  • 1980: Πορτρέτο (PHILIPS 6483255 LP), συλλογή τραγουδιών του.
  • 1981: Τα Συναξάρια (PHILIPS 6483285 LP-CD), με τον Μητροπάνο σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου. Οι στίχοι σε επτά τραγούδια του Μιχάλη Μπουρμπούλη, σε δύο του Μάνου Ελευθερίου, και ακόμη Μάνος Κουφιανάκης και Κυριάκος Ντούμος.
  • 1981: Τα Λαϊκά της Νύχτας (PHILIPS 6483331), με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Δούκισσα και Ρίτα Σακελλαρίου. Παλιά λαϊκά σε ενορχήστρωση Τάκη Μουσαφίρη.
  • 1982: Τα 14 Χασάπικα (PHILIPS 6483367 LP), συλλογή τραγουδιών του.
  • 1983: Λαϊκές Στιγμές (PHILIPS 811384 LP), μουσική Σπύρος Παπαβασιλείου, στίχοι Λάκης Τεάζης και Νίκος Βρεττός.
  • 1984: Τα Πικροσάββατα (PHILIPS 818055 LP-CD), μουσική Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος. Δεύτερες φωνές η Χάρις Αλεξίου.
  • 1984: Τα Λαϊκά της Νύχτας Νο 2 (PHILIPS 818800 LP), με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Δούκισσα, Ρίτα Σακελλαρίου, Κατερίνα Στανίση και Χριστόφορο. Παλιά λαϊκά σε ενορχήστρωση Τάκη Μουσαφίρη.
  • 1984: Όταν Μιλούν τα Τέλια (PHILIPS 824236 LP), τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα με τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Κατερίνα Στανίση.
  • 1984: Ακόμα Μια Μέρα (POLYDOR 825237 LP), τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Αντώνη Καλογιάννη, Ελπίδα, Δημήτρη Κοντολάζο, Σούλα Μαρτίνη, Κατερίνα Στανίση και Χριστόφορο.
  • 1985: 15 Χρόνια Μητροπάνος (PHILIPS 824525 LP), συλλογή 28 τραγουδιών του από το 1971 ως το 1984.
  • 1985: Τα Νυχτέρια Μας (PHILIPS 826009 LP-CD), μουσική Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι Λάκης Τεάζης.
  • 1985: Για τα Παιδιά.
  • 1986: Τα Ζημιάρικα.
  • 1986: Αγάπη Μου Αγέννητη (PHILIPS 830417 LP-CD), τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη.
  • 1986: Τ’ Ανάρπαχτα.
  • 1987: Τέσσερις + Μία (MINOS 676 LP-CD), δίσκος της Αθηναϊκής Κομπανίας με συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου στο “Παράσταση”.
  • 1987: Ένας Καινούριος Άνθρωπος (MINOS 689 LP-CD), μουσική Αλέκος Χρυσοβέργης, στίχοι Σπύρος Γιατράς. Στις δεύτερες φωνές η Βούλα Καραχάλιου.
  • 1987: 16 από τα Ωραιότερα Τραγούδια Μου (PHILIPS 832155 LP), συλλογή.
  • 1987: Το Δικό Μας Τραγούδι (POLYDOR 833840 LP), μουσική Σπύρος Παπαβασιλείου, στίχοι Λάκης Τεάζης, τραγούδι Δημήτρης Μητροπάνος, Δημήτρης Κοντολάζος, Κατερίνα Στανίση.
  • 1988: Καινούρια Χρώματα (MINOS 714 LP-CD), τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Στράτο Διονυσίου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Πασχάλη Τερζή, Σοφία Εμφιετζή και Θανάση Κομνηνό.
  • 1988: Έλα Γοριλάκι (MINOS 716 LP), δίσκος του Λάκη Παπαδόπουλου με συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου στο “Για Να Σ’ Εκδικηθώ”.
  • 1988: Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες Του (MINOS 15029 CD), συλλογή.
  • 1989: Μια Νύχτα Στον Παράδεισο (MINOS 766 LP), μουσική Αλέκος Χρυσοβέργης, στίχοι Σπύρος Γιατράς, τραγούδι Δημήτρης Μητροπάνος, Λίτσα Διαμάντη, Θανάσης Κομνηνός, Βούλα Καραχάλιου.
  • 1989: Εμείς οι Δυο (MINOS 772 LP-CD), τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη.
  • 1989: Πριν Τελειώσει η Νύχτα (PHILIPS 842226 LP-CD), συλλογή τραγουδιών του.
  • 1990: 20 Μεγάλες Επιτυχίες (PHILIPS 842728 LP-CD), συλλογή τραγουδιών του.
  • 1990: Εσύ Λέγε Με Έρωτα (MINOS 853 LP-CD), μουσική Σπύρος Παπαβασιλείου.
  • 1991: Σήκω Ψυχή Μου Σήκω Χόρεψε (ΕΜΙ 170439 LP-CD), δίσκος του Νίκου Πορτοκάλογλου με συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου στο “Κλείνω κι Έρχομαι”.
  • 1991: Ξημέρωσε (WEA 175086 LP-CD), δίσκος της Γλυκερίας με συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου στο “Σε Λατρεύω”.
  • 1991: Θα ‘θελα Να ‘σουν Εδώ (ΑΚΤΗ 468918 LP-CD), δίσκος του Πασχάλη Τερζή με συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου στο “Φίλε της Νύχτας”.
  • 1991: Στα Ξενυχτάδικα της Αγκαλιάς Σου (MINOS 920 LP-CD), τραγούδια με μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Ελένη Βιτάλη, Στράτο Διονυσίου, Κική Λουκά, Θανάση Κομνηνό.
  • 1991: Μια Νύχτα στον Λυκαβηττό (MINOS 934/5 LP-CD), ηχογράφηση της συναυλίας του Μητροπάνου την 16η Σεπτεμβρίου 1990. Συμμετέχει ο Γιώργος Μεράντζας.
  • 1991: Πάρε Αποφάσεις (MINOS 949 LP-CD), μουσική Χρήστος Νικολόπουλος, στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος. Δεύτερες φωνές η Γλυκερία.
  • 1992: Η Εθνική Μας Μοναξιά (ΕΜΙ 170459 LP-CD), με μουσική του Μάριου Τόκα. Οι στίχοι των Φίλιππου Γράψα (4), Σαράντη Αλιβιζάτου (2), Άννας Αργυρού (2), Κώστα Φασουλά, Γιάννη Πάριου.
  • 1992: Η Γλυκερία στον Λυκαβηττό (WEA 177245 LP-CD), ηχογράφηση συναυλίας της. Συμμετέχουν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Μηλιώκας.
  • 1992: Οι Μεγάλες Επιτυχίες (POLYSTAR 514246 LP-CD), συλλογή 28 τραγουδιών του.
  • 1993: Ο Παίζων (ΕΜΙ 78988 LP-CD), δίσκος της Αθηναϊκής Κομπανίας με τον Δημήτρη Μητροπάνο στο “Η Ζωή Σου ο Θάνατός Μου” και “Μια Νύχτα Ακόμη”.
  • 1993: Δίδυμα Φεγγάρια (ΕΜΙ 78992 LP-CD), δίσκος της Αλέκας Κανελλίδου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος μαζί της στο ομότιτλο τραγούδι.
  • 1993: Ο Μητροπάνος Τραγουδάει Σπανό (EMI 80136 LP-CD), μουσική Γιάννης Σπανός, στίχοι Φίλιππος Γράψας.
  • 1994: Ανήσυχο Βλέμμα (MINOS 80365 LP-CD), συμμετοχή του Μητροπάνου στον δίσκο της Μαντώς.
  • 1994: 24 Ζεϊμπέκικα (PHILIPS 526380 LP-CD), συλλογή 24 τραγουδιών του από το 1971 ως το 1986.
  • 1994: Παρέα Μ’ Έναν Ήλιο (EMI 80615 LP-CD), σε τραγούδια με μουσική του Μάριου Τόκα και στίχους του Φίλιππου Γράψα. Συμμετέχει ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.
  • 1995: Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου (PHILIPS 528096 LP-CD), συλλογή 24 τραγουδιών του, ηχογραφημένων από το 1967 ως το 1971.
  • 1995: Έχω Μια Διαίσθηση (RCA 28631 LP-CD), δίσκος του Στέφανου Κορκολή. Ο Μητροπάνος μαζί του στο “Κάποιες Φορές”.
  • 1996: 30 Χρόνια Δ. Μητροπάνος.
  • 1996: Τα Λαϊκά Μιας Ζωής.
  • 1996: ΖΟΟΜ ’96.
  • 1996: 16 Χασάπικα.
  • 1996: Τα Ερωτικά.
  • 1996: Τα Πρώτα Μου Τραγούδια/1967-1975.
  • 1996: Τα Καλύτερα.
  • 1996: Στου Αιώνα Την Παράγκα. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, στίχοι: Ά. Αλκαίος, Γ. Κακουλίδης, Κ. Λαχάς, Λ. Νικολακοπούλου.
  • 1997: Ψάξε Στ’ Όνειρό Μας.
  • 1998: Τα Μεγάλα Λαϊκά.
  • 1998: Του Έρωτα & Της Φυγής.
  • 1999: Εντελβάις. Μουσική: Μάριος Τόκας. Στίχοι: Άλκης Αλκαίος.
  • 2001: Στης Ψυχής Το Παρακάτω.
  • 2002: Αμμόχωστος Βασιλεύουσα. Μάριου Τόκα (συμμετοχή σε 4 τραγούδια).
  • 2003: Θα Είμαι Εδώ.
  • 2004: Υπάρχει Και Το Ζεϊμπέκικο.
  • 2005: Πες Μου Τ’ Αληθινά Σου.
  • 2007: Για Την Καρδιά Ενός Αγγέλου.
  • 2008: Στη Διαπασών.
  • 2009: Τα Τραγούδια Της Ζωής Μου.
  • 2010: Σαν Ναυαγός Συμμετοχή στον δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου Το Παιχνίδι παίζεται
  • 2011: Εδώ Είμαστε. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης. Στίχοι: Σταμάτης, Λίνα Νικολακοπούλου, Λάκης Λαζόπουλος και Κωστής Παλαμάς (ποίηση).
  • 2012: Ήλιος Κόκκινος. Μάριος Τόκας (συμμετοχή με 3 τραγούδια).
  • 2012: Χωρίς Επίλογο. 5 τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο που ετοίμαζε με τον Μίνωα Μάτσα συνοδευόμενα από μία μικρή νουβέλα για τη ζωή και την καριέρα του τραγουδιστή από τον Οδυσσέα Ιωάννου.
  • 2014: Κρυφά. Ανέκδοτες ζωντανές ηχογραφήσεις.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα