email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Στα πανηγύρια πρώτοι, στις υποδομές τελευταίοι για τον Όλυμπο που είναι ξέφραγο αμπέλι και σκοτώνει

διαφήμιση

Ένας χρόνος τελειώνει, ένας νέος έρχεται, μια θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τελειώνει και μια νέα ξεκινά με τα ίδια όμως πρόσωπα ξανά… 

Τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια έχουν γραφτεί πολλά για τον Όλυμπο, τις απαράμιλλες ομορφιές που διαθέτει, το μοναδικό τοπίο και τον αρχαίο μύθο που τον κάνει ελκυστικό σε κάθε άνθρωπο στη γη. Τα λόγια και τα γραπτά των περιγραφών του Ολύμπου, διαμαντένιοι ύμνοι, οι εκδηλώσεις και τα «πανηγύρια» περισσεύουν. 

Παράλληλα όμως οι άνθρωποι που έδωσαν χρόνια απ τη ζωή τους, τρέχοντας να σώσουν ζωές στον Όλυμπο,  έμπειροι ορειβάτες, διασώστες, ακόμη και επαγγελματίες με αντικείμενο τις ορεινές δραστηριότητες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τα πολλά ατυχήματα, την ανυπαρξία υποδομών, την έλλειψη οργάνωσης την άμεσης επέμβασης και διάσωσης στο βουνό με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην χώρα μας. 

Νέος νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για τη διάσωση και τις αερομετακομιδές, και για άλλη μια φορά ο Όλυμπος έμεινε απ έξω κι ας έχει τα περισσότερα ατυχήματα, τους περισσότερους νεκρούς… 

Και η αδιαφορία συνεχίζεται όχι μόνο στον κύριο όγκο του μυθικού βουνού, αλλά και στις χαμηλότερες περιοχές οι οποίες είναι προσβάσιμες από όλους. Είναι τα φαράγγια του Ολύμπου στον Ουρλιά, στην Αγία Κόρη κι αλλού τα οποία έγιναν «της μόδας», δημοφιλείς τόποι αναψυχής που συγκεντρώνουν όλο το χρόνο επισκέπτες και ιδιαίτερα το καλοκαίρι καταγράφεται κοσμοσυρροή χιλιάδων επισκεπτών κάθε μέρα. 

Σιμοσ Β Φαράγγια Ολύμπου 2
Σιμοσ Β Φαράγγια Ολύμπου 3
Σιμοσ Β Φαράγγια Ολύμπου 4
Σιμοσ Β Φαράγγια Ολύμπου

Ειδικά για τα φαράγγια έχει γραφτεί πολλές φορές για την πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη του χώρου από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες. Καμιά μέριμνα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, κανένας οργανωμένος χώρος υποδοχής κι ενημέρωσης. Οι επισκέπτες μπαίνουν στα φαράγγια σχεδόν με άγνοια κινδύνου, χωρίς οδηγίες κίνησης, συμπεριφοράς σε ένα τόπο που πάνω απ όλα είναι ένα οικοσύστημα που πρέπει να διαφυλαχτεί και να προστατευτεί. Τίποτα απολύτως, ούτε μια προειδοποιητική  πινακίδα. 

Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι δυστυχώς τραγικό και αν συνεχιστεί θα έχουμε ακόμη ένα τόπο που θα καταγράφουμε θανάτους και ατυχήματα. Αυτή τη χρονιά, είχαμε έναν νεκρό, δέκα σοβαρά ατυχήματα και πολλά μικροατυχήματα που δεν έχουν καταγραφεί. 

Οι απερχόμενες τοπικές αρχές (σε Δήμο και Περιφέρεια) ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα σ όλη τη θητεία τους δεν έκαναν απολύτως τίποτα να οργανώσουν τους χώρους, να προστατέψουν ανθρώπους και περιβάλλον. 

Από 1-1-2024 αναλαμβάνουν τα ίδια πρόσωπα την διοίκηση του Δήμου Δίου Ολύμπου και της Αντιπεριφέρειας Πιερίας. 

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην έχουμε μόνο “events adrenaline and nature” αλλά να οργανωθούν οι υποδομές, να υπάρχει μέριμνα για την ασφάλεια, την υποδοχή και την ενημέρωση των επισκεπτών. Αν συνεχιστεί η ίδια αδιαφορία αυτό που δυστυχώς θα αυξάνεται τα είναι ο αριθμός των ατυχημάτων και των νεκρών και δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε τους υπαίτιους… 

Βασίλης Σίμος 

Απόστρατος Πυροσβεστικού Σώματος  – Διασώστης 

Οδηγός καταβάσεων φαραγγιών 

6975506803

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Όλυμπος
Olympus by night

Η δεξαμενή πάνω στις όχθες του Ενιπέα, αριστερά το πάρκο