Χαμηλή είναι η δημοφιλία που παρουσιάζουν μέχρι στιγμής οι αγαπημένοι προορισμοί των Βαλκάνιων τουριστών στην Ελλάδα, αφού η πληρότητα στα καταλύματα δεν ξεπερνά ούτε το 5%.
Τα καταλύματα σε Χαλκιδική, Πιερία και Καβάλα δουλεύουν αυτή τη στιγμή κυρίως με τα περυσινά και, κατά περιπτώσεις, εν μέρει, προπληρωμένα voucher, ενώ οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, αναμένουν σημαντική βοήθεια από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, καθώς οι προκρατήσεις «δείχνουν», έως τώρα, ότι ο Ιούνιος θα παραμείνει υποτονικός.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, μάλιστα, δεν έχει ανοίξει ακόμη στην Χαλκιδική, ενώ το τοπίο για την περιοχή, αλλά και για όσες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων βρίσκονται σε Πιερία και Θάσο, είναι ακόμη θολό. Παράλληλα, στο «κάδρο» μπαίνουν και τα υγειονομικά δεδομένα, αφού οι υποψήφιοι πελάτες, παρουσιάζουν πλέον ενδιαφέρον και για τον εμβολιασμό του προσωπικού των καταλυμάτων που θα τους υποδεχθεί.
Επιπλέον, αποτρεπτικό παράγοντα φαίνεται ότι αποτελούν οι ουρές οχημάτων που δημιουργούνται στα ελληνικά χερσαία σύνορα και τα τελωνεία των Ευζώνων, του Προμαχώνα και του Νυμφαίου, ενώ, παράλληλα, προβληματισμοί εγείρονται και από την υποχρεωτική προσκόμιση μοριακού τεστ κορονοϊού των παιδιών από 6 έως 12 ετών, για τα οποία, ακόμη, δεν προβλέπεται εμβολιασμός.
«Καθόλου καλά τα πράγματα για τον Ιούνιο στη Χαλκιδική – Είμαστε αισιόδοξοι για Ιούλιο και Αύγουστο»
«Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές και σχεδιάζουν να ανοίξουν γύρω στις 15/6 όπου το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο», λέει στο Thes.gr ο πρόεδρος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας παράλληλα ότι, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οι επιχειρήσεις θα έχουν ανοίξει στο σύνολό τους. Δίνοντας, ωστόσο, την μέχρι στιγμής εικόνα που παρουσιάζουν τα καταλύματα στην Χαλκιδική, ο ίδιος σημειώνει ότι το ενδιαφέρον δεν είναι ακόμη έντονο, καθώς, όπως λέει, «η πληρότητα βρίσκεται στο 3%-4%, ενώ για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (19 – 21 Ιουνίου), δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα. Ακόμη, οι προκρατήσεις, σε ότι αφορά τον τρέχοντα μήνα, δεν ξεπερνούν το 10%».
Όπως, όμως, παραδέχεται ο κ. Παπαϊωάννου, οι επιχειρηματίες δεν το βάζουν κάτω, καθώς «επικρατεί μία συγκεκριμένη αισιοδοξία. Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε το 60% σε πληρότητα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο».
Με πρωτοβουλία, μάλιστα, των επιχειρηματιών, προσφέρονται προνόμια στις οικογένειες που θα χρειαστεί να πληρώσουν έξτρα χρήματα, προκειμένου τα παιδιά τους να υποβληθούν σε μοριακό τεστ κορονοϊού.
«Φέτος, η Χαλκιδική είναι λίγο πιο ακριβή για τους έξω, λόγω του PCR, καθώς μία οικογένεια που έχει δύο παιδάκια, καλείται να πληρώσει περίπου 150 ευρώ για τεστ στη χώρα της. Για αυτό εμείς, θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, λέμε πως σε κρατήσεις από επτά ημέρες και πάνω, επιδοτούμε το κόστος του PCR για όλο το καλοκαίρι. Ετσι, είτε στέλνουμε τους τουρίστες μία κρουαζιέρα στο Αγιον Ορος, είτε τους κάνουμε μία έκπτωση, είτε δίνουμε μία επιπλέον ημέρα διαμονής, οπότε μοιραζόμαστε λίγο τη… χασούρα».
«Μας ρωτούν αν έχουμε εμβολιαστεί»
Νέες απαιτήσεις έχουν προκύψει από τους υποψήφιους πελάτες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα καταλύματα.
«Κυρίως από τη Ρουμανία μας ρωτούν αν έχουμε εμβολιαστεί. Αυτή, είναι πλέον μία κλασική ερώτηση», λέει σχετικά με το παραπάνω ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος συμπληρώνει πως «οι επιχειρηματίες σε ένα ποσοστό 80%-90%, έχουν κάνει την πρώτη δόση».
«Λογική η καθυστέρηση – Τα πράγματα δε θα είναι ιδανικά»
Σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καταλυμάτων, σημειώνει ότι στον Προμαχώνα, παρότι οι διερχόμενοι φέρουν βεβαιώσεις τεστ PCR ή εμβολιασμού, υποβάλλονται σε rapid test. «Αφού πέρσι υπήρξε θέμα με τα πλαστά πιστοποιητικά και τους επισκέπτες από την Βουλγαρία, πήραμε μία απόφαση ότι εκεί θα πρέπει να ελέγχονται ενδελεχώς, με συνέπεια τη λογική καθυστέρηση, αφού εξετάζονται όλα τα αυτοκίνητα. Τα πράγματα δε θα ιδανικά. Αν όμως “κοκκινήσουμε”, τελειώσαμε. Πρέπει με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε στο πράσινο στην Χαλκιδική».
Θολό το τοπίο στην Πιερία – «Είναι διστακτικοί οι πράκτορες για ότι συμβαίνει στα σύνορα»
Στη λειτουργία των χερσαίων συνόρων, αντιθέτως, αποδίδει εν μέρει τη –μέχρι στιγμής- χαμηλή επισκεψιμότητα και το «θολό τοπίο στην Πιερία» σε ότι αφορά τα καταλύματα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων «Ο.Ε.Δ.Δ.Π.Η.Π.», Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.
Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος στο Thes.gr, οι τουριστικοί πράκτορες φαίνονται ακόμη διστακτικοί, καθώς, «όταν ένα γκρουπ έρχεται με 50 άτομα, πρέπει να συμπληρωθεί PLF (Passenger Locator Form) για τον καθένα ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπου, ενώ άνθρωποι ερχόντουσαν με γκρουπ από τα διόδια των Ευζώνων, έπρεπε να μεταβούν στον Προμαχώνα, διότι εκεί τους έστελνε το προσωπικό τους PLF. Πέρσι, συμπλήρωναν το PLF σαν γκρουπ και περνούσαν ενιαία τα σύνορα».
Eπιπλέον, ο κ. Βεϊδαμενίδης εκτιμά ότι υπάρχουν ήδη δυσκολίες για τους τουρίστες αναφερόμενος στο ανώτατο όριο διελεύσεων, ενώ, όπως λέει, τα διόδια δε λειτουργούν όλο το 24ωρο, με αποτέλεσμα να «υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ουράς από ΙΧ και λεωφορεία» στο μέλλον, αφού «ήδη παρατηρούμε καθυστερήσεις, χωρίς να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα». Ακόμη, σε ότι αφορά τη μέθοδο του testing που έχει να κάνει με τα παιδιά 6 – 12 ετών, ο ίδιος αναφέρει πως «μία τετραμελή οικογένεια δεν μπορεί να πληρώνει τεστ PCR για όλα τα παιδιά της που δεν γίνεται να εμβολιαστούν δίνοντας πάνω από 300 ευρώ».
Έτσι, τα αιτήματά του είναι «τα χερσαία σύνορα να επανδρωθούν με προσωπικό, τα παιδάκια να έρχονται με rapid test που στοιχίζει στη χώρα τους το πολύ 20 ευρώ, να λειτουργούν όλο το 24ωρο τα σύνορα και να μπορούν τα γκρουπ να περνάνε ενιαία, για να μη χρειάζεται να χωρίζονται οι ταξιδιώτες λόγω των PLF».
«Ιούλιο και Αύγουστο τα πράγματα θα είναι αρκετά καλά»
Έχοντας το βλέμμα κυρίως στο μέλλον πορεύονται όσοι έχουν καταλύματα στη Θάσο.
Κι αυτό γιατί, όπως μεταφέρει στο Thes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Λιμεναρίων & Μαρίων Θάσου, Ιωάννης Μαρκιανός, οι προκρατήσεις αφορούν το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου, ενώ «η εικόνα που έχουμε είναι ότι Ιούλιο και Αύγουστο τα πράγματα θα είναι αρκετά καλά».
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο ίδιος τα προβλήματα που υπήρχαν νωρίτερα στα διόδια του Προμαχώνα και της Νυμφαίας έχουν ξεπεραστεί, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμησή του, πρέπει «να φροντίσουμε να μην χειροτερέψει η επιδημιολογική κατάσταση, να είναι ίδια κι ακόμα καλύτερη. Όπως μάλιστα λέει ο ίδιος, «εφόσον εξελιχθούν τα πράγματα καλά σε αυτό το κομμάτι, θα είναι μία ικανοποιητική χρονιά».
Χαμόγελα για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
Αχτίδα ελπίδας αποτελούν πλέον για τα καταλύματα, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Το Voucher του ΟΑΕΔ, αλλά και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», τα οποία «τρέχουν» για δεύτερη συνεχή χρονιά, αυξάνουν την επισκεψιμότητα στα καταλύματα, ενώ, ήδη, η Χαλκιδική προβάλλεται στην εγχώρια αγορά, με στόχο, όπως λέει ο κ. Παπαϊωάννου, να «κερδίσουμε ξανά τους Ελληνες τουρίστες». Το συγκεκριμένο βήμα, μάλιστα, μπορεί να έχει και διπλό θετικό αντίκτυπο, καθώς, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, «οτιδήποτε κι αν τύχει, εάν “κοκκινήσουμε” σαν περιοχή, ο κοινωνικός τουρισμός μπορεί να μας στηρίξει».
«Μας χαροποιεί ότι οι Ελληνες, έχουν αρχίσει τελευταία να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως μέσω των προγραμμάτων. Είναι τεράστιος ο αριθμός των δικαιούχων», λέει από πλευράς του ο κ. Μαρκιανός, ενώ θετικά αξιολογεί τα τρέχοντα προγράμματα και ο κ. Βεϊδαμενίδης, σημειώνοντας πως «πολλοί συνάδελφοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα».
Το στάτους του τουρισμού, λόγω των έκτακτων συνθηκών, έχει αλλάξει. Πλέον, από βαριά βιομηχανία, ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Με κλειδί, λοιπόν, την υγειονομική θωράκιση, τη στοχευμένη και σωστή οργάνωση, και την καλή θέληση, το καλοκαίρι του 2021 μπορεί να διατηρήσει «ζωντανές» τις επιχειρήσεις και τα καταλύματα, που προσπαθούν για ακόμη μία φορά να βγάλουν τη χώρα μας «ασπροπρόσωπη».
Πηγή: thes.gr