email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Το έπος του 1987 !

διαφήμιση

Το έπος του 1987 !

Του Γιώργου Καρανικόλα 

Σαν σήμερα στις 14 Ιουνίου του 1987, γράφτηκε μια από τις πιο χρυσές σελίδες του Ελληνικού Αθλητισμού, με την κατάκτηση  του Ευρωμπασκέτ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, απέναντι στο μεγαθήριο της Σοβιετικής Ένωσης στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης .

Ο ανεπανάληπτος θρίαμβος με 103-101  στην παράταση ( κανονικός αγώνας 89-89), με δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου στην  εκπνοή πήγαν το μάτς στο έξτρα  πεντάλεπτο, όπου ο Αργύρης Καμπούρης ευστόχησε επίσης σε δύο βολές λίγα  δευτερόλεπτα πρίν τη λήξη και μας έδωσε το τρόπαιο .

Ήταν όπως προανέφερα η μεγαλύτερη διάκριση της Ελλάδας σε ομαδικό άθλημα μέχρι τότε και θα παραμείνει έως το 2004 όταν η εθνική ομάδα  θα κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδόσφαίρου .

Για ν’ ακολουθήσει το 2005 ο δεύτερος μπασκετικός τίτλος στην Ευρώπη στο Μαυροβούνιο και η τρίτη στην σειρά επιτυχία των ” Ελληνικών χρωμάτων  ” .

Να  επιστρέψουμε όμως στην πρώτη κατάκτηση του 87, που μας έκανε όλους να ξεχυθούμε στους δρόμους με τις γαλανόλευκες και να πανηγυρίσουμε την απίστευτη νίκη κόντρα στην υπερδύναμη του μπάσκετ και να ζήσουμε ένα όνειρο, που έως εκείνη τη μέρα φάνταζε άπιαστο.

Η νύχτα έγινε μέρα, στα αποδυτήρια των παικτών επικράτησε πανδαιμόνιο , η πλατεία Ομονοίας μετατράπηκε σε …

” πισίνα “, για να δεχτεί τους Έλληνες φιλάθλους . 

Όλη η χώρα απο άκρη σε άκρη ζούσε σε ξέφρενους ρυθμούς, ” μεθυσμενη ” από το νέκταρ, που μας ” κέρασαν ” ο Γιάννης Πολίτης και τα παλικάρια του . και όλοι μας ήμασταν υπερήφανοι.

Ζήσαμε στιγμές ανείπωτης χαράς και ενθουσιασμού, που 36 χρόνια μετά είναι ακόμα νωπές στη μνήμη …  μας .

Ο αείμνηστος κόουτς  Γιάννης Πολίτης έκανε ” μάτ ” … στην ” αλεπού των πάγκων” Αλεξάντερ Γκομέλσκι, που επίσης δεν βρίσκεται στη ζωή και μας οδήγησε στο σπουδαίο επίτευγμα  .

Προηγήθηκε ο άθλος μας στον ημιτελικό, όταν νικήσαμε την πανίσχυρη ενιαία Γιουγκοσλαβία των Ντράζεν Πετρόβιτς 

( αείμνηστος), Ντίβατς, Πάσπαλι κ.α.  με 81-77 ( ημ.35-45 ) .

Ο τελικός ήταν συναρπαστικός και το σκόρ πήγαινε πόντο πόντο μέχρι ν’ ακουστεί για τελευταία φορά η κόρνα …της γραμματείας .

Οι Χομίτσιους, Γιοβαίσα, Τσατσέγκο, Μαρτσουλιόνις, Βάλτερς και οι άλλοι υποκλίθηκαν στην ” Ελληνική ψυχή ” .

Τιμής ένεκεν …  θ’ αναφέρουμε τους καλαθοσφαιριστές του τελικού της δικής μας ομάδας και τους πόντους, που πέτυχαν ο καθένας : Γκάλης 40, Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10,  Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.

Η τεράστια αυτή επιτυχία ας γίνει ο

 ” φάρος ”  για ακόμα μεγαλύτερες Ελληνικές διακρίσεις στο μέλλον. 

Αρχείο: Γιώργου Καρανικόλα 

1 ) : Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ Γιάννης Πολίτης στο κάμπ του Κολινδρού το 2011, με τον αθλητικό συντάκτη Γιώργο Καρανικόλα  (δεξιά ) .

2 ) : Ο ”  Θεός ” Νίκος Γκάλης MVP της διοργάνωσης με το τρόπαιο .

Img 20210101 160410
Το Έπος Του 1987 ! 2

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Αθλητικά - Σπορ
Κλήση Κ14 & Κ16

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ   Κλήση Κ-14 για ΤΡΙΤΗ 22-10-2024, ώρα 15:45 ΗΛΙΚΙΑ