Φτέρη η Φεάρικα
Γράφει η Αντωνία Βαρμάζη, Ιστορικός
Στην καρδιά της φυσικής ομορφιάς της Πιερίας, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη βρίσκεται και το χωριό Φτέρη η Φεάρικα κατά την ονομασία των Βλάχων.
Το υψόμετρο της υπολογίζεται στα 1300 μέτρα και βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Κατερίνης, πρωτεύουσα του Νομού Πιερίας.
Το όνομα Φτέρη μας παραπέμπει στην εικασία πως η ονοματοδοσία σχετίζεται προφανώς με κάποιο είδος φυτού και μάλιστα το ίδιο χαρακτηρίζεται κρυπτόγαμο.
Η φτέρη έχει γνήσιες ρίζες, βλαστό και φύλλα, όμως δε σχηματίζει άνθη και, φυσικά, ούτε καρπούς και σπέρματα, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως κρυπτόγαμο φυτό. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρια, τα οποία σχηματίζονται σε σποριάγγεια στην πίσω επιφάνεια των φυλλαρίων του σύνθετου φύλλου της.
Σύμφωνα με τις πηγές του Αστέριου Κουκούδη, Οι Ολύμπιοι Βλάχοι και τα Δημοτικά Τραγούδια Καρίτσας Πιερίας αντλούμε τόσο λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία για την σύνθεση του πληθυσμού καθως και την τοπογραφία.
Η Φτέρη ήταν η πρώτη κατοικία στην οποία έζησαν Βλάχοι από την Καρίτσα Πιερίας που είχαν ως αφετηρία την Ήπειρο. Στα σπάργανα της γεννήθηκαν σπουδαίοι αγωνιστές και ήρωες.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι ακόλουθες οικογένειες , ο πατέρας του Γιωργάκη Ολύμπιου, η οικογένεια του οπλαρχηγού Βλαχομιχάλη και πρόγονοι των Λαζαίων.
Σύμψωνα με τον ιστορικό Βακαλόπουλο ο Γεωργάκης Ολύμπιος γεννήθηκε στην Φτέρη. Κατά τα χρόνια της κατοχής αποτέλεσε το κρησφύγετο των Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Αγγλων στρατιωτών οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους πολεμούσαν κατά των ναζί.
Οι δύο ναοί που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου και Αγίας Παρασκευής. Το έτος 1943 αποτέλεσε ημερομηνία ορόσημο διότι συνέβησαν κτηνωδίες από μέρους των Γερμανών.
Στις 4 Δεκεμβρίου του 1943 το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς οι οποίοι έκαψαν 146 σπίτια και τις 3 εκκλησίες της Παναγίας η ενοριακή, του Αγίου Αθανασίου, του νεκροταφείου και της Αγίας Παρασκευής.
Για την προσφορά των Καρτσιωτών-Φτεριωτών η Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και η βασίλισσα της Αγγλίας απένειμαν στην κοινότητα Καρίτσας αλλά και σε πολλούς κατοίκους της μετάλλια ανδρείας.
Λιγοστοί οι κάτοικοι του χωριού παρόλο που υπήρξε κεφαλοχώρι. Άλλοτε κεφαλοχώρι της περιοχής μέχρι το 1890, η Φτέρη είχε 214 κατοίκους το 1928, μόλις 12 κατοίκους το 1991 και 50 κατοίκους το 2001. Το 2011 είχε πληθυσμό 16 κατοίκους, οι οποίοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και κατοικούν εκεί κατά την περίοδο Μαΐου- Οκτωβρίου.
Σήμερα έχουν κτισθεί πάνω από 150 σπίτια. Σώζεται μέχρι σήμερα ο άλλοτε ενοριακός ναός της Παναγίας.
Το όνομα της χαρακτηρίστηκε και ως Φεάρικα που ουσιαστική χάρισαν οι Βλάχοι της περιοχής και που στην πραγματικότητα λειτουργούσε ως συνώνυμο της λέξης φτέρης.
Κάθε τόπος και μια ιστορία. Κάθε χωριό και μια μοναδική μυρωδιά, από εκείνες που για να περάσουν ως παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά και να διασωθούν οφείλουν να μεταλαμπαδεύσουν από έναν γνήσιο πολίτη.