email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Χρήστος Τζουβάρας: Θέλω στη νέα θητεία να επιμείνω ώστε η Πιερία να αποκτήσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό

διαφήμιση
Είναι  η φωνή της αντιπολίτευσης  στο  Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Μαζί με τον  αρχηγό της παράταξης Χρήστο  Παπαστεργίου  παρόντες στα Περιφερειακά Συμβούλια  παρακολουθούν τις εξελίξεις και κρίνουν  τις αποφάσεις  που αφορούν τα έργα  για την περιφέρεια.  Έχει γνώση και εμπειρία και  η επόμενη  θητεία του θα είναι πιο παραγωγική. Η Πιερία  έχει ανάγκη από ικανούς ανθρώπους  σε όλους τους τομείς και ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι αμελητέος.

Κατά το Χρήστο Τζιουβάρα η Πιερία έχει ανάγκη από ένα στρατηγικό σχεδιασμό, που θα  αξιολογήσει και  θα θέσει τις προτεραιότητες  των  έργων ανάπτυξης .  Η επόμενη μέρα  για την Περιφέρειά μας δεν θα είναι εύκολη. Παρόλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής  αλλάζει τα δεδομένα.  Το έχουμε ήδη δει  αυτές τις ημέρες.  Η πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη  και να προβλέπει.

Χρήστος Τζουβάρας – Η συνέντευξη του στο Ολύμπιο Βήμα :

Έχετε ανακοινώσει επισήμως την εκ νέου υποψηφιότητα σας στις εκλογές εδώ και αρκετό καιρό. Τι σας  ωθεί πραγματικά σε μια τέτοια απόφαση;

Είναι κάπως σαν φυσική συνέχεια. Το 2013 ήμουνα Αναπληρωτής Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας, το 2015 και για τα επόμενα χρόνια διετέλεσα Γραμματέας του οργάνου και, γνωρίζοντας τους ανθρώπους και τα προβλήματα της Πιερίας, το 2019 αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα ως Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας. Εκλέχθηκα, και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρξαν στη θητεία μας (πανδημία, κ.α.) θεωρώ ότι κάναμε μια σημαντική δουλειά για την Πιερία και την Περιφέρεια και πλέον με την γνώση και την εμπειρία που έχω αποκτήσει από την πρώτη μου θητεία θέλω να συνεχίσω αυτή τη δουλειά ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Γνωρίζετε τα προβλήματα του τόπου. Ποια είναι αυτά και ποια βήματα περιλαμβάνει ο δικός σας σχεδιασμός για την επίλυση τους την επόμενη τετραετία;

Δουλειά της Περιφέρειας είναι η ανάπτυξη και συνοχή στον χώρο ευθύνης της. Ως προβλήματα λοιπόν θα ανέφερα καταρχάς την υποβοήθηση της ανάπτυξης με τρόπο που αυτήν να είναι και ισόρροπη και βιώσιμη. Από την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και την επιχειρηματικότητα μέχρι τα ζητήματα ανθεκτικότητας όπως η αποφυγή ή η μείωση των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή και τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας μιλάμε για ένα νέο μοντέλο διοίκησης που πρέπει να έχει στο επίκεντρό του τον σχεδιασμό και την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Χρήστος Τζουβάρας: Θέλω Στη Νέα Θητεία Να Επιμείνω Ώστε Η Πιερία Να Αποκτήσει Έναν Στρατηγικό Σχεδιασμό

Ποια είναι κατά την άποψη τα έργα στην Πιερία  που δεν προχώρησαν  και στα οποία πρέπει  να δοθεί  προτεραιότητα την επόμενη τετραετία ;

Ως εμβληματικό έργο της Περιφέρειας στην Πιερία παρουσιάζεται από τη διοίκηση η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης. Είναι ένα έργο που έπρεπε να τελειώσει το 2015 και φτάσαμε στο 2023. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα. Όμως θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι τα έργα απορρέουν από τον σχεδιασμό. Αυτός ο σχεδιασμός δεν φαίνεται να υπάρχει γι’ αυτό και από τη μεριά της διοίκησης βλέπουμε μια προσπάθεια στην ουσία να αξιοποιήσει τα χρήματα που υπάρχουν για να μην πάνε χαμένα. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι μεγάλο κομμάτι του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας πάει μέσω προγραμματικών συμβάσεων σε μικρά έργα που στους Δήμους και σε λοιπούς φορείς.

Νομίζω λοιπόν ότι κυρίαρχο δεν είναι να αναφέρουμε δύο ή τρία έργα που καθυστερούνε αλλά την συνολική απουσία σχεδιασμού της ανάπτυξης στην Πιερία. 

Πως κρίνετε το έργο της παρούσας Περιφερειακής Αρχής την τετραετία  που διανύουμε;

Το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι η στρατηγική της θέση, απουσία σχεδίου κατέληξε να είναι στρατηγικό μειονέκτημα με την φυγή επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες και κατ’ επέκταση την φυγή των ανθρώπων της αλλού και στο εξωτερικό.

Έχουμε κάποια διαθέσιμα στοιχεία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην 8η και 9η θέση στο Κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανάμεσα στις 13 Περιφέρειας της χώρας, είναι 3η στην Ανεργία, το 30% του πληθυσμού της βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και στον χώρο της υπάρχουν πολλές περιοχές που κινδυνεύουν να καταστούν άγονες.

Χρήστος Τζουβάρας: Θέλω Στη Νέα Θητεία Να Επιμείνω Ώστε Η Πιερία Να Αποκτήσει Έναν Στρατηγικό Σχεδιασμό

Μετά το 2010 που έχουμε τις αιρετές Περιφέρειες με οργανισμό, υπηρεσίες, προϋπολογισμό και διαχείριση προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, μέρος της ΚΑΠ και πλέον του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν μπορούμε να λέμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας είναι άμοιρη ευθυνών για αυτό το αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο προσωπικός σας απολογισμός και πως πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε περαιτέρω μετά την εκλογή σας στην ανάπτυξη   του Νομού  Πιερίας;

Μέσα από τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις μας κατά τη διάρκεια της θητείας παρουσιάσαμε στην ουσία ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Για την προεκλογική περίοδο έχω εκδώσει ένα φυλλάδιο με πέντε συν ένα θέματα για την Πιερία. Είναι πέντε χωρικές ενότητες της Πιερίας που αντιμετωπίζουν η καθεμία τις δικές της προκλήσεις συν ένα που αφορά οριζόντια όλη την Περιφερειακή Ενότητα.

Το πρώτο είναι ο Όλυμπος και η παραολύμπια περιοχή που θέλουμε να αποκτήσει την παγκόσμια αξία που δικαιούται, το δεύτερο είναι η Πόλη της Κατερίνης με τις δικές της προκλήσεις σαν αστικό κέντρο, το τρίτο η Ορεινή Πιερία που παρουσιάζει μεγάλη δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση και πρέπει να αντιμετωπιστεί, το τέταρτο η Βόρεια Πιερία που αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με τον ορεινή Πιερία και το πέμπτο αφορά σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νομού όπου εκεί συγκεντρώνεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού και δέχεται μεγάλες περιβαλλοντικές πιέσεις. Το έκτο είναι οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή τους.

Θέλω λοιπόν στη νέα θητεία να επιμείνω σε αυτά αλλά και σε άλλα ώστε η Πιερία να αποκτήσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό, και αποκτήσει έναν καμβά πάνω στον οποίο θα αξιοποιούμε και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας ώστε να χτίσουμε μια νέα βιώσιμη ανάπτυξη.

πηγη: olympiobima.gr

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα