email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

31 Οκτωβρίου τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν Σήμερα

διαφήμιση

Σαν Σήμερα

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

802: Η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία καθαιρείται από τον θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έπειτα από συνωμοσία των αυλικών της. Στη θέση της αναλαμβάνει ο Νικηφόρος Α’.

1517: Ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί τις «95 Θέσεις» του στον Καθεδρικό Ναό της Βιτεμβέργης, καταγγέλλοντας την πρακτική της πώλησης συγχωροχαρτιών από την παπική Εκκλησία. Η πράξη αυτή σηματοδοτεί την αρχή της Μεταρρύθμισης, οδηγώντας τελικά στο σχίσμα της Καθολικής Εκκλησίας και στη γέννηση του Προτεσταντισμού, που έφερε σημαντικές θρησκευτικές και κοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη.

1892: Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δημοσιεύει τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς».

1908: Τελετή λήξης των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, που άρχισαν στις 27 Απριλίου. Η Ελλάδα κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, δύο με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα στο ύψος και μήκος άνευ φοράς και ένα με τον Δώριζα στον ακοντισμό.

1917: Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται η μάχη της Μπερ Σεβά, όπου πραγματοποιείται η «τελευταία επιτυχημένη έφοδος ιππικού στην ιστορία».

1918: Η Αυστρία κηρύσσεται Δημοκρατία, καθώς με επανάσταση του λαού εγκαταλείπει το θρόνο ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων.

1922: Στην Ελλάδα αρχίζει η Δίκη των «6». Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922. Η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής επιστεγάστηκε με την καταδίκη σε θάνατο πέντε πολιτικών και ενός αρχιστρατήγου (Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Γεώργιος Χατζηανέστης και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) και άλλων δύο σε ισόβια (Μιχαήλ Γούδας, Ξενοφών Στρατηγός), οι οποίοι κρίθηκαν υπαίτιοι της καταστροφής. Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού. Την ίδια μέρα αποφασίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν στο Διεθνές Δικαστήριο, που σύστησε η Κοινωνία των Εθνών.

1922: Στην Ιταλία σχηματίζεται φασιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 39χρονο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος γίνεται ο νεότερος ηγέτης της χώρας στην ιστορία της. Ο ίδιος αναλαμβάνει και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Νίκος Ζαχαριάδης
1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του που δημοσιεύεται στον παράνομο «Ριζοσπάστη», καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ιταλών φασιστών. Την ίδια ημέρα, τα αντιτορπιλικά «Σπέτσες» και «Ψαρά» καταφτάνουν στα αλβανικά παράλια, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου αποβιβάζονται ιταλικά στρατεύματα. Αφού σηκώσουν την ελληνική σημαία, αρχίζουν να βομβαρδίζουν τους Ιταλούς επί μιάμιση ώρα. Επίσης την ίδια ημέρα, αγγλικά πολεμικά ποντίζουν νάρκες στα ελληνικά ύδατα, ενώ αγγλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κρήτη, όπου και θα παραμείνουν έως τις 28 Μαΐου.

1958: Ο πρώτος βηματοδότης καρδιάς εμφυτεύεται στον σουηδό Άρνε Λάρσον από τον πρωτοπόρο σουηδό καρδιοχειρουργό Άκε Σένινγκ στο ιατρικό ινστιτούτο «Καρολίνσκα» της Στοκχόλμης. Είναι μάρκας Siemens και κατασκευάστηκε από τον εφευρέτη – γιατρό Ρούνε Έλμκβιστ.

1958: Ο Σοβιετικός συγγραφέας Μπόρις Πάστερνακ αναγκάζεται να αρνηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο του απονεμήθηκε για το μυθιστόρημά του «Δόκτωρ Ζιβάγκο». Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε από τις σοβιετικές αρχές, που θεώρησαν το έργο του πολιτικά προβληματικό, καθώς απεικόνιζε με κριτικό τρόπο τη ζωή στη Σοβιετική Ένωση. Η άρνηση του βραβείου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και τόνισε τη λογοκρισία και την καταπίεση των συγγραφέων στην ΕΣΣΔ.

1975: Οι Queen κυκλοφορούν το εμβληματικό τραγούδι «Bohemian Rhapsody», το οποίο γίνεται αμέσως μεγάλη επιτυχία και κατακτά την κορυφή των βρετανικών charts. Το τραγούδι, με τη μοναδική του δομή που συνδυάζει μπαλάντα, όπερα και ροκ, καθιερώνει τους Queen ως ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής και αναδεικνύει το ταλέντο του Φρέντι Μέρκιουρι ως τραγουδοποιού και ερμηνευτή.

1984: Δολοφονείται από δύο σωματοφύλακές της η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι.

1985: Έκρηξη βόμβας, με 39 τραυματίες, σημειώνεται σε αστικό λεωφορείο, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Αργυρούπολη και κινείται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος της Δάφνης.

1992: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ αποκαθιστά τη μνήμη του Γαλιλαίου, ζητώντας δημόσια συγγνώμη για τις διώξεις που υπέστη από την Καθολική Εκκλησία πριν από 359 χρόνια. Αναγνωρίζοντας το λάθος της Ιεράς Εξέτασης, ο Πάπας παραδέχθηκε ότι η Εκκλησία είχε ερμηνεύσει τη Βίβλο λανθασμένα, όταν καταδίκασε τον Γαλιλαίο για τις επιστημονικές του θέσεις, όπως η υποστήριξη του ηλιοκεντρικού συστήματος, το οποίο θεωρήθηκε αιρετικό τον 17ο αιώνα.

2017: Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις των σπιτιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα της Αλβανίας από την επιθεώρηση χωροταξίας του δήμου, η οποία είχε στείλει ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους.

Γεννήσεις
1888 – Ναπολέων Λαπαθιώτης, έλληνας ποιητής, εκπρόσωπος της ελληνικής λυρικής ποίησης με έντονο ρομαντικό ύφος

1939 – Γιάννης Καλαμίτσης, έλληνας στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός, γνωστός για τη συνεργασία του με σπουδαίους συνθέτες

1946 – Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, έλληνας πολιτικός, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας

1955 – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έλληνας πολιτικός, με μακρά θητεία σε θέσεις υπουργού Δημόσιας Τάξης

1967 – Πέτρος Γαϊτάνος, έλληνας τραγουδιστής, γνωστός για τις ερμηνείες του σε βυζαντινή μουσική και θρησκευτικούς ύμνους

1972 – Γρηγόρης Γεωργάτος, έλληνας ποδοσφαιριστής, διάσημος για την καριέρα του στον Ολυμπιακό και την εθνική ομάδα

Θάνατοι
1926 – Χάρι Χουντίνι, ούγγρος μάγος, διάσημος για τις αποδράσεις και τα εντυπωσιακά του κόλπα

1984 – Ίντιρα Γκάντι, ινδή πολιτικός, πρωθυπουργός της Ινδίας, που δολοφονήθηκε από τους σωματοφύλακές της

1985 – Νίκος Εγγονόπουλος, έλληνας ζωγράφος και ποιητής, εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα

1993 – Φεντερίκο Φελίνι, ιταλός σκηνοθέτης, δημιουργός εμβληματικών ταινιών όπως «La Dolce Vita»

1993 – Ρίβερ Φίνιξ, αμερικανός ηθοποιός, ανερχόμενο ταλέντο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή

2002 – Μιχαήλ Στασινόπουλος, έλληνας πολιτικός, πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Διάφορα
Αέρα !

(Του Μάρκου Μπόλαρη) «Με της καρδιάς το πύρωμα  και της