Η επιστημονική και βιωματική του συνύπαρξη στο Δίον
Τον άνθρωπο ο οποίος στο διάβα της ζωής του συνέδεσε τόσο την επιστημονική όσο και την βιωματική του διαδρομή με το Δίον, τον αείμνηστο καθηγητή αρχαιολογίας και ανασκαφέα της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων, Δημήτρη Παντερμαλή, τίμησε στην εναρκτήρια τελετή του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, στον αύλειο χώρο της Αρχαιοθήκης του Δίου, με τη συνεργασία του Οργανισμού και της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του Δίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην υποδοχή και τον χαιρετισμό στους προσκεκλημένους, ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, πέρα των ευχαριστιών, τόνισε: «Προσωπικά αναρωτήθηκα αν μια τέτοια τιμητική εκδήλωση, όπως η σημερινή, αλλά και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, μπορούν να αποδώσουν το μέγεθος και την αξία της προσφοράς του καθηγητή στο Δίον, την Πιερία, τη χώρα γενικότερα.
Ο καθηγητής για μας τους παροικούντες στην πιερική γη, έχει καταλάβει για πάντα μια προνομιούχα θέση στις καρδιές μας. Με την τελευταία του επιλογή μάλιστα, να κατοικεί για πάντα στο Δίον, δεν άφησε περιθώρια της παραμικρής αμφισβήτησης για την αγάπη του στον τόπο μας.»
Χαιρετίζοντας την τιμητική βραδιά ο αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. Χαράλαμπος Φείδας, είπε: «Στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας υπηρέτησαν διακεκριμένα και δραστήρια μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, που με το διδακτικό και ερευνητικό έργο τους, κατέκτησαν την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της αρχαιολογίας και της ιστορίας.
Ένα από αυτά τα μέλη ήταν και ο αείμνηστος Δημήτριος Παντερμαλής, ένας σπουδαίος επιστήμονας, διεθνούς κύρους και αναγνώρισης, που άφησε ισχυρό στίγμα στο αντικείμενο της αρχαιολογίας».
Η ομιλήτρια
Στη συνέχεια η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελένη Παπαγιάννη, η οποία ανέλαβε τη διεύθυνση της πανεπιστημιακής ανασκαφής Δίου, ανέπτυξε το θέμα: «Η αποκάλυψη και η ανάδειξη του Αρχαίου Δίου- το έργο ζωής του Δημήτρη Παντερμαλή».
Η κ. Παπαγιάννη στην εισήγησή της, σκιαγράφησε την πολυδιάστατη προσφορά του ανασκαφέα από το έτος 1970 έως πρόσφατα, τις πρωτοπόρες επιλογές του και τους τρόπους με τους οποίους αναδείκνυε τον πλούτο της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων, την επιφυλακτικότητα των κατοίκων στα πρώτα χρόνια, την παγκόσμια αναγνώρισή του καθώς και τα μεγάλης αξίας ευρήματα του Δίου.
Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας της, επισήμανε: «Εδώ στην Αρχαιοθήκη που βρισκόμαστε απόψε, ο χώρος αυτός αποτελεί ένα δείγμα του οράματος του Δημήτρη Παντερμαλή. Η σχέση του με το Δίον ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την Πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία. Στην ανασκαφική του έκθεση που υπογράφει το 1971, περιγράφει ότι διενεργείται ανασκαφή περιορισμένης έκτασης, διότι την τότε ανασκαφική δραστηριότητα του Α.Π.Θ. είχε απορροφήσει η Βεργίνα.
Από το 1972 που ανέλαβε ενεργότερα ο Δημήτρης Παντερμαλής το ανασκαφικό έργο συνεχίζεται πλέον με γοργό ρυθμό, αποδίδοντας σύντομα καρπούς. Πρώτη ανάδειξη ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος του Δίου, ώστε άρχισε πλέον να γίνεται κατανοητή η αρχαία πόλη.»
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε το μέλος της διοίκησης του ΟΡ.ΦΕ.Ο. με ευθύνη στους εθελοντές και την υποδοχή θεατών, Μελίνα Παπαδοπούλου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς από μέρους των συνδιοργανωτών, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Ευάγγελος Γερολιόλιος.
Συγκινητικό το ευχαριστώ, το οποίο άρθρωσε με τρεμάμενο λόγο, η αδελφή του εκλιπόντα, Μίκα Παντερμαλή.
Τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι θεσμικών και λοιπών φορέων, μέλη και φίλοι του Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς η γενική πρόξενος της Ρωσίας, Yuliana Gayfutdinova και η επιτετραμμένη της Γεωργίας Darejan Mumladze την οποία συνόδευαν τα μέλη του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος ¨Ερισιόνι¨ της πατρίδας της τα οποία συμμετέχουν με ανάλογη εκδήλωση στο φετινό φεστιβάλ.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικά ακούσματα του Μάνου Χατζιδάκι, τα οποία απέδωσαν στο πιάνο η Κατερίνα Ελενίδου και στο τραγούδι η Δήμητρα Αντωνακούδη.
Εμβόλιμα προβλήθηκαν δύο κινηματογραφικές παραγωγές με αναφορά στην επιστημονική πορεία και τη σχέση του Δημήτρη Παντερμαλή με τον τόπο και τους ανθρώπους, καθώς και την συμβολή του στην ανάδειξη του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο αποχαιρετισμός, με τη δεξίωση στον πεζόδρομο του μουσείου, χάρις στη χορηγική προσφορά του φυσικού μεταλλικού νερού «Διός».
Πρεμιέρα της ταινίας «Κανονικές Ζωές» του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας (φωτο)
Μια βραδιά που άγγιξε τις καρδιές μας ! Η Τετάρτη