email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Αγριοζοχός: Θρεπτική αξία και Φαρμακευτικές ιδιότητες

agriozohos-threptiki-axia
διαφήμιση

Αγριοζοχός

Ο ζοχός Urospermum picroides είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 20- 50 εκ. Έχει βαθιές ρίζες για αυτό και θεωρείται δύσκολο ζιζάνιο και τόσο οι ρίζες όσο και οι βλαστοί του περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.

Τα φύλλα του σχηματίζουν ροζέτα (ξεκινούν από το κέντρο και μοιάζουν σαν ακτίνες ενός νοητού κύκλου), είναι επιμήκη και οδοντωτά και έχουν παχύ κόκκινο μίσχο και κεντρικό νεύρο. Το σχήμα τους και οι διαστάσεις των φύλων του δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Τα άνθη του φύονται πάνω σε μακρύ μίσχο που ξεκινά και αυτός από το κέντρο της ροζέτας και είναι μικρά και κίτρινα.

Τα άγρια χόρτα θεωρούνται λιχουδιά τόσο στα εστιατόρια που τα σερβίρουν όσο και στους μανάβηδες που τα πουλάνε. Οι τιμές τους, δε, είναι αντίστοιχες άλλων gourmet προϊόντων. Αν μας έβλεπε η γιαγιά μας την ώρα που ανοίγουμε το πορτοφόλι, μάλλον θα έβαζε τα γέλια. Και θα είχε δίκιο! Ας γνωρίσουμε λοιπόν σήμερα τον ζοχό που φυτρώνει κυριολεκτικά παντού και είναι το πιο διάσημο χόρτο του Χειμώνα.

Μαζεύεται από το Φθινόπωρο μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Η γεύση των φύλλων είναι λίγο πικρή, τρώγονται ωμά σε σαλάτες, μαγειρεύονται μόνα τους βραστά με μπόλικο λεμόνι ή σε συνδυασμό με αρνί ή κατσίκι. Τέλος χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες.

Ταιριάζει πολύ με λεμόνι και λάδι. Κατά τη συλλογή του προτιμήστε εκείνους που είναι ακόμα μικροί και τρυφεροί και φυσικά όχι εκείνους που έχουν ανθίσει, καθώς τα φύλλα σκληραίνουν και δεν είναι τόσο γευστικά.

  • Και λίγοι αριθμοί…

Θρεπτικά στοιχεία ανά 100 γρ.:

Ενέργεια (Kcal): 29

(Πρωτεΐνηg): 1.8

Ολικά λιπίδια (gr): ΙΧNΗ

Κορεσμένα λίπη (gr):-

Μονοακόρεστα λίπη (gr): –

Πολυακόρεστα λίπη (gr): –

Χοληστερόλη (mg): 3.1

Διαιτητικές ίνες (gr): 2.6

Νερό (gr): 91.9

Νάτριο (mg): 74

Κάλιο (mg): 319

Ασβέστιο (mg): 127

Μαγνήσιο (mg): 25

Φώσφορος (mg): 42

Σίδηρος (mg): 0.62

Ψευδάργυρος (mg): 0.5

Χαλκός (mg): –

Φαρμακευτικές ιδιότητες:

Το φυτό περιέχει μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Μετά από σχετικά πειράματα του Πανεπιστημίου Hiroshima University School of Medicine, Japan διαπιστώθηκε ότι το φυτό περιέχει Σεσκιτερπενικές λακτόνες και γλυκοζίτες. Οι ενώσεις αυτές παρουσιάζουν αντιμικροβιακή και κυτταροτοξική (κυρίως αντιλευχαιμική) δράση κυρίως μέσω επαγωγής της απόπτωσης.

Περισσότερα θέματα για την Υγεία: πατήστε εδώ …

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα