email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Αρχαιότητες εκπέμπουν SOS στο Μακρύγιαλο Πιερίας (Φώτο)

διαφήμιση

Υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση, μια εικόνα ντροπής, που πραγματικά οφείλει να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους.

Στο Γυμνάσιο Μακρυγιάλου, στο χώρο της πρώην αρχαιολογικής αποθήκης (παράρτημα της ΕΦΑ Πιερίας, πρών ΚΖ΄ ΕΠΚΑ Πιερίας), καθώς και στην είσοδο ιδιωτικού beach bar στην περιοχή της αρχαίας Πύδνας, υπάρχουν παρατημένες αρχαιότητες.

Πρόκειται κυρίως για λίθινα και πήλινα τμήματα, τα οποία είναι εκτεθειμένα και αφύλακτα. Αυτό συμβαίνει, παρόλο που εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργεί η Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο, ένα κτίριο που κόστισε 3,5 εκ. ευρώ, το οποίο λειτουργεί κατόπιν ραντεβού και χωρίς τη σχετική σήμανση.

Οι αρχαιότητες στο Γυμνάσιο είναι καλυμμένες με νάυλον και στα παραπήγματα υπάρχουν οστά και κεραμική από παλιές ανασκαφές.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε έναν αποθηκευτικό χώρο στη Μουσειακή Αποθήκη, όχι ως εκθέματα, αλλά ως υλικό προς αποθήκευση και φύλαξη.

Επίσης, τα μεγάλα οικοδομικά τμήματα (ως επί το πλείστον λίθινα) θα μπορούσαν να κοσμήσουν τον αύλειο χώρο της Μουσειακής Αποθήκης.

Πρόκειται για μια αυλή εντελώς άδεια και άψυχη, μόνο με μερικά χαμηλά δέντρα. Θα ήταν καλό να παραδειγματιστούν από όλα τα Μουσεία στην ελληνική επικράτεια, όπου η αυλή διακοσμείται με αρχαία τμήματα κυρίως ογκώδη, τα οποία δεν αρμόζουν να εκτεθούν στην εσωτερική έκθεση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μπορούμε να δώσουμε από τον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείο Βέροιας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής Κοζάνης. Η πρώην αρχαιολογική αποθήκη στο Γυμνάσιο χρειάζεται να ¨νοικοκυρευτεί¨ τόσο για λόγους αισθητικούς, όσο και ηθικούς.

Δεν επιτρέπεται να υπάρχει η εικόνα παρατημένων αρχαιοτήτων, ότι κι αν είναι αυτές, σε έναν δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Τα νάυλον μάλιστα μέσα στα παραπήγματα έχουν σκιστεί και έχει φυτρώσει μέσα στο χώρο αυτοφυής βλάστηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδάκια πηγαίνουν και παίζουν με τα αρχαία, καθώς δεν γνωρίζουν τι υπάρχει στο χώρο και δεν υπάρχει καν ένας αρχαιοφύλακας.

Δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι αρχαιότητες σε κατηγορίες και να παραμελούνται τα ¨αρχαία β΄ διαλογής¨, καθώς όλα είναι σημαντικά, απλά δεν είναι όλα εκθεσειακά.

Το κτίριο άλλωστε της Μουσειακής Αποθήκης χτίστηκε για αυτό το σκοπό, για να στεγάσει όλες τις αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας.

Όχι μόνο επιλεκτικά κάποιες, εφόσον υπάρχει άπλετος χώρος και υπάλληλοι για κάνουν τις σχετικές εργασίες. Όλα αυτά τα ευρήματα αποτελούν τμήμα της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα περιθάλψουμε, για να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.

Έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν άμεσα για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Δεν αρμόζει μια τέτοια εικόνα εγκατάλειψης στον τόπο με την σπουδαία ιστορία των 7000 ετών!

Μαρία Σ. Καρανίκα Προϊστορική Αρχαιολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Δήμος Πύδνας - Κολινδρού
Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Χρήστου Ι. Κομπατσιάρη για την εκλογή του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπύρου Κουλκουδίνα στο αξίωμα του γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Αξιότιμε κύριε Βουλευτή Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να σε

Δήμος Πύδνας - Κολινδρού
Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Χρήστου Κομπατσιάρη προς τον υποστράτηγο Φώτη Ντουḯτση πού ανέλαβε Διοικητής στην νεοϊδρυθείσα υπηρεσία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

Αξιότιμε Στρατηγέ, Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα ως Δήμαρχος Πύδνας