Αν κάποιος αγώνας είναι συνυφασμένος με το ελληνικό ορεινό τρέξιμο, αυτός δεν είναι άλλος από τον έναν και μοναδικό Olympus Marathon.
Παρότι δεν πρόκειται για τον παλαιότερο αγώνα του είδους στην χώρα μας, σίγουρα η ιστορία του Ορεινού Τρεξίματος στην χώρα μας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με αυτά τα 44 χιλιόμετρα που φέρνουν τους αθλητές από το Δίον και τις υψηλότερες κορφές του Ολύμπου πίσω στο Λιτόχωρο από το μαγευτικό αλλά και ύπουλο φαράγγι του Ενιπέα.
Ανέκαθεν επρόκειτο για τον αγώνα όπου συγκεντρωνόταν όχι μόνο η αφρόκρεμα του αθλήματος στην Ελλάδα αλλά και αθλητές παγκοσμίου επιπέδου, από τα πρώτα χρόνια της διεξαγωγής του.
Φέτος, παρόλες τις αντιξοότητες, μετά από μία μακρά και δύσκολη περίοδο για όλους μας η οποία – ας μην ξεγελιόμαστε – δεν έχει τελειώσει, μετά από δύο χρόνια αναμονής, ο αγαπημένος αγώνας των Ελλήνων trail runners είναι ξανά εδώ για να προσφέρει συγκινήσεις τόσο σε όσους συμμετέχουν αλλά και σε όσους τον παρακολουθούν!
Μία πολύ διαφορετική διοργάνωση περιμένει φέτος όσους ταξιδέψουν μέχρι το Λιτόχωρο για να συμμετάσχουν στον 17ο Olympus Marathon.
Μπορεί οι περιστάσεις και οι απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις να έχουν αφαιρέσει λίγη από την αίγλη και την γιορτινή ατμόσφαιρα των προηγούμενων ετών, η Ιστορία όμως του επιδραστικότερου αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα θα είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού διημέρου που έρχεται για να μας υπενθυμίζει το παρελθόν και να δίνει τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον.
Σε πείσμα των καιρών οι άνθρωποι του Olympus Marathon δούλεψαν και συνεχίζουν αγόγγυστα να δουλεύουν για να μας προσφέρουν μία διοργάνωση αντάξια του λαμπρού παρελθόντος.
Τα μονοπάτια καθαρίζονται και σηματοδοτούνται διεξοδικά, οι χιονούρες στα Ζωνάρια σκάβονται και οι σταθμοί εξοπλίζονται και ετοιμάζονται για τις αυξημένες θερμοκρασίες που ενδέχεται θα θυμίσουν μέρες … 2007 για όσους παλιούς τις θυμούνται!
Όσοι βρεθούν το πρωί της εκκίνησης του αγώνα στο Δίον θα βιώσουν κάτι … διαφορετικό σε σχέση με ότι γνωρίζαμε ως σήμερα.
Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν για το καλό όλων, επιτάσσουν αλλαγές στον τρόπο και χρόνο εκκίνησης του αγώνα ο οποίος ουσιαστικά … σπάει στα δύο λόγω του ορίου των 300 ατόμων ανά αγωνιστικό γεγονός που επέβαλλε η Πολιτεία.
Η σημαντικότερη όλων οι διαφορετικές εκκινήσεις σε ομάδες των 50 δρομέων οι οποίες θα διαρκέσουν ούτε λίγο ούτε πολύ 2,5 ώρες, από τις 5:30 μέχρι τις 8:00 και θα αναγκάσουν όσους ξεκινήσουν τελευταίοι να οπλιστούν με υπομονή και σύνεση μιας και οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Χωρίς pasta party αλλά με rapid test για αθλητές, απουσία κόσμου στους τερματισμούς και τις απονομές η κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου η οποία άλλοτε ήταν γεμάτη παλμό και ενθουσιασμό, φέτος σεμνά και ταπεινά θα υποδέχεται όλους τους ηρωικούς συμμετέχοντες που μετά από μια δύσκολη προσπάθεια
θα περνούν την αψίδα που έχουν τιμήσει χιλιάδες Έλληνες δρομείς βουνού.
Μπορεί φέτος η λίστα συμμετοχών να μην περιλαμβάνει τα ονόματα της διεθνούς sky running σκηνής που μας είχε συνηθίσει η διοργάνωση του Olympus Marathon όλα τα προηγούμενα χρόνια παρ’ όλα αυτά μια μεγάλη μερίδα κορυφαίων Ελλήνων δρομέων θα είναι εκεί να τιμήσει και να υποστηρίξει τον αγαπημένο της αγώνα, αφήνοντας υποσχέσεις για συναγωνισμό και ένταση μέχρι και το τελευταίο μέτρο.
Χωρίς Olympus Ultra φέτος, ο κύριος αγώνας θα πλαισιωθεί από τον Olympus Vertical αλλά και τον δημοφιλή σε πιο αρχάριους δρομείς Κόψη των Αετών δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους να τρέξουν στα μονοπάτια του μυθικού Βουνού των Θεών…
Με την ελπίδα ότι η πανδημία θα είναι σύντομα μια μακρινή ανάμνηση για να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, η φετινή χρονιά για τον Olympus Marathon αλλά και πολλούς δημοφιλείς ελληνικούς αγώνες θα είναι μια μετάβαση στην «κανονικότητα» του ορεινού τρεξίματος.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες οι άνθρωποι όλων των διοργανώσεων μοχθούν για να μας προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό με ασφάλεια σεβόμενοι τους υγειονομικούς κανόνες και την ασφάλεια των συμμετεχόντων είναι πράγματι αξιέπαινο και μπορεί να μας χαρίζει μόνο αισιοδοξία για το μέλλον!