email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ευκαιρίες χρηματοδότησης πολιτιστικών φορέων και συλλόγων Πιερίας μέσα από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»

διαφήμιση

Με βασικό αντικείμενο συζήτησης τις «ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της Πιερίας», στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη – Διακρατικά Σχέδια Συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 25/6/2021, διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι παράγοντες του Δ.Κατερίνης καθώς και εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολίτες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κατερίνης, τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού,  Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου, καθώς και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου σε συνεργασία με το Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας», που υπάγεται στο Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τους διαύλους ενίσχυσης των πολιτιστικών και δημιουργικών φορέων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις οι οποίες πολλαπλασιάζονται και εντείνονται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όπως φάνηκε από τις εισηγήσεις, για να συμμετέχουν φορείς και σύλλογοι πολιτισμού στο εν λόγω πρόγραμμα, βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία διακρατικών συνεργασιών. Επιπλέον, το σχέδιο δράσης που οι φορείς και σύλλογοι επιδιώκουν να υλοποιηθεί, θα πρέπει να έχει καινοτόμο και ανταγωνιστικό περιεχόμενο, να υπάρχει δημιουργικότητα στις δράσεις αλλά και να υπάρχει δυνατότητα προσβασιμότητας προς όλους χωρίς αποκλεισμούς (π.χ. να μην είναι απαγορευτική η συμμετοχή ΑμεΑ, γυναικών, κλπ).

Επίσης, στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί είναι: Οι δράσεις να καθίστανται φιλικές προς το περιβάλλον και να μην αποκλείονται νέες τεχνολογίες.

Όπως ανακοινώθηκε, το εν λόγω πρόγραμμα αγκαλιάζει όλες τις πτυχές του πολιτισμού, όπως εκδόσεις βιβλίων, κινηματογραφικές τέχνες, θέατρο, μουσική, εικαστικά, αρχιτεκτονική κλπ. Φέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνεται προτεραιότητα σε προγράμματα που σχετίζονται με μουσική, τέχνη, βιβλίο, πολιτιστική κληρονομιά (μνημεία), αρχιτεκτονική.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι του προγράμματος, σε κεντρικό επίπεδο, διατίθενται να καθοδηγήσουν φορείς και συλλόγους πολιτισμού προκειμένου να βρούν διακρατικούς συν-εταίρους. Περισσότερα στοιχεία μπορεί κάποιος/κάποια να βρει στην ιστοσελίδα «Δημιουργική Ευρώπη», υποπρόγραμμα «Πολιτισμός», http://creative-europe.culture.gr/%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c/ E-mail: [email protected]

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα του Προέδρου του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ), Γιώργου Τσιαλού, ο οποίος μίλησε για τον πολιτισμό σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση.

Αμέσως μετά, η Νομικός και Ειδική Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης, Χρυσούλα Μακρίδου, πραγματοποίησε τη δική της εισήγηση με θέμα: «Πολυπολιτισμικότητα».

Politistikoi Syllogoi Xrimatodotisi 4

Ακολούθησε η εισήγηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ και επικεφαλής του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη/Πολιτισμός – «Το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027 – Η επόμενη σελίδα», Ειρήνη Κομνηνού.

Στη συνέχεια, το στέλεχος του Γραφείου «Δημιουργική Ευρώπη», Κωνσταντίνος Τρακόσας, εισηγήθηκε «τα βήματα για μία επιτυχή συμμετοχή στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη».

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Κώστας Λαμπρούλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Smouth, με θέμα: «Η εμπειρία του Θεάτρου Smouth από το ‘‘Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη’’».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΛΟΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το πέρας της διαδικτυακής εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ, Γιώργος Τσιαλός, δήλωσε: «Με την παρότρυνση του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμουυλοποιήσαμε αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικτυακή εκδήλωση, καθώς κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων αλλά και του διαλόγου που έγινε στη συνέχεια, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων αλλά και πολίτες ενημερώθηκαν για το πώς και με ποιόν τρόπο οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν μέσα σε ένα εγχώριο και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Επίσης, για το πώς μπορούν να τους βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, για τις εμπειρίες που ήδη υπάρχουν από φορείς που έχουν συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενες πολιτιστικές δράσεις, για τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων, αναφέρθηκαν όμως και παραδείγματα καλών πρακτικών.

Το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» είναι όντως το μοναδικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, γι’ αυτό και δημιουργεί νέες ευκαιρίες καθώς και δυνατότητες για τους φορείς του πολιτισμού. Ταυτόχρονα όμως, η ανάπτυξη του πολιτισμού είναι κάτι που ενδιαφέρει ευρύτερα την τοπική κοινωνία και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ο πολιτισμός μπορεί να καταστεί και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης».

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα