email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Πού είναι οι αρμόδιοι για να λύσουν σειρά σοβαρών και επικίνδυνων προβλημάτων στην Ακτή Μακρυγιάλου; (Φώτο)

διαφήμιση

Σειρά σοβαρών έως και επικίνδυνων προβλημάτων παρατηρούνται, εδώ και χρόνια, σε τμήμα της Ακτής Μακρυγιάλου Δ.Πύδνας-Κολινδρού. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία, εκτός των άλλων, έχουν αντίκτυπο και συνέπειες στο τουριστικό προϊόν τής Βόρειας Πιερίας. 

Όπως μας διαβεβαίωσαν κάτοικοι και τουριστικοί επιχειρηματίες τού Μακρυγιάλου, πρόκειται για προβλήματα που δεν είναι σημερινά, πρόκειται για προβλήματα που, επειδή δεν λύνονται, έχουν προκαλέσει άλλα προβλήματα (το ένα πρόβλημα φέρνει άλλο πρόβλημα). Πρόκειται για προβλήματα που έχουν μεταφερθεί σε εκπροσώπους τοπικών Αρχών, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί λύσεις. 

Αυθαίρετη τσιμεντένια θαλάσσια εξέδρα 

στη νότια Ακτή τού Μακρυγιάλου! 

Αναλυτικότερα… 

1. Πριν από κάμποσα χρόνια κατασκευάστηκε μια τσιμεντένια θαλάσσια εξέδρα στο νότιο τμήμα τής Ακτής Μακρυγιάλου. Για την εξέδρα αυτή, η οποία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι κάτοικοι, κατασκευάστηκε από αναρμόδιο φορέα, δεν ελήφθη κάποια επίσημη απόφαση και δεν έγινε μελέτη. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι πρόκειται για ένα αυθαίρετο έργο ενός αναρμόδιου φορέα. 

Εάν ισχύουν επακριβώς τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι κάτοικοι, τότε αξίζει να αναρωτηθεί κάποιος, για ποιους λόγους δεν επενέβησαν οι αρμόδιες Αρχές για να εμποδίσουν την κατασκευή αυτού του έργου και να επιβάλλουν πρόστιμα, καθώς επίσης και για να οδηγηθεί το θέμα στην Εισαγγελία Κατερίνης. 

Κατολίσθηση ακτής και τμήματος δρόμου. 

Η αδιαφορία ή και η λανθασμένη 

αντιμετώπιση του θέματος μπορεί 

να έχει εγκληματικές συνέπειες. 

Ποιοι αναλαμβάνουν ευθύνες, εάν στο σημείο 

εκείνο προκληθούν αιματηρά ατυχήματα; 

2. Όπως ισχυρίζονται, επίσης, οι ίδιοι κάτοικοι, η προαναφερθείσα αυθαίρετη κατασκευή και εγκατάσταση αυτής της τσιμεντένιας θαλάσσιας εξέδρας είχε ως συνέπεια να μεταβάλλει ριζικά τα θαλάσσια ρεύματα στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθεί κατολίσθηση στον δρόμο που οδηγεί από τον Μακρύγιαλο προς την Αρχαία Πύδνα αλλά και αντίστροφα. 

Εάν όντως η αυθαίρετη κατασκευή και εγκατάσταση της τσιμεντένιας θαλάσσιας εξέδρας προκάλεσε τις κατολισθήσεις, το ερώτημα που και εδώ τίθεται είναι το γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν παρέμβει οι αρμόδιες Αρχές και για ποιους λόγους δεν έχει οδηγηθεί το θέμα στη Δικαιοσύνη. 

Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, προβληματισμούς προκαλεί και το γεγονός ότι κάποιοι εκπρόσωποι Τοπικής Αρχής επιχείρησαν να διευθετήσουν το όλο θέμα με πρόχειρο, λανθασμένο και εγκληματικό τρόπο. Επομένως, αντί να λύσουν το θέμα, προκάλεσαν νέο πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερο, από το οποίο είναι δυνατόν να προκληθούν αιματηρά ατυχήματα. 

Συγκεκριμένα, λόγω της κατολίσθησης, για να αποφευχθούν τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο, κάποιοι από κάποια Τοπική Αρχή έκλεισαν το 1/3 τού δρόμου τοποθετώντας ένα στηθαίο εμπόδιο καθώς και δύο σήματα οδικής κυκλοφορίας. Τα σήματα αυτά όμως κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκή όχι μόνο επειδή δεν είναι τα κατάλληλα ή επειδή έχουν φθαρεί και δεν φαίνονται καλά αλλά και διότι στο σημείο που στήθηκαν δεν είναι τόσο εμφανή. Συγκεκριμένα, δεν στήθηκαν σε ειδικούς στύλους αλλά τοποθετήθηκαν πρόχειρα μπροστά στο στηθαίο εμπόδιο, ακουμπούν δηλαδή στο οδόστρωμα. Και όποιος οδηγός δεν τα παρατηρήσει, τότε μπορεί να προκληθεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα… 

Επιπρόσθετα, η όλη «διευθέτηση» του θέματος κρίνεται και αρκετά επικίνδυνη, επειδή το εν λόγω σημείο είναι χωρίς φως (το βράδυ) ενώ υπάρχει, ακόμα, διπλή διαχωριστική γραμμή η οποία υφίσταται με λανθασμένο τρόπο στο οδόστρωμα και, δυστυχώς, κατευθύνει τους οδηγούς πάνω στο …στηθαίο! Αυτό πώς χαρακτηρίζεται; Μήπως χαρακτηρίζεται εγκληματική αμέλεια; 

Συγκεκριμένα, κυρίως τις βραδινές ώρες, αν βρέχει ή αν, σε ομαλές κλιματικές συνθήκες, ο οδηγός δεν προσέξει όταν κατεβαίνει τον δρόμο από την Αρχαία Πύδνα προς την ακτή Μακρυγιάλου ή εάν εκείνες τις στιγμές έρχεται ταυτόχρονα και ένα όχημα από το αντίθετο ρεύμα, τότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για το όχημα που κατεβαίνει, να χτυπήσει στο στηθαίο και να σημειωθεί σοβαρό ατύχημα που θα συνοδεύεται και από πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών για τους επιβαίνοντες. 

Εννοείται, κίνδυνος υπάρχει ακόμη κι αν το όχημα δεν πέσει στο στηθαίο αλλά στρίψει απότομα αριστερά προκειμένου για να αποφύγει τον κίνδυνο του στηθαίου, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο άλλο όχημα που εκείνες τις στιγμές θα έρχεται από το αντίθετο ρεύμα, δηλαδή θα ανεβαίνει τον δρόμο προς Αρχαία Πύδνα. Τότε, κινδυνεύουν με πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο οχήματα… 

Εάν λοιπόν εκεί γίνει ένα τέτοιο αιματηρό ατύχημα, ποιος έχει την ευθύνη; Η Αντιπεριφερειάρχης; Ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού; Οι αρμόδιες Αρχές που επιβλέπουν την ακτή; Ποιος; Ποιοι; Ας απαντήσει κάποιος/κάποιοι. 

Πλωτή συναρμολογούμενη πλαστική εξέδρα, 

που στοίχισε 50 ( ; ) χιλιάδες ευρώ, 

πεταμένη στον δρόμο… Να υποθέσει κάποιος 

ότι πρόκειται για ένα ακόμη αυθαίρετο έργο; 

3. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απέναντι από το σημείο τής κατολίσθησης υπάρχει ένας χώρος όπου είναι πεταμένα κάποια πολύ μεγάλα πλαστικά κομμάτια, λευκά και γαλάζια. Ρωτήσαμε τους κατοίκους, τι είναι αυτά… Και μας απάντησαν ότι πριν από χρόνια, είχε στηθεί και μια άλλη εξέδρα (συναρμολογούμενη) στη θάλασσα. 

Και γι’ αυτή την εξέδρα δεν είχε γίνει καμία μελέτη, ούτε είχε ληφθεί κάποια άδεια από τις αρμόδιες Αρχές ενώ δεν είχε ληφθεί και καμία επίσημη απόφαση (έργο αυθαίρετο;). Αυτή η εξέδρα στοίχισε περί τα 50.000 ευρώ… (έτσι μας είπε κάποιος κάτοικος) και κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει από πού προήλθαν τα χρήματα. 

Αυτή η εξέδρα, λοιπόν, χρησιμοποιήθηκε, για κάποιο διάστημα, για αθλητικούς λόγους. Στη συνέχεια, αποσυναρμολογήθηκε και πετάχτηκαν τα κομμάτια της στο συγκεκριμένο σημείο. Επομένως, 50.000 ευρώ ( ; ) περίπου, κάποτε «πετάχτηκαν» στη θάλασσα και στη συνέχεια πετάχτηκαν στη στεριά… 

Το κλείσιμο ενός καναλιού, η οπτική ρύπανση, 

οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις 

και η …τουριστική εικόνα μας! 

4. Λίγο πιο πάνω από την τσιμεντένια θαλάσσια εξέδρα, αυτή δηλαδή την αυθαίρετη κατασκευή (όπως λένε οι κάτοικοι), υπάρχει ένα κανάλι που κάποτε, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες, επικοινωνούσε με τη θάλασσα. Σήμερα, ωστόσο, το κανάλι αυτό δεν επικοινωνεί με την ακτή εξαιτίας των διαβρώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στάσιμα νερά, οπτική ρύπανση, καλαμιές κλπ. 

Όπως ισχυρίστηκαν οι καταγγέλλοντες κάτοικοι, η αυθαίρετη κατασκευή και εγκατάσταση της τσιμεντένιας θαλάσσιας εξέδρας δίπλα από το κανάλι, είχε ως συνέπεια να μεταβάλλει ριζικά τα θαλάσσια ρεύματα στο συγκεκριμένο σημείο και να προκαλέσει προβλήματα στην αμμουδιά. 

Οι εν λόγω κάτοικοι της περιοχής μάς είπαν ότι είναι μεγάλη ανάγκη να διευθετηθεί το όλο ζήτημα και να καθαριστεί το κανάλι, διότι η εγκατάλειψη του σημείου έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα αποτελεί και μια δυσάρεστη εικόνα για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. 

«Κατακλυσμός» φυκιών σε σημεία τής Ακτής. 

5. Τέλος, αρνητική εικόνα στους επισκέπτες προκαλείται, κατά διαστήματα, και από τα πάρα πολλά και μεγάλα φύκια που κατακλύζουν σημεία τής ακτής Μακρυγιάλου. Πρόκειται για φύκια με αποκρουστική εικόνα η οποία εμποδίζει τους επισκέπτες να κολυμπήσουν. 

Τουριστικός επιχειρηματίας επικοινώνησε με τον Δ.Πύδνας – Κολινδρού για να έρθει κάποιο συνεργείο να τα μαζέψει, ωστόσο, αρχικά, δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στο αίτημα αυτό. Έτσι, ο άνθρωπος αυτός αναγκάστηκε να πληρώσει και να φέρει ο ίδιος ένα συνεργείο για να τα μαζέψει. Ακολούθησε «κράξιμο» από πολίτες τής περιοχής εναντίον των αρμοδίων του Δήμου. Αυτό το «κράξιμο» έγινε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, γεγονός που ανησύχησε κάποιους αρμόδιους του Δ.Πύδνας-Κολινδρού. Και τελικά, πριν δυο μέρες, εμφανίστηκε όχημα του Δήμου και βοήθησε στην απομάκρυνση των φυκιών από την ακτή. 

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, 

κύριοι αρμόδιοι ως προς την επίβλεψη 

των ακτών, βρείτε λύσεις, άμεσα! 

Γενικότερα, λοιπόν, η εικόνα σε συγκεκριμένα σημεία τού Μακρυγιάλου είναι από αρνητική έως και εγκληματικά επικίνδυνη, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται κάποιοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και τουριστικοί επιχειρηματίες. 

Βέβαια, ανεξαρτήτως από τα στοιχεία που μας έδωσαν αυτοί οι κάτοικοι του τουριστικού χωριού τής Βόρειας Πιερίας (δηλαδή, εάν πρόκειται για απολύτως ακριβή στοιχεία ή για στοιχεία που είναι ελλιπή ή περιέχουν και ορισμένες ανακρίβειες), ανεξαρτήτως λοιπόν από αυτά τα στοιχεία, η ουσία δεν αλλάζει. 

Είναι δηλαδή, ανάγκη να βρεθούν μαζί οι αρμόδιοι της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και των αρμοδίων οργάνων που εποπτεύουν τη θαλάσσια περιοχή, να καταγράψουν τα προβλήματα που χρονίζουν, να αναρωτηθούν το πώς και το γιατί υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και βεβαίως να δώσουν λύσεις, επειγόντως, μέσα στη θερινή περίοδο. 

Αποτελεί όμως σοβαρό ερώτημα, το γιατί χρονίζουν κάποια από τα προβλήματα αυτά σε μια περιοχή (Δ.Πύδνας-Κολινδρού) η οποία φαίνεται να μην έχει την ανάπτυξη των άλλων δύο Δήμων. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι οι πιερικές Αρχές δεν έχουν δείξει το ενδιαφέρον που χρειάζεται η Βόρεια Πιερία, η οποία, σε σχέση με τους Δήμους Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου, είναι μάλλον μια υποβαθμισμένη περιοχή. 

Αποτελεί βεβαίως σοβαρό ερώτημα το πώς αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι του Δήμου. 

Και ασφαλώς, ερώτημα κρίσιμο θα πρέπει να απευθυνθεί και στη δημοσιογραφική οικογένεια της Πιερίας η οποία, εν πολλοίς, δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με τα θέματα που αφορούν τη Βόρεια Πιερία, μια περιοχή όμως για την οποία αξίζει να ασχοληθούν με σοβαρότητα και βεβαίως χωρίς κομματικές, παραταξιακές ή άλλες αντιθέσεις ή διενέξεις.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Δήμος Πύδνας - Κολινδρού
Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Χρήστου Ι. Κομπατσιάρη για την εκλογή του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπύρου Κουλκουδίνα στο αξίωμα του γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Αξιότιμε κύριε Βουλευτή Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να σε

Δήμος Πύδνας - Κολινδρού
Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Χρήστου Κομπατσιάρη προς τον υποστράτηγο Φώτη Ντουḯτση πού ανέλαβε Διοικητής στην νεοϊδρυθείσα υπηρεσία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

Αξιότιμε Στρατηγέ, Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα ως Δήμαρχος Πύδνας