email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Η Κατερίνη ελεύθερη από το ναζιστικό ζυγό (26-10- 1944)

διαφήμιση

Σαν σήμερα, πριν από 77 χρόνια, στις 26 του Οκτώβρη του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έφυγαν από την Κατερίνη .

Η αποχώρηση του γερμανικού στρατού από την περιοχή μας δεν έγινε μόνο κάτω από τη συνεχή προέλαση, κυρίως του Κόκκινου Στρατού στην Ευρώπη, αλλά και κάτω από τα συνεχή ένοπλα χτυπήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και τις διαδηλώσεις του Ε.Α.Μ. στην πόλη.

Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες της κατοχής ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο αεροδρόμιο, στην Ανδρομάχη, ενώ άλλες δύο φορές χτύπησε στρατωνισμούς των Γερμανών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στην αποθήκη Παπακώστα. Παράλληλα ανατίναξε τη σιδηροδρομική γραμμή σε πολλά σημεία της, παραλύοντας το μεταφορικό δίκτυο του κατοχικού στρατού.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Μόνο το χειμώνα του 1941-1942 υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι από την πείνα και τις αρρώστιες στην Κατερίνη. Λεηλατήθηκε ο παραγόμενος πλούτος της περιοχής, καταστράφηκαν υποδομές, κάηκαν χωριά και εκτελέστηκαν άνθρωποι, ως αντίποινα των αντιστασιακών πράξεων. Μόνο από τις πέντε ομαδικές εκτελέσεις έχασαν τη ζωή τους 80 άτομα ενώ πολλές ήταν οι ατομικές δολοφονίες και οι βασανισμοί κατοίκων από τα κατοχικά στρατεύματα και τους Έλληνες εθνικιστές συνεργάτες τους.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα