Ο Στρατηγός Μανώλας
Στοχευμένες προμήθειες για τον Στρατό ξηράς. Βαρύτητα σε μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, παρακολουθήσεως και νυκτερινού αγώνος
“Αν θεωρείτε ως “θερμό επεισόδιο” την ανταλλαγή κάποιων πυρών μεταξύ πλοιαρίων στο Αιγαίο, δεν το αποκλείω. Λιγότερο πιθανό θεωρώ το ενδεχόμενο ανταλλαγής πυρών στον Έβρο. Δεν θεωρώ ιδιαιτέρως πιθανό “θερμό επεισόδιο” μεγαλυτέρας εκτάσεως” σχολιάζει
Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη
“ Με την άμυνα της Πατρίδος δεν επιτρέπονται “ρίσκα”, όπως ήταν πολιτική θέση κάποιων στο παρελθόν” αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Αντιστράτηγος ε.α. Αναστάσιος Μανώλας, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού.
Σχολιάζει τις τελευταίες συμφωνίες της Αθήνας υποστηρίζοντας πως “αυξάνουν τη διαπραγματευτική αλλά κυρίως την αμυντική και κατά συνέπεια την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, και καθιστούν την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητος στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή”.
Για την παρουσία των Αμερικανών στην χώρα μας δηλώνει βέβαιος “πως λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιανδήποτε “πονηρή σκέψη” των εξ ανατολών γειτόνων μας”.
Για την κατάσταση στην Τουρκία και το ενδεχόμενο “θερμού επεισοδίου” σημειώνει πως “οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι αν προσπαθήσουν να “απλώσουν χέρι” στην Ελλάδα θα το πληρώσουν πάρα-πάρα πολύ ακριβά”
Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις συμφωνίες για Ναυτικό και Αεροπορία ωστόσο ζητάει “περαιτέρω στοχευμένες προμήθειες προς ενίσχυση και του Στρατού ξηράς. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε μέσα ηλεκρονικού πολέμου, παρακολουθήσεως, καθώς και σε μέσα νυκτερινού αγώνος”
Τέλος για μια άλλη μάχη, αυτήν της Δημοτικής Αρχής της οποίας προϊσταται απέναντι στην πανδημία και στις επιπτώσεις της σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο καταγράφει τις δυσκολίες αλλά δηλώνει “ότι κάθε “μάχη” αποτελεί μία πρόκληση και είναι εξαιρετικό το συναίσθημα της νίκης”
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
-Στρατηγέ, αφού έκατσε ο κονιορτός του ενθουσιασμού μετά τις υπογραφείσες συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ τι αξιολόγηση μπορούμε να κάνουμε σε συνάρτηση και με άλλες, οικονομικές, ενεργειακές ή στρατιωτικές, όπως αυτές με Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου;
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές τις υπογραφείσες συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Οι συμφωνίες αυτές καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη σημασία την οποία προσδίδουν οι δύο αυτές χώρες στη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδος μας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία είναι δύο (2) από τα πέντε (5) μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και από τις εννέα (9) πυρηνικές δυνάμεις. Πολύ αξιόλογες θεωρώ ακόμη και τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και τις Χώρες του Κόλπου, αφού πλέον του οικονομικού οφέλους, καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Όλες οι προαναφερθείσες συμφωνίες, αποτέλεσμα πολύ καλών διπλωματικών χειρισμών, αυξάνουν τη διαπραγματευτική αλλά κυρίως την αμυντική και κατά συνέπεια την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, και καθιστούν την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητος στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν παραγνωρίζω το οικονομικό κόστος των συμφωνηθεισών αγορών οπλικών συστημάτων και μέσων, αλλά πιστεύω ότι με την άμυνα της Πατρίδος δεν επιτρέπονται “ρίσκα”, όπως ήταν πολιτική θέση κάποιων στο παρελθόν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν είναι “αντιπαραγωγικές” όπως ισχυρίσθηκε κάποιος που δυστυχώς ήταν και Υπουργός στο παρελθόν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις “παράγουν” ένα από τα σημαντικότερα αγαθά, την ειρήνη. Καθήκον της πολιτείας είναι να τους παρέχει τα μέσα, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσουν κατά τον καλύτερο τρόπο την αποστολή τους.
-Ειδικά για την συμφωνία με τις ΗΠΑ πως κρίνετε την πολυποίκιλη κι ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα;
Αναμφισβήτητα στις μέρες μας οι ΗΠΑ αποτελούν –αν όχι τη μοναδική- τη σημαντικότερη παγκόσμια υπερδύναμη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν το ότι αυτή η υπερδύναμη, αντιλαμβανόμενη την αξιολογότατη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, ενισχύει την εδώ παρουσία της, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας κυρίως ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά στρατευμάτων αλλά και για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων. Το γεγονός αυτό αναμφίβολα ενεργεί αποτρεπτικά σε οποιανδήποτε “πονηρή σκέψη” των εξ ανατολών γειτόνων μας.
-Θεωρείτε πως το προβληματικό καθεστώς Ερντογάν, με την οικονομία στα Τάρταρα, θα μας δημιουργήσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα; Πόσο πιθανόν είναι να δούμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στον Έβρο όσο το “θηρίο” μοιάζει πληγωμένο;
Πολύ σωστά χρησιμοποιήσατε τον όρο “προβληματικό” για το καθεστώς Ερντογάν. Το προβληματικό αυτό καθεστώς δημιούργησε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία, αλλά και αρκετά άλλα. Πάγια τακτική των τουρκικών Κυβερνήσεων είναι να προσπαθούν να αποπροσανατολίζουν το λαό τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το “πολεμικό κλίμα” που προσπαθούν να δημιουργήσουν εναντίον της Ελλάδος, με τελείως ανεδαφικά επιχειρήματα. Όσον αφορά το ερώτημά σας για την προσπάθειά τους να μας δημιουργήσουν προβλήματα, η προσπάθεια αυτή –κυρίως μετά το 1974- είναι διαχρονική, παρά την αλλαγή των Κυβερνήσεών τους.
Σχετικά με το ενδεχόμενο για ”θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο ή στον Έβρο, εξαρτάται το ποιά σημασία προσδίδετε στον εν λόγω όρο. Αν θεωρείτε ως “θερμό επεισόδιο” την ανταλλαγή κάποιων πυρών μεταξύ πλοιαρίων στο Αιγαίο, δεν το αποκλείω. Λιγότερο πιθανό θεωρώ το ενδεχόμενο ανταλλαγής πυρών στον Έβρο. Δεν θεωρώ ιδιαιτέρως πιθανό “θερμό επεισόδιο” μεγαλυτέρας εκτάσεως.
Σχετικά με τον όρο “θηρίο”, θα συμφωνήσω μόνον εάν στη λέξη προσδίδετε της σημασία της βαρβαρότητος. Αν όμως προσδίδετε τη σημασία της δυνάμεως, διαφωνώ πλήρως. Η Τουρκία υπερτερεί έναντι της Ελλάδος όσον αφορά τον πληθυσμό, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλει να παρουσιάζεται και ίσως την θεωρούν κάποιοι. Δεν πρέπει άλλως τε να ξεχνάμε ότι η Πατρίδα μας ποτέ δεν ήταν πολυπληθέστερη στους ηρωικούς αγώνες του παρελθόντος. Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι αν προσπαθήσουν να “απλώσουν χέρι” στην Ελλάδα θα το πληρώσουν πάρα-πάρα πολύ ακριβά…
-Είστε ικανοποιημένος με τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων των δύο χωρών; Επειδή ακούμε διαρκώς πληροφορίες εκατέρωθεν για νέα εξοπλιστικά, αν χρειαζόταν να προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση εσείς τι θεωρείτε πως θα μας ήταν απαραίτητο;
Ισορροπία δυνάμεων. Πολύ σοβαρός παράγων για την προεκτίμηση κάθε αποτελέσματος. Ποιες όμως είναι οι “δυνάμεις”; Ποιες από τις δυνάμεις θεωρούμε ως περισσότερο σημαντικές; Ποιες θα αποδειχθούν πράγματι σημαντικές κατά τη διεξαγωγή του αγώνος;
Κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις μου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1976, το θέμα που είχε τεθεί στην Έκθεση αφορούσε τις ηθικές δυνάμεις των Ελλήνων κατά τους αγώνες για την ελευθερία. Από τότε λοιπόν θυμάμαι την επιχειρηματολογία που είχα χρησιμοποιήσει και προσδίδω ιδιαίτερη σημασία στις ηθικές δυνάμεις των αγωνιστών μας. Είναι πολύ σημαντικό να πολεμάς για το σπίτι σου, για την οικογένειά σου. Να αντιστέκεσαι σ’ αυτούς που θέλουν να κλέψουν ό,τι με κόπο απέκτησες.
Αναφερόμενοι στις συμβατικές δυνάμεις, δεν είναι μυστικό ότι έως πριν λίγα χρόνια, εξ αιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσεως αλλά και λόγω της πολιτικής θέσεως των τότε κυβερνόντων (“εμείς θα ρισκάρουμε”), υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση απολύτως αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είναι πολύ θετικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προγραμματισθεί και ήδη υλοποιούνται σημαντικότατα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση πρωτίστως του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω στοχευμένες προμήθειες προς ενίσχυση και του Στρατού ξηράς. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε μέσα ηλεκρονικού πολέμου, παρακολουθήσεως, καθώς και σε μέσα νυκτερινού αγώνος. Θέλω να επισημάνω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας δεν είναι αδύναμες, όπως η τουρκική προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει. Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας οι οποίες εάν χρειασθεί θα κάνουν το καθήκον τους με απόλυτη επιτυχία.
–Σας ανησυχούν όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα Βαλκάνια, σε Αλβανία-Κόσοβο, Βοσνία αλλά και για την πολιτική αναταραχή στα Σκόπια;
Αναμφισβήτητα δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Συμφέρον της χώρας μας είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα των γειτονικών μας χωρών. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η Ελλάδα υπερέχει έναντι όλων των χωρών που αναφέρατε και όπως είπα και προηγουμένως, αποτελεί παράγοντα σταθερότητος τόσο για τα Βαλκάνια όσο και την ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε όλη την Συνέντευξη εδώ https://www.pentapostagma.gr/