Πιστοποιητικό νόσησης μέσω gov.gr

Ανακοινώθηκε νέα διάρκεια στο πιστοποιητικό νόσησης. Τι πρέπει να ξέρετε για όσους έχει λήξει.

Για έξι μήνες διαρκεί στο εξής το πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με τη νέα ισχύ που ανακοινώθηκε. Όσοι λοιπόν είχαν περάσει Covid περισσότερους από τρεις μήνες νωρίτερα, δεν θεωρούνται ανεμβολίαστοι και παίρνουν μία παράταση επιπλέον τριών μηνών για να εμβολιαστούν ή να επιστρέψουν στα υποχρεωτικά rapid test.

Με τη νέα ΚΥΑ:

Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες
– από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης
Πρέπει να επανεκδώσω το πιστοποιητικό νόσησης;
Ορισμένοι είδαν το ληγμένο πιστοποιητικό τους να έχει ανανεωθεί αυτόματα και να «περνάει» από το σκανάρισμα στους ελέγχους, χωρίς να έχουν κάνει επανέκδοση.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν λειτουργεί το πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να κάνετε επανέκδοση μπαίνοντας στη «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19» στο gov.gr.

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

έχει περάσει διάστημα 14 ημερών από την ημέρα της εξέτασης
να έχει καταχωρίσει το εργαστήριο, που κάνατε τον έλεγχο, το αποτέλεσμα του τεστ στο Μητρώο ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ ΑΕ
Θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet
τον ΑΜΚΑ
Πότε καταργούνται τα μέτρα σε εστίαση και λιανεμπόριο
Δύο ημερομηνίες έχουν πέσει στο τραπέζι για την άρση όλων των μέτρων που ισχύουν κυρίως για τους ανεμβολίαστους:

18 Απριλίου: Η άρση όλων περιορισμών πριν το Πάσχα
2 Μαΐου: Η κατάργηση μετά την Πρωτομαγιά είναι και το επικρατέστερο σενάριο
Παρότι οι ειδικοί έχουν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους για την κατάργηση των πιστοποιητικών πριν από το Πάσχα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε στο τέλος Μαρτίου πως πρόθεση είναι να καταργηθούν τα μέτρα, αλλά αυτό εξαρτάται από τη δυναμική της πανδημίας. Όπως δήλωσε την 25η Μαρτίου:

«Γενικότερα όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή από τη γενική γραμματέα, την κυρία Αγαπηδάκη, ένα συνολικό πλάνο της κυβέρνησης, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει και δυναμικά χαρακτηριστικά με βάση την πορεία της πανδημίας. Όσο δεν πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλουμε να πάμε τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους στην απόλυτη κανονικότητα αλλά και γενικότερα να υπάρξει άρση μέτρων.

Άρα μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί μια σειρά από μέτρα αλλά σίγουρα, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο».

Σε πιο πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, επισημαίνοντας ότι το πλάνο για τους επόμενους μήνες συζητείται και ενδεχομένως να κλείσει την εβδομάδα που έρχεται.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή. Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν και διάφορες διαρροές, διευκρινίζω ότι αφού ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.»

πηγη