Της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου
Μητσοτάκης-Πλεύρης-Γκάγκα επιχειρούν τη διάλυση του ΕΣΥ με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που συζητιέται την επόμενη εβδομάδα στη βουλή .
Το νομοσχέδιο Γκάγκα για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας όσο και από τους ιδιώτες γιατρούς ως η ταφόπλακα στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Βρίσκει απέναντι και έχει την καθολική καταδίκη των ρυθμίσεων του από όλους τους φορείς της ιατρικής κοινότητας, αλλά και την κατηγορηματική αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης
Σε μια περίοδο αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, αλλά θα της δώσει τη χαριστική βολή ανατρέποντας τη θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών.
Με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενισχύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών, θεσπίζει γιατρούς πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργεί συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού απέναντι στα ιδιωτικά ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδηγεί χιλιάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση ή τη μετανάστευση, αυξάνει την παραοικονομία στο σύστημα υγείας και αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ.
Στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας της Ευρώπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ωμά στους εξουθενωμένους γιατρούς του ΕΣΥ να αναζητήσουν συμπληρωματικά εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών, ασκώντας και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείο. Σε μια χώρα που έχει ανάγκη την ανάσχεση του brain drain, της φυγής και της παραίτησης των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας η κυβέρνηση εμπαίζει τους υγειονομικούς προβλέποντας αύξηση μισθών 10%, όταν το ΣτΕ έχει αποφασίσει την επιστροφή των μισθών σε επίπεδα πριν από το 2012, όταν είχαν περικοπεί 50%-60%.
Ταυτόχρονα, το ν/σ ισχυροποιεί και αναβαθμίζει την κομματοκρατία και το πελατειακό σύστημα στο ΕΣΥ. Κάνει το σύστημα κρίσεων πιο γραφειοκρατικό και χρονοβόρο και, κυρίως, πιο ευνοιοκρατικό. Υποβαθμίζει τελείως τη βαρύνουσα σημασία των αντικειμενικών κριτηρίων (προϋπηρεσία, κλινικό έργο, μετεκπαίδευση κλπ.) και αναγορεύει σε καθοριστικό το ρόλο της προφορικής συνέντευξης του υποψηφίου. Το ίδιο θα γίνει και στις διευθυντικές θέσεις. Είναι προφανές ότι τα «δικά μας παιδιά» είναι η προτεραιότητα. Το «Επιτελικό Κράτος» των «αρίστων» στα καλύτερά του!
Απέναντι σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης για «λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία», υπάρχει εναλλακτική στρατηγική που περιλαμβάνει γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στο ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά και ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης:
Πρώτιστη προτεραιότητα, η οποία είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» για το ΕΣΥ, αποτελεί η αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Χωρίς γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, χωρίς επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, το brain drain θα συνεχίζεται, και το ΕΣΥ θα αποδιοργανώνεται.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, με διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, με επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και με σχεδιασμό προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ.
Και η τρίτη προτεραιότητα, είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων δομών.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει στη ΔΕΘ συγκεκριμένες προτάσεις:
για το ιατρικό μισθολόγιο – 2.000 ευρώ καθαρά ο εισαγωγικός μισθός του Επιμελητή Β’
για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων αύξηση αποδοχών, ένταξη στα ΒΑΕ
για 15.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
για μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, θα καταργήσει αυτόν το νόμο και θα επαναφέρει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στην υγεία.
Χαϊλατζίδου Γνωσούλα