email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Χρήστος Τζιουβάρας: Ερώτηση προς την Αντιπεριφέρεια για μέτρα κατά των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή

διαφήμιση
Χρήστος Τζιουβάρας

Το ζήτημα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή στην Πιερία θέτει με Ερώτησή του προς τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας.

Στην ερώτησή του ο κος Τζιουβάρας αναφέρεται στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής και στις επιπτώσεις της που καταγράφονται από τους επιστήμονες σε όλες τις προβλέψεις τους, και που πλέον είναι αισθητές και στην καθημερινότητά μας.

Σε όλη την Ευρώπη κάναμε πρωτοχρονιά με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, προβλήματα παρουσιάζονται σε όλες τις ορεινές περιοχές που λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα λόγω της έλλειψης χιονιού, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για ελλείψεις νερού κατά τους θερινούς μήνες καθώς και οι βροχοπτώσεις είναι ήδη πολύ χαμηλές.

Στο πλαίσιο αυτό η κάθε Περιφέρεια επιφορτίζεται με την ευθύνη σχεδιασμού και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Προς: 1. Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου

2. Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κ. Αλέξανδρο Θάνο

3. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, κ. Γεώργιο Κεφαλά

Θέμα: Ερώτηση, σύμφωνα με την παρ.1 άρθρου 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., σχετικά με μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή.

Κείμενο Ερώτησης

Το 2022 έφυγε αλλά μας αφήνει μία κληρονομιά για το 2023 με αρκετές ανοιχτές πληγές. Μία από αυτές είναι η μη συμφωνία για το κλίμα, και από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας την νέα χρονιά είναι η κλιματική αποσταθεροποίηση που είναι ήδη εμφανής. 

Η Ευρώπη έκανε πρωτοχρονιά με 20 βαθμούς κελσίου, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα για την εποχή. Στα βουνά η χιονοκάλυψη δεν υπερβαίνει το 0,1%, όταν αυτή την εποχή θα έπρεπε να ξεπερνάει το 10%. Ο χειμώνας είναι η εποχή που με τις βροχές και τα χιόνια λειτουργεί ως «αποθήκη νερού» στο περιβάλλον, το οποίο νερό αξιοποιούμε το καλοκαίρι, με την έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες να είναι μία πρώτη πολύ μεγάλη ανησυχία.

Το γεγονός αυτό δεν αφήνει ενεπηρέαστη ούτε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε την Πιερία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 παραδόθηκε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Π.Κ.Μ., και το οποίο έρχεται ως συνέχεια του αντίστοιχου Εθνικού Σχεδίου (ΕΣΠΚΑ). Σύμφωνα με αυτό, τομείς όπως η γεωργία και συνακόλουθα ο αγροδιατροφικός τομέας, τα δάση, ο τουρισμός (θερινός και χιονοδρομικός), η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον, οι υδατικοί πόροι (που επηρεάζουν και πλήθος άλλων χρήσεων), οι παράκτιες και παραποτάμιες περιοχές είναι κάποιοι από τους χώρους και τομείς δραστηριότητας που θα επηρεαστούν άμεσα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρειά μας.

Στην γεωργία, για παράδειγμα, ως πιθανές επιπτώσεις καταγράφονται η επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, η αύξηση εκδήλωσης φαινομένων παγετού, η αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων. Με τη σειρά τους αυτά έχουν ως συνακόλουθες συνέπειες την μείωση της ετήσιας γεωργικής παραγωγής, την αυξημένη παρουσία παρασίτων και ασθενειών, την αύξηση της ζήτησης του νερού για αρδευτική χρήση, καταστροφές σε καλλιέργειες λόγω των πλημμυρών, αλλά και απώλεια γεωργικής γης σε παράκτιες γεωργικές εκτάσεις.

Όμοια, στον τουρισμό όπου, τουλάχιστον για την Χώρα μας οι κλιματικές συνθήκες από μόνες τους αποτελούν τμήμα του ίδιου του τουριστικού προϊόντος. Η αύξηση των μέγιστων θερμοκρασιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τα αυξημένα κύματα καύσωνα, οι αύξηση της συχνότητας των ισχυρών βροχοπτώσεων κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, αλλά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές, φαίνεται ότι θα αυξήσουν τη δυσφορία των επισκεπτών, θα αυξήσουν τις ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας και νερού, θα μειώσουν τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών και θα αυξήσουν τις πιέσεις στις υποδομές γενικότερα. Σε περιοχές δε που υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, ανάμεσα στις σχεδόν βέβαιες επιπτώσεις είναι η μείωση της διάρκειας της χιονοδρομικής περιόδου όπως και οι συχνές διακοπές λειτουργίας αυτών λόγω της έλλειψης των προϋποθέσεων χρήσης τους.

Τα παραπάνω αποτελούν κάποια από τα πολλά παραδείγματα με τα οποία φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει (και ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει) κρίσιμους τομείς για την οικονομία και την κοινωνία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από δημοσιεύματα ενημερωνόμαστε ότι κάποιες Περιφέρειες της χώρας έχουν αρχίσει ήδη την δράση για την μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει διαδοχικές ημερίδες ανά Περιφερειακή Ενότητα που έχουν τον χαρακτήρα δημοσίου διαλόγου στον οποίο συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι, και σκοπό έχουν την εξειδίκευση έργων και δράσεων για αυτό τον σκοπό.

Με βάση τα παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, του τεχνικού και του αναπτυξιακού προγράμματος της νέας χρονιάς δεν έγινε σχετική αναφορά σε τέτοια ζητήματα, ερωτάσθε:

1. Με βάση και το ΠεΣΠΚΑ που έχει παραδοθεί, έχετε μελετήσει τα ζητήματα των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή στην Πιερία;

2. Έχετε προγραμματίσει έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο θέμα;

3. Έχετε προγραμματίσει, ή σκοπεύετε να προγραμματίσετε αντίστοιχες ανοιχτές συζητήσεις στην Πιερία με βάση και το ΠεΣΠΚΑ και με σκοπό τον σχεδιασμό μέτρων για την μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή;

Με εκτίμηση

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα