email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

28 – 4 – 1971 : Το Αιγίνιο … Στην εποποιΐα του Γουέμπλεϊ

διαφήμιση

Του Γιώργου Καρανικόλα 

Το ημερολόγιο έδειχνε  28 Απριλίου 1971, όταν ο Παναθηναϊκός έγραφε την πιό

 ” χρυσή σελίδα ” της ιστορίας του και παράλληλα πετύχαινε την μεγαλύτερη διάκριση έως και σήμερα σ ‘επιπεδο Ελληνικών συλλόγων στο  Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο .

Την συγκεκριμένη  μέρα  οι ” πράσινοι “, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα έκαναν την μεγάλη ανατροπή στη ρεβάνς για την ημιτελική  φάση του Κυπέλλου  Πρωταθλητριών ομάδων  Ευρώπης, ύστερα από το βαρύ  4-1, του α’ αγώνα στο Βελιγράδι,  έφτασε στο επιβλητικό 3–0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σκόρ  πρόκρισης για τον τελικό του Γουέμπλει, όπου θ’ αντιμετώπιζε τον σπουδαίο ΑΓΙΑΞ.

Πρώτη φορά από τότε έως και σήμερα επιτυγχάνει  Ελληνική ομάδα να αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό τελικό συλλογικής διοργάνωσης .

Στη μνήμη των παλαιότερων  φίλων του Ποδόσφαίρου και γενικότερα  του Αθλητισμού έχει μείνει βαθιά χαραγμένη  όχι μόνο η ιστορική συμμετοχή στον τελικό, αλλά συνολικά η εκπληκτική  πορεία της ομάδας του αείμνηστου

”  καλπάζοντα συνταγματάρχη ” ( αυτό ήταν το προσωνύμιο του ), ΦΈΡΕΝΤΣ ΠΟΥΣΚΑΣ πρός το … ΓΟΥΈΜΠΛΕΙ, που άρχισε  στις 16 Σεπτεμβρίου  του 1970 .

Μη ξεχνάμε ότι στα πρημιτελικά είχε θέσει  εκτός μαχης την Αγγλική ΕΒΈΡΤΟΝ.

Η Ελλάδα φλέγονταν, οι φίλαθλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν τον ανεπανάληπτο θρίαμβο. Το ΑΙΓΊΝΙΟ, που ανέκαθεν είχε προϊστορία και παράδοση  στο ποδόσφαιρο δεν μπορούσε ν’ απουσιάζει από ένα τέτοιο  τεράστιο γεγονός  .

Πολυπληθείς φίλαθλοι κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά του Αιγινίου και ανεξαρτήτου σωματειακής προτίμησης, αφού είδαν το μάτς στις ασπρόμαυρες λιγοστές μικρές τηλεοράσεις,που υπήρχαν στις … γειτονιές του, μετά το τρίτο γκόλ του ” τριφυλλιού ” από τον Αριστείδη Καμάρα στο 63′ (τ’ άλλα δύο τέρματα πέτυχε ο ” ψηλός εξ Ξάνθης ” Αντώνης Αντωνιάδης στο 2′ και 54′ ), πίστεψαν ότι το θαύμα … εγένετο ! .

Έτσι ξεκίνησαν ένα τρελό πανηγύρι, με το τελευταίο σφύριγμα του Διαιτητή, σπεύδοντας …  αρχικά σε μαζική συγκέντρωση μπροστά από το γνωστό φωτογραφείο του αείμνηστου κ.Νίκου Παπαβασιλείου, επί της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Αθηνών ( Λεωφόρος Δημοκρατίας 107 ) και αφού φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί, για … ενθύμιο πραγματόποιησαν μια μεγάλη πορεία νίκης στους δρόμους του Αιγινίου, με πανό, σημαίες και συνθήματα, που διήρκεσε αρκετές ώρες  . 

Φυσικά το σύνθημα, που ” δονούσε ” … την ατμόσφαιρα της κωμόπολης μας, αλλά και όλης της χώρας ήταν πιό … άλλο ;

 ” ΠΆΟ, ΕΛΛΆΣ, ΓΟΥΈΜΠΛΕΙ ” !!! .

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες  στα επινίκια, ο σημερινός Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Ανέστης Μανώλας, αφού πρώτα παρακολουθησε το νικηφόρο μάτς  στο φημισμένο Ζαχαροπλαστείo 

” ΓΚΙΝΙΔΗΣ ” του Αιγινίου, ” στέκι ” φιλάθλων και όχι μόνο, για την προβολή αγώνων ποδοσφαίρου  στην  TV την εποχή εκείνη  .

Ο κ. Μανώλας γνωστός για τα Παναθηναϊκά του αισθήματα έλαβε μέρος στις  εκδηλώσεις λατρείας για τον θριαμβευτή … ” ΣΎΛΛΟΓΟ ΜΕΓΆΛΟ “, που λέει  και ο ύμνος του ΠΑΟ , οι οποίες ακολούθησαν ! .

Θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε την ενδεκάδα (έπαιξαν13 ποδοσφαιριστές), του Παναθηναϊκού της ημέρας εκείνης,  52 χρόνια πρίν,  δείχνοντας ταυτόχρονα την  ευγνωμοσύνη μας στους αγωνισθέντες ήρωες : Κωνσταντίνου,  Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Φυλακούρης, Χ”ανδρέου (90′), Γραμμός, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54′) .

Τότε τα πράγματα ήσαν διαφορετικά οι οπαδοί βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση έναντι των …  φιλάθλων, υπήρχαν ηθικές αξίες ακόμα και στα … γήπεδα, επικρατούσε η λογική, το συναίσθημα, όλοι μαζί χειροκροτούσαν και επικροτούσαν τις νίκες και τις επιτυχίες των ομάδων μας, κύρια όταν αυτές ελάμβαναν χώρα σε αγώνες Ευρωπαϊκών κυπέλλων σ’ αντίθεση με το τώρα, που κυριαρχούν το “οπαδικό χρώμα ” και σ’ ορισμένες δυστυχώς περιπτώσεις η βία και τα επεισόδια, οι περισσότεροι δε κοιτάνε να ” βγάλουν το μάτι … του διπλανού ” !!! .

Την σπουδαία επιτυχία του 1971 θα πρέπει έχουμε ως οδηγό όλοι  μας , ώστε παρόμοια ” αθλητικά επιτεύγματα “, να επαναλαμβάνονται στο εφεξής και να ξεπερνούν αν είναι εφικτό  τα προγενέστερα  .

ΑΡΧΕΙΟ : ΓΙΏΡΓΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΌΛΑ 

Στη φώτο ντοκουμέντο, έξω από το φωτογραφείο του  αειμνήστου κ. Νικολάου  Παπαβασιλείου

Οι Αιγινιώτες φίλαθλοι φωτογραφίζονται πανηγυρίζοντας με έντονο τρόπο την αλησμόνητη πρόκριση  της 28ης Απριλίου 1971 στον τελικό του ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ,  μετά το εντυπωσιακό 3-0 επί του Ερυθρού  Αστέρα  .

Μεταξύ των εικονιζόμενων διακρίνεται Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Ανέστης Μανώλας  ( όρθιος τρίτος από αριστερά ), και ο υπογράφων καθήμενος πρώτος από τα αριστερά σε ηλικία 8 χρόνων, από μικρός στα … ” βάσανα ” ..

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Αθλητικά - Σπορ
Κλήση Κ14 & Κ16

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ   Κλήση Κ-14 για ΤΡΙΤΗ 22-10-2024, ώρα 15:45 ΗΛΙΚΙΑ