email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Δίνει Εθνικό Απόθεμα το 2023, ποιοι είναι οι εν δυνάμει δικαιούχοι

διαφήμιση
Δίνει Εθνικό Απόθεμα το 2023, ποιοι είναι οι εν δυνάμει δικαιούχοι

Δικαιούχοι Εθνικού Αποθέματος, για το 2023, είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας (δηλαδή είναι γεννημένοι έως και τις 31/12/2005) αλλά και νεοεισερχόμενοι γεωργοί. Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ για το φετινό ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, νεοεισερχόμενοι γεωργοί είναι:

i. Τα φυσικά πρόσωπα που άρχισαν τη γεωργική τους δραστηριότητα μεταξύ των ετών 2020-2023 και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα και είναι ενήλικοι, δηλαδή είναι γεννημένοι έως και τις 31/12/2005.  

ii. Νομικά πρόσωπα που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα από το έτος 2021 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους ούτε ήλεγχαν άλλο νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα και το φυσικό πρόσωπο (οικονομικός διαχειριστής) που συμμετέχει στο κεφάλαιο και στη διαχείριση του νομικού προσώπου είναι νεοεισερχόμενος  γεωργός, δηλαδή:

Γεννήθηκε έως και 31/12/2005

Αρχίζει τη γεωργική του δραστηριότητα από το έτος 2021 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας του ΝΠ, δεν άσκησε γεωργική δραστηριότητα στο όνομά του και υπ’ ευθύνη του ούτε ήλεγχε άλλο νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα

Ασκεί αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί του νομικού προσώπου όσον αφορά στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους για το έτος υποβολής αίτησης ενίσχυσης από το νομικό πρόσωπο στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης. Ως μακροχρόνιος έλεγχος ορίζεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και αφορά σε νεοεισερχόμενους γεωργούς με ποσοστό κατοχής/μερίδιο στο κεφαλαίου του νομικού προσώπου μεγαλύτερο του 50% ώστε να μην ασκείται αρνησικυρία.

Υπό τους εξής όρους: 

Ως έναρξη γεωργικής δραστηριότητας νοείται η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας από το έτος 2021 και μετά (2022-2023), και τα ΝΠ (Νομικά Πρόσωπα) υποβάλουν ΕΑΕ είτε το έτος 2021 είτε το αργότερο δύο έτη μετά το έτος κατά το οποίο άρχισαν να ασκούν τη γεωργική τους δραστηριότητα (20212022). 

Το κριτήριο του νεοεισερχόμενου γεωργού πρέπει να πληρείται τόσο στο Νομικό Πρόσωπο όσο και στο Φυσικό Πρόσωπο που ασκεί αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί του νομικού προσώπου, όσον αφορά στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους (οικονομικός διαχειριστής).   

Ως έναρξη γεωργικής δραστηριότητας του Φυσικού Προσώπου, νοείται η εγκατάσταση του νεοεισερχόμενου γεωργού (ΦΠ – οικονομικός διαχειριστής) που συμμετέχει στο κεφάλαιο και στη διαχείριση του νομικού προσώπου και ασκεί έλεγχο επί του ΝΠ. Το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας του οικονομικού διαχειριστή θα πρέπει να είναι από το έτος 2021 και μετά. Σε διαφορετική περίπτωση, αν από τον έλεγχο έναρξης γεωργικής δραστηριότητας προκύπτει ότι ο οικονομικός διαχειριστής είχε γεωργική δραστηριότητα με την εγκατάσταση του στο εν λόγω ΝΠ ενώ αυτό ασκούσε γεωργική δραστηριότητα πριν από το πρώτο έτος έναρξης της γεωργικής δραστηριότητας του ΝΠ στο πλαίσιο της ΒΕ, δηλαδή πριν από τα έτη 2021-2023, τότε το εν λόγω ΝΠ δεν κρίνεται δικαιούχος.

Δεν κρίνονται δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2023 γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νεοεισερχόμενοι γεωργοί, οι οποίοι  έχουν λάβει δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή αύξηση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων τους στον περιφερειακό μέσο όρο του εθνικού αποθέματος, ως ΦΠ ή ως ΝΠ ή για λογαριασμό κάποιου ΝΠ (ως διαχειριστές), από το εθνικό απόθεμα το έτος 2015 ή 2017 ή 2018 ή 2019 ή 2020 ή 2021. 

Κατ’ εξαίρεση, εν δυνάμει δικαιούχοι εθνικού αποθέματος το 2023 είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νεοεισερχόμενοί γεωργοί που κατείχαν μόνο μισθωμένα δικαιώματα το 2015.

Παϊσιάδης Σταύρος.

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα