email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ουρανία Κατσαμάκα: Θέλησα να προσφέρω και μόνο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, δεν επιδίωξα κανένα όφελος.

διαφήμιση

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ.

Είναι πολύ εύκολο για εμάς τους Δημοσιογράφους να παίρνουμε συνεντεύξεις από ανθρώπους μετά από επιτυχίες τους. Και είναι αρκετά δύσκολο να συνεντευξιαζόμαστε με ανθρώπους μετά από μια αποτυχία τους, ιδιαίτερα δε όταν έχει προηγηθεί μια μεγάλη επιτυχία. 

Η συνέντευξη με την Πρόεδρο του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, Ουρανία Κατσαμάκα, έγινε ένα απόγευμα στο όμορφο Λιτόχωρο. Η Ουρανία, κόρη του αείμνηστου Δημάρχου Λιτοχώρου, Θανάση Κατσαμάκα, είχε εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος το 2019 με τον συνδυασμό του νυν Δημάρχου, Βαγγέλη Γερολιόλιου. Και δύο χρόνια αργότερα, ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου. 

Αν και δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, εντυπωσιάζει ο λόγος της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Δεν ήταν αυτοσκοπός μου να εκλεγώ, είπε σε κάποιο σημείο της συζήτησης. Και στον Δήμο Δίου-Ολύμπου ήθελα να προσφέρω και μόνο, δεν επιδίωξα κανένα όφελος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που αξίζει να διαβαστεί. 

Η συνέντευξη. 

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες ζωής και λειτουργίας της δημοτικής περιόδου 2019-2023. Πέρασαν 4 χρόνια έργου στον Δ. Δίου-Ολύμπου, έργου όμως που είναι ανάγκη να αξιολογηθεί, τόσο ως προς τα πρόσωπα όσο και ως προς την ποιότητα της προσφοράς τους. 

Κυρία Κατσαμάκα, με το δεδομένο ότι δεν θα συμμετέχετε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της περιόδου 2024-2028, και, κατά την κρίση μας, όντας ελεύθερη πλέον από τυχόν πολιτικές δεσμεύσεις, πείτε μας πώς αξιολογείτε το έργο της Διοίκησης αυτής της τετραετίας στον Δ. Δίου-Ολύμπου; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Πρώτα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία της συνομιλίας αυτής. 

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι εξαρχής ένιωσα εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Δημάρχου, του Βαγγέλη Γερολιόλιου, και δεν απογοητεύτηκα απ’ αυτήν την εμπιστοσύνη. 

Θεωρώ ότι αυτή η τετραετία κατέληξε έτσι όπως την περίμενα, στο μέτρο του δυνατού, με την έννοια ότι ξεκινήσαμε με κάποια προβλήματα, με πολλή αισιοδοξία, αλλά στο πρώτο εξάμηνο πάνω ενέσκηψε ο covid, άλλαξαν τα εργασιακά, οικονομικά δεδομένα στον Δήμο, άλλαξαν οι προτεραιότητες. Μ’ αυτήν την έννοια, σίγουρα, κάπως ανακόπηκε η φόρα μας και δεν κάναμε από την αρχή όλα αυτά που θα θέλαμε, και εγώ προσωπικά αλλά και η Διοίκηση συνολικά. 

Θεωρώ όμως ότι έγιναν πολλά σημαντικά έργα ξεκινώντας από την καθημερινότητα και την καθαριότητα που ήταν πλέον επιτακτικό ζητούμενο από την πρώτη στιγμή, και ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά σ’ αυτό το έργο οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι που οργάνωσαν τις υπηρεσίες και συνεχίσαμε με πολλά άλλα έργα μέσω των χρηματοδοτήσεων που διεκδικήσαμε, στην οδοποιία, αγροτική και αστική, στην άρδευση, στην εύρυθμη οργάνωση των υπηρεσιών και των οικονομικών του Δήμου.

Ακούστηκαν όμως και επικριτικά σχόλια, ότι δηλαδή κάμποσα έργα υλοποιήθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο. 

Ουρανία Κατσαμάκα: Κυρίως κατά την τελευταία διετία υλοποιήθηκαν αρκετά έργα, τα περισσότερα, επειδή ωρίμασαν οι σχετικές μελέτες. Και επειδή όντως προεκλογικά ακούστηκαν επικριτικά σχόλια επ’ αυτού, θα πω ότι αυτή είναι η πορεία των έργων. Αν τα έργα γίνονταν στο πρώτο έτος ή στο δεύτερο έτος, αυτό θα σήμαινε ότι προέρχονταν από μελέτες και χρηματοδοτήσεις που έγιναν στην προηγούμενη περίοδο. Υπήρξαν και τέτοια, δεν θα μηδενίσουμε σε καμιά περίπτωση το έργο του προηγούμενου δημάρχου.

Όποιος ξέρει από αυτοδιοικητικά πράγματα, χρηματοδοτήσεις και προγράμματα, καταλαβαίνει ότι αυτά δεν γίνονται με μαγικό τρόπο, δηλαδή τώρα καταθέτω τον φάκελο, τον άλλο μήνα πληρώνομαι, τον μεθεπόμενο μήνα υλοποιώ το έργο. 

Μ’ αυτήν την έννοια τα έργα ωρίμασαν και έγιναν στην τελευταία διετία και όχι για να εντυπωσιάσουμε λόγω εκλογών. 

Θεωρώ ότι έγινε μεγάλο έργο και σε έργα υποδομής, όπως π.χ. δρόμοι, ασφαλτοστρώσεις και έργα που άλλαξαν την όψη πολλών περιοχών. Μην πάμε μακριά, εδώ, στο Λιτόχωρο έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατεία η οποία εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη, με την απομάκρυνση του αστυνομικού τμήματος, με τη διαπλάτυνση του χώρου, αυτή την εβδομάδα απομακρύνθηκαν οι τελευταίες κολώνες της ΔΕΗ εδώ στην Αγίου Νικολάου και πλέον το τοπίο μπορεί να το καμαρώσει κανείς ανεμπόδιστα καθώς μπαίνει στην όμορφη κωμόπολή μας.

Επίσης, έγιναν έργα αγροτικής οδοποιίας στα χωριά, άλλα στις τουριστικές περιοχές, ένα πλήθος έργων τα οποία αναφέρθηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είναι γνωστά σε όλους. Νιώθω, λοιπόν, ικανοποιημένη από όσα έχουν επιτελεστεί. 

Dsc 1573

Υπήρξαν θέματα δύσκολα που αντιμετώπισε η Διοίκηση κατά την τετραετία 2019-2023; Η ερώτηση που θέτουμε δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό, έχει σχέση με θέματα τοπικού επιπέδου. Υπήρξαν, λοιπόν, θέματα δύσκολα που αντιμετώπισε η Διοίκηση κατά την τετραετία που ολοκληρώνεται; Αν ναι, ποια είναι αυτά; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Για εμένα, θα το ξαναπώ, ο κορωνοϊός δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα στην εξέλιξη του έργου μας, γιατί ακριβώς εκεί πάνω που ξεκινούσαμε να «στρώνουμε», να καταλαβαίνουμε οι νεότεροι το πώς λειτουργούν τα Δημοτικά Συμβούλια, πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες και αρχίζαμε να προσεγγίζουμε και να παρακολουθούμε τις μελέτες, τα έργα, πώς δηλαδή λειτουργεί συνολικά ο Δήμος, εκεί σταμάτησαν για κάποιο διάστημα τα πάντα. Υπήρξε δυσκολία στην επικοινωνία με τις υπηρεσίες αλλά και μεταξύ μας, πολλές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έγιναν διά περιφοράς ή μέσω τηλεδιάσκεψης, με όσα προβλήματα έφερε αυτός ο τρόπος επικοινωνίας και εργασίας. 

Κατά τα άλλα, πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίσαμε υπήρξαν δύσκολα και πιεστικά. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την άρδευση, ειδικά κατά τις καλοκαιρινές περιόδους τα πρώτα καλοκαίρια της θητείας μας. Απαιτήθηκαν συντονισμένες κινήσεις, προσεκτικός σχεδιασμός, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.

Αισθάνεστε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας που πέρασε, υπήρξαν και θέματα που θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί καλύτερα; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Από την πλευρά μου, δεν νιώθω ότι σε κάποιο θέμα θα έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι με διαφορετικό τρόπο. Ίσως θα έπρεπε να είχαμε επικοινωνήσει με καλύτερο τρόπο τα έργα που κάναμε, γιατί ένιωθα ότι για παράδειγμα κάναμε ένα έργο αλλά ακούγονταν πολλαπλάσια παράπονα από τις γύρω περιοχές. Μας έλεγαν: «Το έργο το κάνατε εκεί, δεν το κάνατε όμως εδώ». Ίσως θα έπρεπε ο συνολικός προγραμματισμός και η πορεία να ανακοινώνονταν πιο τακτικά, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες ότι σύντομα θα ακολουθήσει το συγκεκριμένο έργο στην περιοχή τους. 

Σε προσωπικό επίπεδο επίσης δεν νιώθω ότι κάτι θα το έκανα διαφορετικά ως προς τα θέματα στα οποία ενεπλάκην, αλλά αυτό είναι κάτι που εκτιμάται πάντα από μια ασφαλή χρονική απόσταση.

Ας πάμε όμως και στην Αντιπολίτευση, η σημασία της οποίας είναι σημαντική στο δημοκρατικό μας σύστημα. Κάποιοι λένε ότι, γενικά, για να είναι καλύτερη μια Διοίκηση, σε οποιοδήποτε επίπεδο (στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους), είναι ανάγκη να υπάρχει και μια αξιόπιστη Αντιπολίτευση. 

Κυρία Κατσαμάκα, πώς κρίνετε το έργο της Αντιπολίτευσης στον Δ. Δίου-Ολύμπου κατά την τετραετία που ολοκληρώνεται; Ήταν μια κακή Αντιπολίτευση; Ήταν μια θετική Αντιπολίτευση; Συνέβαλε στον Δήμο, στο πλαίσιο της Δημοκρατίας; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Από εμένα δεν θα ακούσετε ούτε για καλή αντιπολίτευση, ούτε για κακή αντιπολίτευση. Άλλωστε ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πάντα προσπάθησα να λειτουργώ αντικειμενικά και απροκατάληπτα απέναντι σε όλα τα μέλη του και όλους τους συνδυασμούς.

Η παρουσία της ήταν, εκ των πραγμάτων, πιο περιορισμένη, γιατί ενώ η θητεία ξεκίνησε με εκπροσώπηση επτά συνδυασμών, σύντομα η αξιωματική αντιπολίτευση (με επικεφαλής τον πρ. Δήμαρχο, Κώστα Δημόπουλο) βρέθηκε χωρίς ηγεσία, καθώς ο κ. Δημόπουλος απουσίασε από πολλά δημοτικά συμβούλια. 

Ωστόσο, πολλοί από τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζονταν από μετριοπάθεια, αναγνώριζαν το θετικό έργο, οπότε δεν έθεσαν ως αυτοσκοπό το να ασκούν κριτική, γι’ αυτό και ψήφισαν έργα και αποφάσεις που φέραμε εμείς ως Διοίκηση. 

Από τους υπόλοιπους συνδυασμούς δύο συνεργάστηκαν μαζί μας από την πρώτη διετία, αυτοί του κ. Φαρμάκη και του κ. Μυλωνέρου, αφήνοντας ουσιαστικά το έργο της αντιπολίτευσης σε κάποιους συμβούλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην ομάδα του κ. Κιάφα, οι οποίοι μαχητικά μέχρι το τέλος προσπάθησαν να ασκούν κριτική με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εντάσεις κάποιες φορές στις συνεδριάσεις.

Η κ. Κουρίτα ήταν έμπειρη στα αυτοδιοικητικά, πάντα προετοιμασμένη, με ισχυρό λόγο, αλλά σταθερά προσαρμοσμένο στο συγκεκριμένο μοτίβο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». 

Ενώ λοιπόν στις προηγούμενες εκλογές (2019) ήταν επτά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι με τους αντίστοιχους συνδυασμούς, στην πορεία άλλαξαν τα δεδομένα, γι’ αυτό, ομολογώ, δεν ήταν τόσο έντονη η παρουσία της Αντιπολίτευσης. Υπήρχε η διάθεση να ασκηθεί κριτική, και πράγματι ασκούνταν, σε πολλά πράγματα την αποδεχόμασταν και συμφωνούσαμε, αν κάπου υπήρχε πεδίο συμφωνίας, αλλά γενικότερα η κριτική για την κριτική, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει κάποιος την παρουσία του σε κάποιον χώρο, πιστεύω δεν έχει να προσφέρει πολλά. 

Να ρωτήσουμε όμως και κάτι άλλο για την Αντιπολίτευση. Κάποιοι, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, είπαν ότι η Αντιπολίτευση κατέβηκε στις εκλογές με τοξικό λόγο και με τοξικό πρόσωπο, γι’ αυτό και έχασε. Και κάποιοι άλλοι είπαν ότι η Αντιπολίτευση κατέβηκε στις εκλογές με το πιο καθαρό της πρόσωπο, γι’ αυτό και έχασε. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Ούτε σ’ αυτό θα ήθελα να επεκταθώ. Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι υπήρχε διαφορά στο πώς κατέβηκε στις εκλογές ο δικός μας συνδυασμός και στο πώς κατέβηκε η Αντιπολίτευση. 

Θεωρώ ότι ο λόγος της Αντιπολίτευσης ήταν πιο έντονος και πιο επικριτικός, ίσως και άδικα επικριτικός στα πρόσωπά μας και το έργο μας. Προσπάθησε να μηδενίσει το έργο μας, να πει ότι έγιναν ελάχιστα επί τέσσερα χρόνια. Δεν ξέρω αν ήταν τοξικός, σίγουρα είχε ένταση. Και δεν γνωρίζω εάν ήταν αυτό η αιτία για την οποία έχασε στις εκλογές. Νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί να κρίνει αλλά σίγουρα εμείς ως συνδυασμός κατεβήκαμε μόνο με θετικό λόγο, άλλωστε ήταν και μια κοινή γραμμή που είχαμε, ότι δηλαδή εφόσον έχουμε κάνει έργα, εφόσον μπορούμε να προβάλλουμε εμάς τους ίδιους ως υποψηφίους, δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουμε σε αρνητικό λόγο για τους υπόλοιπους. Σε αρνητικό λόγο καταφεύγει όποιος δεν έχει να αρθρώσει θετικό. 

3 4

Τα δύο τελευταία χρόνια, κληθήκατε να υπηρετήσετε τον Δ. Δίου-Ολύμπου από τη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι μια θέση με διαφορετικό περιεχόμενο σε σχέση π.χ. με τη θέση του Αντιδημάρχου ο οποίος έχει και επαφή με τους δημότες και τα προβλήματά τους. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Η θέση της Προέδρου είναι, άραγε, μια θέση εύκολη και άνετη, όπως ισχυρίζονται κάποιοι; Ή είναι μια θέση υπεύθυνη, με πολλά βάρη και πολλές δυσκολίες; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Οι αρμοδιότητες του Προέδρου έχουν να κάνουν με τη γενικότερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με την προετοιμασία των θεμάτων σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες, να συγκεντρωθούν και να σταλούν οι εισηγήσεις εγκαίρως, να γίνει ο σωστός συντονισμός της ροής της συνεδρίασης και της συζήτησης. Αλλά και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να γραφούν σωστά και να πάρουν τον δρόμο τους οι αποφάσεις για όπου προβλέπεται π.χ. να ανέβουν στη «Διαύγεια», να σταλούν στην Περιφέρεια κλπ. 

Υπάρχει, φυσικά και γραμματεία που υποστηρίζει αυτές τις διαδικασίες, αλλά σε έναν μικρό Δήμο, όπως ο δικός μας, στην ουσία και εγώ η ίδια έκανα πολλές εργασίες που σε έναν άλλον Δήμο, πιο μεγάλο, μπορεί να τις ανέθεταν σε κάποιους γραμματείς. Είχε πάντως πολλή δουλειά, γραφειοκρατική αλλά και ουσιαστική.

Η σοβαρότητα του έργου έγκειται στο ότι, αν υποθέσουμε ότι μία απόφαση δεν θα γραφτεί σωστά και θα μας τη γυρίσουν πίσω τα ελεγκτικά όργανα, θα πρέπει να την ξαναφέρουμε σε επόμενη συνεδρίαση με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος ενός και δύο μηνών την ώρα που θα πρέπει να «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς κάποια έργα. 

Από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη σωστή λειτουργία του συνεπώς ξεκινά ή συνεχίζεται η αλυσίδα υλοποίησης των έργων. Άρα, χρειάζεται να γίνουν σωστά οι διαδικασίες, να τηρηθούν συγκεκριμένες προθεσμίες και η νομιμότητα σε όλα.

Κατά τα άλλα, ναι, η θέση του Προέδρου δεν έχει επαφή με κόσμο -αυτό μπορεί να είναι και αρνητικό, βέβαια- γιατί, όπως είπατε, ο Αντιδήμαρχος έχει τριβή με κόσμο, με παράπονα κλπ., αυτό όμως σημαίνει ότι έχει και αυξημένη αλληλεπίδραση.

Από την άλλη, η θέση του Προέδρου του ΔΣ είναι μια πολύ τιμητική θέση, αλλά εξουσίες ουσιαστικές για δώσει κάποια εντολή, να γίνει κάποιο έργο, να γίνει κάποια εξυπηρέτηση, όχι, τέτοιες δεν έχει. Έχει ευθύνες, αλλά όχι τόση άμεση σχέση με τους δημότες. Και αυτό μπορεί να έχει και τα αρνητικά του. 

Απ’ αυτή, λοιπόν, την υπεύθυνη θέση, πώς ανταποκριθήκατε; Νιώσατε δυσκολίες και προβλήματα; Και τελικά, αισθάνεστε ότι βάλατε ένα λιθαράκι στον τόπο; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Νιώθω μέσα μου ότι πρόσφερα όχι μόνο τον χρόνο μου αλλά και την ψυχή μου την ίδια σ’ αυτήν τη θέση. Προσπάθησα από την αρχή να οργανώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  και με όλες μου τις δυνάμεις τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αλήθεια είναι ότι εισπράττω την αναγνώριση για το πώς λειτούργησα ως Πρόεδρος. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να μην λέω εγώ πώς κρίνω το έργο μου, αλλά όσοι γνωρίζουν το πώς δούλεψα. 

Ναι, είναι αλήθεια ότι από σχόλια δημοτών που έχουμε ακούσει, η εντύπωσή τους είναι ότι ανταποκριθήκατε επάξια στην αποστολή της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό και, μετεκλογικά, αναρωτηθήκαμε, γιατί δεν μπορέσατε να εκλεγείτε ξανά Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου για τη νέα περίοδο; Τι να έφταιξε; Δεν αγωνιστήκατε, όσο θα έπρεπε, σ’ αυτή τη μάχη; Μήπως αγωνιστήκατε, όπως λέμε, «με τον σταυρό στο χέρι»; Μήπως, μεταξύ των συνυποψηφίων σας, αλλά όχι μόνο, υπήρξαν κάποιοι που δεν σας ήθελαν, είχαν λοιπόν φτιάξει τις κλίκες τους και, με αυτόν τον τρόπο, σας απομόνωσαν; Τι ακριβώς έχει συμβεί; Είναι μια δύσκολη ερώτηση αλλά, νομίζουμε, πρέπει να την απαντήσετε. 

Ουρανία Κατσαμάκα: Είναι μια ερώτηση η οποία και εμένα με απασχόλησε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, και σίγουρα στο πλαίσιο της αυτοκριτικής αναζήτησα τα αίτια. Ωστόσο, δεν ξέρω πόση ουσία έχει για τους υπόλοιπους αυτό. Δεν αμφισβητώ σε καμιά περίπτωση το αποτέλεσμα. Στη δημοκρατία ο λαός έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, και κρίνει στο τέλος ποιους θα βάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Δηλαδή φέτος υπήρχαν πιο πολλοί υποψήφιοι ανά συνδυασμό. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο, ποσοτικά και ποιοτικά, συνεπώς και ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος.

Επίσης, θεωρώ ότι κάποιο ρόλο έπαιξε τελικά και η αλλαγή με τον τέταρτο σταυρό, που την περασμένη φορά ήταν καθαρά «εξωτερικός», και ψηφίστηκαν άτομα από άλλες δημοτικές ενότητες. Σε αυτές τις εκλογές έχω την αίσθηση ότι περιορίστηκε περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και αυτό ίσως επηρέασε τη σταυροδοσία, στερώντας τον τέταρτο σταυρό από άτομα από άλλες δημοτικές ενότητες. Διδάσκω στο Λύκειο Κονταριώτισσας, επομένως έχω άμεση σχέση και αλληλεπίδραση και με κόσμο από εκείνη την περιοχή, τον πρώην Δήμο Δίου.

Το θέμα είναι, επειδή δεν ήσασταν σε κλίκες, όπως πληροφορηθήκαμε, μήπως… 

Ουρανία Κατσαμάκα: Δεν θα δεχτώ ότι υπήρξαν κλίκες που διέθεταν δύναμη να αποκλείσουν κάποιον υποψήφιο. Σίγουρα καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνει με ποιους θα συνεργαστεί. Προσωπικά δεν επιδίωξα να μπω σε ένα τέτοιο σύστημα εξαρτήσεων, θέλησα να δώσω έναν καθαρό αγώνα και νιώθω εντάξει με τον εαυτό μου.

Να σας πω όμως την αλήθεια, δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός μου να εκλεγώ. Ήθελα μια αξιοπρεπή παρουσία στην εκλογική διαδικασία, και το 2019 αλλά και τώρα. Και έλεγα: «Αν είναι να χάσω τον εαυτό μου παρακαλώντας για να ξαναεκλεγώ, δεν πειράζει. Δουλειά είχα και θα έχω στην εκπαίδευση, στην οποία μάλιστα έχω αφοσιωθεί και μου αρέσει πολύ». 

Πώς νιώσατε μετά την αποτυχία σας να επανεκλεγείτε; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Καθένας που μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία, εννοείται ότι επιθυμεί να επανεκλεγεί. Αυτονόητα νιώθεις μια απογοήτευση, κάνεις την αυτοκριτική σου, αλλά από εκεί και πέρα, αποδέχεσαι το αποτέλεσμα, σέβεσαι απόλυτα την κρίση των ψηφοφόρων. Δεν νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι στο πώς κινήθηκα προεκλογικά. Νομίζω, σ’ όλη αυτή την προεκλογική διαδικασία, στάθηκα με αξιοπρέπεια, όπως ήθελα να σταθώ, έτσι ώστε να τα έχω καλά με τον εαυτό μου.

Και από εκεί και πέρα, έχω πράγματα να κάνω στη ζωή μου, έχω τη δουλειά μου, δεν περιμένω να ζήσω από μια εκλόγιμη θέση, από μια αντιμισθία, οπότε δεν με πείραξε. Να προσφέρω ήθελα, όχι αποκομίσω κάποιο όφελος. 

Κυρία Κατσαμάκα, αυτός ο κόσμος στον οποίο απευθύνονται οι υποψήφιοι, και μιλάμε βέβαια όχι μόνο για τον κόσμο του Δ.Δίου-Ολύμπου αλλά και για τους ψηφοφόρους όλων των Δήμων της Χώρας, αυτός λοιπόν ο κόσμος έχει άραγε την απαραίτητη παιδεία Δημοκρατίας ώστε να μπορεί να επιλέξει τους καλύτερους και τους ικανότερους; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Δύσκολη αυτή η ερώτηση. Ας μην ξεχνάτε ότι μιλάτε σε εκπαιδευτικό, οπότε, εάν πω ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει την απαραίτητη παιδεία Δημοκρατίας, αυτόματα θα προκύψει η ερώτηση: Και τι κάνετε γι’ αυτό εσείς οι εκπαιδευτικοί; 

Ωστόσο δεν νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί να κρίνει σωστά πάντα. Υπάρχουν παράγοντες που θολώνουν την κρίση του μερικές φορές. Και δεν το λέω αυτό, επειδή δεν εκλέχτηκα εγώ. Υπήρχαν και άλλοι ικανοί που δεν βρέθηκαν σε εκλόγιμες θέσεις. Οπότε θεωρώ ότι ο κόσμος, ειδικά σε μικρές κοινωνίες όπως η δική μας, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. 

Πάντα όμως σεβόμαστε την ετυμηγορία των συνδημοτών μας, ο λαός κρίνει καλύτερα, είτε μιλάμε για βουλευτικές εκλογές, είτε μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά γενικότερα μιλώντας πιστεύω ότι υπάρχει έλλειμμα παιδείας και ενημέρωσης και θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο συνειδητοποιημένοι και προσεκτικοί όταν ψηφίζουμε. Και όχι να ψηφίζουμε εντελώς χαλαρά ή καθόλου, απέχοντας από τις εκλογές.

Στο κλείσιμο αυτής της συνέντευξης, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Για εσάς, ολοκληρώθηκε ο πολιτικός σας κύκλος ή θα συνεχιστεί, κάποια άλλη στιγμή, στο μέλλον; Το έχετε σκεφτεί; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Ξεκίνησα αυτή τη συνέντευξη λέγοντας ότι με τον Βαγγέλη Γερολιόλιο άρχισε η πιο στενή ενασχόλησή μου με τα αυτοδιοικητικά. Με αυτόν θέλησα να συνεχίσω. Τώρα, για την προεκλογική περίοδο της επόμενης πενταετίας (2028-2032) δεν ξέρουμε καν ποιος θα είναι ο χάρτης των εκλογών, ποιοι θα είναι υποψήφιοι, εάν θα είναι ο ίδιος ο κ. Γερολιόλιος υποψήφιος, εάν θα είναι κάποιος άλλος απ’ αυτόν τον συνδυασμό ή εάν θα προκύψουν και άλλοι υποψήφιοι, άλλοι συνδυασμοί. Οπότε, τι να πω αυτή τη στιγμή… Θεωρώ ότι δεν θα συνεχίσω. 

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, έχω μέσα μου να προσφέρω κι άλλα. Τώρα, από ποια πλευρά θα συμβεί αυτό, από ποια θέση… Εκπαίδευση θα είναι μόνο; Θα βρω και κάτι άλλο; Δεν το ξέρω ακόμα.

Το αποκλείετε να ασχοληθείτε ξανά με τα κοινά της Αυτοδιοικησης; 

Ουρανία Κατσαμάκα: Αυτή τη στιγμή, ναι. Και το τονίζω: Αυτή τη στιγμή. Και για να μην είμαι ανακόλουθη, μπορεί σε έναν χρόνο, λίγο αργότερα, να έχει αλλάξει κάτι μέσα μου, να έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα, οπότε να το σκεφτώ αλλιώς. Αλλά για την ώρα το αποκλείω, γιατί μπορώ να συνεχίσω και από άλλες θέσεις να προσφέρω στους γύρω μου.

Κυρία Κατσαμάκα, θεωρούμε ότι εδώ ολοκληρώνεται η συνέντευξη μαζί σας. Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση. 

Ουρανία Κατσαμάκα: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Και με την ευκαιρία, καθώς είναι ημέρες γιορτινές, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχηθώ στη νέα Δημοτική Αρχή καλή δύναμη, να ανταποκριθεί στα προβλήματα που, σίγουρα, δεν λύθηκαν με μια τετραετία που ήμασταν εμείς στα πράγματα. Προβλήματα, βέβαια, υπήρχαν και από πριν, θα έρθουν στη συνέχεια, και θα υπάρχουν και μετά από εμάς. 

Επομένως, εύχομαι τα καλύτερα στη νέα θητεία, να μην έχουνε ανάποδες συγκυρίες, όπως υπήρξε ο covid, να πετύχουν το καλύτερο που μπορούν όλοι τους, να λειτουργήσουν σωστά και συλλογικά τόσο η Διοίκηση όσο και η Αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τους δημότες του Δ. Δίου-Ολύμπου και τους αναγνώστες, θα ήθελα να ευχηθώ σε αυτούς και τις οικογένειές τους καλές γιορτές, ό,τι καλύτερο στη νέα χρονιά, υγεία ευτυχία, αγάπη, όμορφες οικογενειακές στιγμές, επιτυχίες, ό,τι επιθυμεί ο καθένας.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Δήμος Δίου - Ολύμπου
Εθελοντική αιμοδοσία και λήψη δείγματος για προσφορά μυελού των οστών από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Δίου-Ολύμπου, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και τον Σύλλογο Αιμοδοσίας Κονταριώτισσας

Εθελοντική αιμοδοσία και λήψη δείγματος για προσφορά μυελού των οστών