email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ελατοχώρι Πιερίας: Επιτέλους, χιόνισε και οι επαγγελματίες ελπίζουν σε… «άσπρη μέρα» – Σε ετοιμότητα και το χιονοδρομικό κέντρο

διαφήμιση

Οι κάτοικοι του Ελατοχωρίου στα ορεινά της Πιερίας είδαν, επιτέλους, «άσπρη μέρα»! Τα 20 εκατοστά στη βάση του χιονοδρομικού και τα 30 εκατ. στην κορυφή παρακινούν τους υπεύθυνους του χιονοδρομικού και τους επαγγελματίες του χωριού ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα για το Σαββατοκύριακο! «Άργησε πολύ το χιόνι και μας στεναχώρησε» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου Γιώτα Δρούγκα.

Στο Ελατοχώρι της Πιερίας, επιτέλους, χιόνισε και οι κάτοικοί του και επαγγελματίες του χωριού και της περιοχής ελπίζουν σε… καλύτερες μέρες. Ένα χωριό στα 870 μ., στις πλαγιές των Πιέριων Ορέων, με το Νέο και το Παλιό Χωριό που άρχισε να παίρνει τουριστικό χαρακτήρα από τη δημιουργία του χιονοδρομικού του κέντρου, το 2000.

Ελατοχώρι Χιόνι

«Είμαστε ένα αγροτουριστικό χωριό και το χιόνι δεν είναι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για την ίδια τη φύση, είναι μια “αλυσίδα”» δηλώνει στο GRTimes.gr η νέα –  μεταβατική όπως μας είπε- πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου Γιώτα Δρούγκα, σχολιάζοντας την πρόσφατη (χθεσινή) χιονόπτωση. Μια χιονόπτωση, στην οποία όλες οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χωριού και της περιοχής εναποθέτουν τις ελπίδες τους, ούτως ώστε να τονώσουν τα ταμεία τους.

«Άργησε πολύ το χιόνι και μας στεναχώρησε» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Δρούγκα, καθώς αφενός ο κόσμος έχει συνδυάσει τον προορισμό ως χειμερινό -άρα, και ιδανικά χιονισμένο- και αφετέρου το χιόνι είναι αυτό που θα δώσει ζωή και στη φύση, την άνοιξη, το καλοκαίρι. «Ελπίζουμε να αλλάξει αυτό, να “απλώσει” η εποχικότητα στον προορισμό, γιατί το αξίζει ο τόπος μας, να είναι επισκέψιμος για όλες τις εποχές του χρόνου» υπογραμμίζει η κα. Δρούγκα.

Η ελάχιστη χιονόπτωση που έπεσε λίγο πριν την εορταστική περίοδο -η οποία ως είθισται συγκεντρώνει και μεγάλο όγκο επισκεπτών στην περιοχή- είχε ως αποτέλεσμα, να καταγραφεί μια «καλή επισκεψιμότητα για τα Χριστούγεννα, αλλά αρκετά μειωμένη για Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια».

Ελατοχώρι Χιόνι Ιανουάριος 2024

Επάρκεια χιονιού στο χιονοδρομικό κέντρο

Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, το οποίο βρίσκεται μόλις 8 χλμ. από το χωριό, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, έχει πάρει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν και λειτουργούν ο διθέσιος εναέριος αναβατήρας και τα δυο συρόμενα («Απόλλωνας» και «Ερμής») όχι, όμως, και τα δυο baby lift, για τα οποία αναμένονται κάποια ανταλλακτικά, ώστε να πάρουν και αυτά το «πράσινο φως» για τη λειτουργία τους.

Όπως επισημαίνεται από τους αρμόδιους διαχειριστές του χιονοδρομικού κέντρου, γίνεται αλλαγή του συρματόσχοινου με σχοινί, ούτως ώστε να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στη λειτουργία τους.

«Είναι θέμα εργοστασίου, τα αναμένουμε από μέρα σε μέρα και έτσι να τεθούν και αυτά τα λιφτ σε λειτουργία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου Τάκης Γκουτζιούλης.

Ήδη, από χθες (Τρίτη 9/1) που χιονίζει, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ, στη βάση του χιονοδρομικού είχε 20 εκατοστά χιόνι και στην κορυφή πάνω από 30 εκατ. «Αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη 10/1) θα κρίνουμε ποιες πίστες θα ανοίξουμε, πιθανόν, και από Πέμπτη, αν όχι Παρασκευή» αναφέρει ο κ. Γκουτζιούλης.

Η εορταστική περίοδος

Σχολιάζοντας την εορταστική περίοδο, που υπήρξαν μεγάλα “κενά” στη λειτουργία του χιονοδρομικού, κυρίως λόγω έλλειψης χιονιού, επισημαίνει πως έστω και με λίγο χιόνι κατάφεραν να λειτουργήσουν τα δυο συρόμενα, τη μισή κεντρική πίστα και 1.000 μ. από τις πάνω πίστες, ενώ το καρεκλάκι λειτούργησε μόνο για βόλτα. «Ενώ ανοίξαμε, μέσα σε πέντε μέρες κλείσαμε, γιατί δεν είχαμε χιόνι» προσθέτει ο διευθυντής του χιονοδρομικού και πολύ καλός γνώστης του βουνού.

Σημειώνεται ότι η βόλτα με την εναέρια καρέκλα για τα Σ/Κ στοιχίζει 6 ευρώ/άτομο και η κάρτα για τον σκιέρ 17 ευρώ και 12 ευρώ η εκπτωτική.

«Χάσαμε ένα “δυνατό” τριήμερο»

Τη δική τους αγωνία ζουν και οι επαγγελματίες του χωριού οι οποίοι εξαρτώνται αποκλειστικά από το χιόνι. Ένας από αυτούς και ο Κώστας Μελετίδης, ο οποίος νοικιάζει το σαλέ στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου.

Όπως ο ίδιος εξηγεί στο GRTimes.gr μίσθωσε το σαλέ για μια 5ετία έχοντας το δικαίωμα να συνεχίσει συν άλλα πέντε χρόνια. Η μίσθωση είχε γίνει το 2020, και λίγες μέρες μετά, ξεκίνησε η καραντίνα λόγω κορωνοϊού. «Η περσινή σεζόν 2022 – 2023 ήταν χάλια, είχαμε μόλις 30 – 40 μέρες χιονοδρομία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο επιχειρηματίας και διαχειριστής του σαλέ κ. Μελετίδης προσθέτοντας ότι το 2021 – 2022 ήταν μια καλή σεζόν, «ωστόσο, και εκείνη είχε τις ιδιαιτερότητές της, με άλλους παράγοντες» αναφερόμενος στην εποχή της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν εκείνη την περίοδο.

Ερωτηθείς για τη μέχρι στιγμής φετινή σεζόν του 2023 – 2024, απαντά πως λόγω της τελευταίας στιγμής έγκρισης για το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου (σ.σ. ήταν Παρασκευή αργά το βράδυ 22/12/2023 που δόθηκε η έγκριση), «δεν προλάβαμε να το επικοινωνήσουμε σωστά και ο κόσμος δεν το γνώριζε».

Ο ίδιος εξηγεί πως εκείνο το τριήμερο – των Χριστουγέννων-, ένα από τα πιο ‘hot’ της εορταστικής περιόδου, είχανε μεγάλη ζημία. «Χάσαμε ένα δυνατό τριήμερο, ζημιωθήκαμε, χάθηκαν και πολλές προμήθειες» συμπληρώνει ο Κώστας Μελετίδης.

Και οι δικές του ελπίδες είναι στο χιόνι, ούτως ώστε να λειτουργήσουν με μια ‘κανονικότητα’. «Είμαστε καθημερινά ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, σήμερα (σ.σ. χθες) δεν ανοίξαμε λόγω ισχυρής χιονόπτωσης, αλλά πιστεύουμε ότι από την Τετάρτη 10/1 θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς» δηλώνει ο διαχειριστής του σαλέ.

«Έσβησαν» φώτα σε επιχειρήσεις

Η επάρκεια του χιονιού θα φέρει χαμόγελα σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής. Δεν είναι μόνο το σαλέ που θα δουλέψει αλλά και οι ενοικιάσεις εξοπλισμού σκι, οι ταβέρνες και τα καφέ της περιοχής, τα καταλύματα κλπ.

Ήδη από την περίοδο του κορωνοϊού, κάποιες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου Γιώτα Δρούγκα, «έχουμε πλέον μείνει 20 επιχειρήσεις, δυστυχώς με τον κορωνοϊό κάποιες επιχειρήσεις ‘έσβησαν’ τα φώτα». Η ίδια υπογραμμίζει ότι η περιοχή του Ελατοχωρίου έχει τη δυναμική να αναπτυχθεί και να αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. «Οι υποδομές υπάρχουν, εφόσον ‘απλωθεί’ και η σεζόν, η εικόνα μπορεί να αλλάξει» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι πριν κορωνοϊού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes.gr στο Ελατοχώρι, Νέο και Παλιό Χωριό, δραστηριοποιούνταν 27 επιχειρήσεις, μαζί με το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ πρόσφατα ένας παραδοσιακός ξενώνας, από τους πρώτους που λειτούργησαν στο Παλιό Ελατοχώρι έχει πουληθεί σε… Κινέζο. Οι ‘πηγές’ μας, μέχρι στιγμής, αναφέρουν ότι ο νέος επιχειρηματίας θα συνεχίσει να λειτουργεί την επιχείρηση ως κατάλυμα, αλλά από τη νέα χειμερινή σεζόν.

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα