Η.Τσιτλακίδης: «Ο τουρισμός είναι συνέργειες που ανταποδίδουν στην τοπική οικονομία και απασχόληση»
Η Πιερία, ο Όλυμπος, το αεροδρόμιο της Ν.Αγχιάλου, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Βιωσιμότητα και ειδικές μορφές τουρισμού, ήταν το θέμα του πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας (ΕΞΕΠ) και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ) κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στο Καρπενήσι με τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας το Τουριστικό Προϊόν της Ηπειρωτικής Ελλάδας». Εκτός από τον κ. Τσιτλακίδη, στο πάνελ συμμετείχαν ο Γ.Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Υπουργείο Τουρισμού Μύρωνας Φλουρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Αριστείδης Τάσιος, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, και ο ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Cellar Hoping Τάσος Κανναβός.
Η Πιερία, ο Όλυμπος, και τα ξενοδοχεία
Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, το μέσο ελληνικό ξενοδοχείο αποτελείται από 42 δωμάτια και λόγω αυτού του μεγέθους ανταποδίδει στην τοπική κοινωνία μέσα από την απασχόληση και την οικονομία. «Οι ακτές Ολύμπου, όπως είναι το σλόγκαν της Πιερίας, είναι ένα χαρακτηριστικό αλλά και σπάνιο παράδειγμα περιοχής, η οποία αναπτύχθηκε στο παραλιακό της κομμάτι, ενώ διαθέτει το τεράστιο περιουσιακό κομμάτι του Ολύμπου με την τεράστια αναγνωρισιμότητα, που συντελεί περισσότερο στη βελτίωση της εμπειρίας και όχι, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε, στη δημιουργία πρόσθετης ζήτησης. «Οι συνεχείς προσπάθειες της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, επικεντρώνονται στο να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ έχουμε υλοποιήσει ένα αρκετά σημαντικό αριθμό σεμιναρίων και όσα ξενοδοχεία παρακολούθησαν αυτές τις δράσεις βελτίωσαν τις κριτικές τους και τα έσοδά τους », επεσήμανε ο κ. Τσιτλακίδης.
Οι συνεργασίες με τους φορείς της Πιερίας
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, πολλαπλά οφέλη έχουν οι συναργασίες με διάφορους φορείς όπως το ΙΕΚ από το οποίο αποφοιτούν και παίρνουν πιστοποίηση οι συνοδοί βουνού, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσιτλακίδης, « θέλουμε την περιήγηση στον Όλυμπο να είναι μια βιωματική εμπειρία και όχι απλά μια βόλτα».
Όπως είπε τουρισμός είναι συνέργειες, και ανέφερε το παράδειγμα της συνεργασίας με τη Μητρόπολη έτσι ώστε να υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες ιερέας ο οποίος τελεί τη Θεία Λειτουργία στη ρουμανική γλώσσα, έτσι ώστε να καλύπτονται οι θρησκευτικές ανάγκες ενός λαού που αποτελούν κατεξοχήν επισκέπτες του νομού.
Ο κ. Τσιτλακίδης αναφέρθηκε επίσης στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου που αποτελεί μια βιωματική εμπειρία αναρρίχησης μέχρι την κορυφή του Ολύμπου, το Olympus symposium μια γαστρονομική ευκαιρία ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, το οποίο παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το ΕΟΤ στη διεθνή έκθεση στο Βουκουρέστι
Τα μικρά ξενοδοχεία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των μικρών ξενοδοχείων από χρηματοδοτικά εργαλεία εξαιτίας της προϋπόθεσης της ετήσιας μονάδας εργασίας που αποτελούσε ένα κριτήριο το οποίο δεν είχαν τα μικρά ξενοδοχεία που είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογενειακές επιχειρήσεις.
Όπως τόνισε αυτή τη περίοδο σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης το οποίο θα επιτρέπει και σε αυτή τη κατηγορία των ξενοδοχείων να συμμετέχουν.
«Η ενεργειακή αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων δεν συνάδει μόνο με τη βιωσιμότητα και την αειφορία, αλλά δίνει και τη δυνατότητα έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρατείνοντας το χρόνο στο μοντέλο που επιθυμούμε να φτάσουμε, αυτό της Πιερίας ως τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές», υπογράμμισε ο κ. Τσιτλακίδης.
Οι προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιτλακίδης, η τουριστική περίοδος είναι ανάμεσα στους τέσσερις με έξι μήνες λειτουργίας, όμως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον μαζικό τουρισμό. Ο στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αυτό μπορεί να γίνει όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αφενός με τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων (πχ ενεργειακή αναβάθμιση), αφετέρου να γίνει ο κλάδος πιο ελκυστικός για το στελεχιακό δυναμικό του. «Όπως είναι οι γνωστό οι απασχολούμενοι στον Τουρισμό μπορούν να πάρουν τρεις μήνες ανεργία ενώ προ μνημονίου ο χρόνος ήταν περίπου στους πέντε μήνες. Άρα αθροιστικά τέσσερις ή τεσσεράμισι μήνες λειτουργίας των ξενοδοχείων και τρεις μήνες ανεργία, σύνολο επτά ή οκτώ μήνες, λειτουργεί αποτρεπτικά για να έχουμε στελεχιακό δυναμικό το οποίο να είναι σταθερό στις επιχειρήσεις μας».
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και το ελληνικό αποτύπωμα
Από την άλλη, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιτλακίδης, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν ανταποκρίνονται μόνο στη διεθνή τάση για Τουρισμό εμπειρίας και για επιλογή καταλυμάτων μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος η οποία είναι υπαρκτή, αλλά ανταποκρίνονται και στη θέληση του επισκέπτη για γνήσια ελληνική εμπειρία. «Αυτό είναι που πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι σε όλους τους προορισμούς είναι γιατί δηλαδή κάποιος για παράδειγμα από τη Γερμανία από τους 3.000 προορισμούς που έχει να διαλέξει, να επιλέξει την χώρα μας, την Πιερία ή το Καρπενήσι. Θα έλθει για να ζήσει την γνήσια ελληνική εμπειρία, όπως τις γεύσεις και τα παραδοσιακά προϊόντα που μόνο στη χώρα μας μπορεί να απολαύσει», σημείωσε.
Η αναπτυξιακή διέξοδος του αεροδρομίου της Ν.Αγχιάλου
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας και Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, ως τη μοναδική αναπτυξιακή διέξοδο, λόγω των εργασιών του Flyover στη Θεσσαλονίκη, που ήδη ταλαιπωρεί κυκλοφοριακά και απομακρύνει χρονικά το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.
«Η βελτίωση του μείγματος των επισκεπτών προϋποθέτει και τις αερομεταφορές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτλακίδης και αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια των Ενώσεων Ξενοδόχων Πιερίας, Μαγνησίας και των όμορων περιοχών, που στηρίζουν ανεπιφύλακτα την περαιτέρω λειτουργία του αεροδρομίου καθώς μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακή διέξοδο. «Όλες οι Ενώσεις Ξενοδόχων της γύρω περιοχής στηρίζουμε αυτή την επιλογή, διότι είναι ένα αεροδρόμιο στο οποίο εκτελούνται ήδη επιβατικές πτήσεις, υπάρχουν τα slots, συνδέεται με αυτοκινητόδρομο με τους περισσότερους προορισμούς και μπορεί να δώσει αναπτυξιακή διέξοδο σε όλα αυτά που συζητούμε και είναι το θέμα της ημερίδας, την ανάπτυξη της Ηπειρωτικής Ελλάδας».