email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες σε ενημερωτική δράση του Π.Ο.Τ.Α.Π.

διαφήμιση

Η αξιοποίηση όλων των επιλογών και εργαλείων των νέων ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό των πρωτοβουλιών του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), πάντα με γνώμονα και κατευθυντήρια αναφορά την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη ανέλιξη της Πιερίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με γνώμονα την εκκίνηση μιας τέτοιας προσπάθειας, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική παρουσίαση στα μέλη του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που παρέχονται από τις σύγχρονες εφαρμογές πληροφορικής για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Η συνάντηση με οικοδεσπότες την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου και τον Πρόεδρο του Π.Ο.Τ.Α.Π. κ. Γιώργο Καραλή, κυμάνθηκε θεματολογικά στη αναγκαιότητα δημιουργίας μιας νέας «έξυπνης» ιστοσελίδας τουριστικής προβολής της Πιερίας ως εργαλείο αναπτυξιακής στήριξης των τουριστικών φορέων και όχι μόνο.

Potap 5 1
Potap 4 1
Potap 1 4
Potap 3 2
Potap 6 1
Potap 7 1
Potap 8
Potap 9
Potap 11

Μέρος των νέων ψηφιακών τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα, εικονική πραγματικότητα, κ.ά.) παρουσίασαν Καθηγητές τόσο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων) καθώς και του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η συνεργασία με τα προαναφερόμενα ιδρύματα αποτελεί συνέχεια της υπάρχουσας συνεργασίας που ξεκίνησε και συνεχίζει σε ευρύτητα τομέων, ο Π.Ο.Τ.Α.Π. με το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Ομιλητές στις παρουσιάσεις ήταν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής κ. Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής κ. Απόστολος Αμπατζόγλου, οι Ερευνητές του Τμήματος κα Χριστίνα Βολιώτη και κ. Σωκράτης Ομιλιάδης και οι Καθηγητές του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. κ. Χρήστος Βασιλειάδης και Λεωνίδας Χατζηθωμάς. Από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ομιλητής ήταν ο Καθηγητής κ. Βασίλης Παγούνης.

Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζεται η ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας που περιλαμβάνει διαδικτυακή πύλη και εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app) με στόχο την προβολή σημείων τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στους επισκέπτες της Πιερίας.

Οι σχεδιαζόμενες εφαρμογές αξιοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη εύχρηστων διεπαφών χρήστη που καθιστούν την πλατφόρμα φιλική και προσβάσιμη στους χρήστες.

Παράλληλα υιοθετούνται καινοτομίες τεχνολογίες, όπως η εξατομικευμένη προβολή του περιεχομένου με βάση το προφίλ του κάθε επισκέπτη με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, η δυνατότητα καταχώρησης σημείων ενδιαφέροντος από τους ίδιους τους χρήστες αλλά και η καταγραφή των επισκέψεων και των μετακινήσεων των επισκεπτών μεταξύ σημείων ενδιαφέροντος στην Πιερία.

Μετά το καλωσόρισμα και την έκφραση ευχαριστιών για την συνεργασία στους Πανεπιστημιακούς και τα παρόντα μέλη, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, τόνισε: «Ακολουθούμε πρωτοστατώντας στις εξελίξεις, αλλά και εισάγουμε τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας και στον τομέα του τουρισμού.

Τα πρωτοποριακά πεδία που αναπτύσσονται στα εξελισσόμενα συστήματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και όχι μόνο συνυπάρχουν και με τον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

Αναμφίβολα συμβάλλουν στην προώθηση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και ασφαλώς θα τα ακολουθήσουμε και θα τα αναδεικνύουμε προς όφελος της αναπτυξιακής πορείας της Πιερίας.»
«Μέσα από αυτή την ενημερωτική συνάντηση όλοι γίναμε πληρέστερα γνώστες και κοινωνοί των νέων τεχνολογικών εφαρμογών, αναγκαίων για να πορευθούμε αναπτυξιακά και παραγωγικά στο μέλλον.

Είναι μια καινοτομία την οποία θα υλοποιήσουμε, καθότι τα χαρακτηριστικά της εικονικής και αυξημένης πραγματικότητας καθώς και των συναφών τεχνολογιών αποτελούν σημαντικό δεδομένο του διεθνούς τουριστικού μάρκετινγκ. Θεωρώ ότι τα οφέλη από την εφαρμογή των πραγματικοτήτων θα αποδειχθούν κερδοφόρα για την Πιερία» επισήμανε ο πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. κ. Γιώργος Καραλής.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης κα Ελίνα Διαμαντοπούλου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού κα Μαρία Ναβροζίδου, τα Μέλη του Δ.Σ. του ΠΟΤΑΠ κ.κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, Νίκος Λαλούμης, Στέλιος Ούζας και Ειρήνη Τσαγκαλίδου, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Κων/νος Σπανός, η Υπεύθυνη Τουρισμού της Π.Ε. Πιερίας κα Μαρία Τσιμήτρη, οι κ.κ. Γιάννης Γκατζής και Ανέστης Σιδηρόπουλος από την Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, ο κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης από το Σωματείο Επαγγελματιών Βόρειας Πιερίας, ο Επίτιμος Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Βαγγέλης Καραβαγγέλης και εκπρόσωποι των ΜΜΕ της Πιερίας. Το συντονισμό της σύσκεψης είχε ο Διευθυντής του ΠΟΤΑΠ κ. Βασίλης Δήμου.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα