email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ανακοίνωση για τις Απουσίες λόγω Γρίπης στα Σχολεία

διαφήμιση

Πώς θα δικαιολογούνται οι απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας επεξηγεί πώς θα δικαιολογηθούν οι απουσίες μαθητών λόγω γρίπης. Όπως αναφέρεται με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργασίμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση των εποχικών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, από 1 Δεκεμβρίου 2024 έως και 30 Απριλίου 2025.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη
γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Μπορείτε να δείτε και την εγκύκλιο εδώ

«Αποδεκατισμένες» οι σχολικές τάξεις λόγω γρίπης

Με τη γρίπη σε πλήρη έξαρση και με τα κρούσματα αυξημένα, οι σχολικές τάξεις εμφανίζονται «αποδεκατισμένες», με πολλούς μαθητές να απουσιάζουν ταυτόχρονα λόγω ασθένειας. Οι γονείς το τελευταίο διάστημα ζητούσαν από το Υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει την εγκύκλιο για την μη προσμέτρηση των απουσιών της γρίπης για τουλάχιστον πέντε μέρες δεδομένου ότι φέτος έχει επανέλθει και η διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών. Τα αιτήματα των γονέων εισακούστηκαν και έτσι η εγκύκλιος θα εφαρμοστεί και φέτος ακολουθώντας την τακτική και τις προυποθέσεις που ίσχυαν όλες τις περασμένες σχολικές χρονιές.

«Καλπάζει» η γρίπη Α: Τι συμβαίνει με τον επίμονο βήχα

Ύφεση των ιώσεων στα μέσα Φεβρουαρίου βλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα επίπονα αλλά και επίμονα συμπτώματα της γρίπης Α.

«Είναι ένα σύνδρομο ενδεχομένως με ρινοϊό, χωρίς να αποκλείεται όμως να είναι και γρίπη. Ξεκινάει με έντονο πονόλαιμο, εν συνεχεία βήχα και πολύ καταρροή και κάποιες φορές δυστυχώς καταλήγει να ταλαιπωρεί τον άνθρωπο για πάρα πολλές ημέρες με βήχα. Αν ταλαιπωρείστε πολύ, να πάτε στον πνευμονολόγο σας», ανέφερε ο καθηγητής.

«Κατά κανόνα μία στις 2 ή στις 3 περιπτώσεις είναι γρίπη τύπου Α», είπε ο Νίκος Τζανάκης και υπενθύμισε το παλιό στέλεχος, το πανδημικό του 2009 H1N1.

«Δεν βλάπτονται με την γρίπη μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπείς, είναι ανοσοανεπαρκείς ή είναι μεγάλης ηλικίας», τόνισε εξηγώντας:

«Πολλές φορές βλέπουμε νέα άτομα να νοσηλεύονται ή και να πηγαίνουν ακόμα και σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διότι ξεκινούν με γρίπη παραδείγματος χάρη και πάνω εκεί στρώνεται το έδαφος για να υπάρξουν λοιμώξεις από μικρόβια, όπως είναι ο πνευμονιόκοκκος. Πολλές φορές λοιπόν, καταλήγουν άτομα νέα, καθ όλα υγιή, κάτω από 40 χρονών, στις ΜΕΘ με τέτοιου είδους λοιμώξεις.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε αυτές τις ιώσεις είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτά που κάναμε επί κορονοϊού, δηλαδή μάσκες και προσεκτική αντισηψία στα χέρια. Όλα εκείνα τα μέσα που μάθαμε ατομικής προστασίας στην διάρκεια του κορoνοϊού, δηλαδή μάσκα στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και παραδείγματος χάριν μάσκα στα σούπερ μάρκετ, είπε ο καθηγητής.

Το εμβόλιο της γρίπης δυστυχώς δεν είναι απόλυτα προστατευτικό

«Υπάρχει ακόμη καιρός να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον δεν έχει νοσήσει», υπενθύμισε ο καθηγητής γιατί ,όπως είπε, «προστατεύει σε ένα ποσοστό 30 με 40 % απο την λοίμωξη και προστατεύει πολύ περισσότερο απο τη βαριά λοίμωξη».«Θα δούμε φέτος, μετά την λήξη της πανδημικής της επιδημικής κρίσης, τι ακριβώς αποτελεσματικότητα έχουμε απο το τελευταίο εμβόλιο για τη γρίπη.Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται το εμβόλιο για πάρα πολλούς λόγους και για όσους θα ενδείκνυται έτσι όπως υπάρχουν οι οδηγίες απο τις επιστημονικές εταιρείες και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού»

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα